2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tavasz hírnökei

Napról napra jobban érezzük a tavasz közeledtét, nem csak azért, mert melegedik az idő és hosszabbodnak a nappalok, hanem azért is, mert ezen környezeti változások hatására a természet is kezd ébredezni. Sok helyen virágzik már a tavasz hírnöke, a hóvirág. De vannak olyan tavaszi növények, amelyekről megfe- ledkezünk, és csak a hóvirágot tartjuk fontosnak.

A kiskertek dísze lehet a tavaszi sáfrány, a tőzike vagy a különböző hunyorfajok is. Ezek mind nagyon korán hirdetik a tavasz közeledtét.

A tavaszi sáfránynak (Crocus ssp) hat lila szirma van. A nemesítésnek köszönhetően már nemcsak lila, hanem nagyon sok színben megtalálható. Egy alfaja alkalmas fűszernek is, kézi eljárással eltávolítják a bibét, ezt szárítják, majd értékesítik. Ez a világ legdrágább fűszere, többe kerül, mint az arany.

A másik kevésbé ismert tavaszi növény, ami szintén megtalálható a természetben, és használható a kiskertben, az a tőzike (Leucojum ssp). Színe fehér, harangszerű virágai vannak, és a kis csengők szélén sárga háromszögeket lehet felfedezni. Kora tavasszal ha sétálunk az erdőben, egy-egy tisztáson lélegzetelállító látványt nyújtanak a fehér és lila színfoltok.

A viszonylag magas hőmérséklet hatására elkezdtek bújni a hagymás növények is, amelyek a későbbiekben válnak kertünk pompás díszeivé.

A lakásban lévő dísznövények közül az azáleáról (Rhododendron simsii) is érdemes pár fontos dolgot megjegyezni. Hazánkban is jelen van, és a természetben ennek a közkedvelt növénynek egyik rokona a havas szépe. Rózsaszín virágaival, ahogy a neve is sugallja, csak a havasokban találkozhatunk. Őshazája Kelet-Ázsia, cserepes növényként a virágboltokban lehet kapni. 

Sokan panaszkodnak arra, hogy a bimbók lepotyognak vagy a levelek lehullnak, esetleg a növény lassan elkezd romlani, majd elpusztul. Ha pár dolgot szem előtt tartunk, a növényt sikeresen újra virágoztatni tudjuk, és az élete is hosszas lesz. Mivel az azálea magashegyi környezetből származik, a savas talajt szereti. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő tápoldattal kezeljük, ami biztosítja a megfelelő pH-t számára. A bimbók lehullását a túl magas hőmérséklet okozza, tehát igyekezzünk 15 és 18 C-fok között tartani. Öntözni heti 2-szer, 3-szor szükséges, és figyelni kell arra, hogy a talaja mindig nedves legyen. Ha ezeket az apróságokat betartjuk, az azálea nagyon sokáig lakásunk színfoltja lesz.

Ne feledjék, kertészkedni kiskertben és lakásban egyaránt csodálatos.