2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A napirendet elutasították, a költségvetés-kiegészítésről nem volt vita

A marosvásárhelyi tanácsosi testület tegnap még csak odáig sem jutott el, hogy a plénumban megvitassa a napirenden levő nyolc tervezet közül a legfontosabbat: a költségvetés kiegészítését. Az ülés arra korlátozódott, hogy a tanácsosok elutasították a napirendet, így a gyűlés a voksolás után véget is ért. A tanácsosok kivonultak a teremből, a határozattervezetekről várhatóan egy rendkívüli ülésen döntenek majd újra.

A tanácsülés előtt pár órával sajtótájékoztatón jelentette be Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, hogy a városi tanács RMDSZ-frakciója ismét a költségvetés kiegészítésének elhalasztását fogja kérni. Hangsúlyozta, Csíki Zsolt, a költségvetési bizottság elnöke kollégáival az elmúlt napokban egy racionális költségvetés-kiegészítés kidolgozásán fáradozott, de nem tudtak közös nevezőre jutni. A város vezetése több mint 400 millió lejes kiadással számol, úgy, hogy a bevételek a legoptimistább forgatókönyv szerint is alig érik el a 300 millió lejt, ezért a kérdés az, hogy honnan az újabb 100 millió lej? Hozzátette, elítéli az önkormányzat hazugságokra épített félretájékoztató kampányát, amellyel szándékosan megpróbálja kedvezőtlen színben feltüntetni az RMDSZ tanácsosait. „Hazugság, hogy az RMDSZ miatt működésképtelen a városi sportklub, hogy nem támogatjuk az 1500 lejnél alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők heti két ingyenebédjét, hogy miattunk nem működne a közszállítás és a közterek tisztán tartása. Fontos kiemelni, hogy a sportklubok számára az áprilisban elfogadott költségvetésben még mindig van közel 2 millió lej, amit nem fizettek ki nekik, az ingyenebéd rendszerét az RMDSZ tanácsosai kezdeményezték, amit most a város fejetlen költségvetési politikája miatt nem tudnak fizetni, a különböző közszolgáltatások költségeinek fedezésére pedig feleannyi pénzt különítettek el áprilisban, mint amit múlt évben elköltöttek” – hangsúlyozta Péter Ferenc. – Milyen tervezett kiadásokat nem fognak év végéig kifizetni? Kik fogják húzni a rövidebbet? A vállalkozók, nyugdíjasok, sportolók, alkalmazottak? – tette fel a kérdéseket Péter Ferenc, aki azt is közölte, az RMDSZ nem enged semmilyen politikai zsarolásnak.

A tegnapi ülés tehát anélkül ért véget, hogy egyáltalán vita lett volna a büdzséről. A Népújság kérdésére Kovács Mihály Levente megyei ügyvezető elnök, akit Péter Ferenc a marosvásárhelyi ügyekért felelős szóvivőnek jelölt ki, elmondta, hogy a költségvetés-kiegészítés megszavazása tekintetében az RMDSZ-frakció szerdán este azt a döntést hozta, hogy újabb halasztást javasol, és nem fogadja el a kiegészítést. „Azt tartották a legjobbnak, hogy elutasítsák a napirendet, s ezzel véget is ért a tanácsülés. Várhatóan a hivatal szakapparátusa az elkövetkezőkben rendkívüli tanácsülést fog összehívni a költségvetés-kiegészítés ügyében. Az RMDSZ-nek az a határozott álláspontja és kérése, hogy tisztázzák, a költségvetés növelését miből akarják finanszírozni, hiszen világos, hogy a bevételi oldalon nem lehet annyi pénzt begyűjteni, mint amennyit a kiadási oldalra terveznek. Az első fél évben 150 millió lej bevétele volt a városnak, ezzel szemben 323 millió lejes kiadást terveztek még az áprilisban elfogadott költségvetésben, és még erre akarnak rátenni közel 100 millió lejt. A kérdés, honnan lesz még közel további 250 millió, hiszen akinek közigazgatási tapasztalata van, az jól tudja, hogy az év második felében kevesebb pénz gyűl be az adókból és illetékekből, mint az első fél évben. A legoptimistább forgatókönyv szerint is 300 millió lej gyűlhetne be a városkasszába, ehhez képest is 400 millió lejes kiadást terveznek. A kérdés az, hogy miből finanszírozzák? Nyilvánvaló, ha ez így marad, év végén lesznek olyan számlák, amiket nem fognak tudni kifizetni. Azt mondják meg, melyek ezek a számlák, milyen adósságai vannak a hivatalnak, melyek azok a költségek, amiket levágnak ahhoz, hogy racionalizálják a költségvetést, hogy tudjanak beleférni” – jelentette ki az ügyvezető elnök. 

– Fennáll-e a veszély, hogy csődbe megy a város, ha az elkövetkezőkben sem fogadják el a büdzsé kiegészítését?

– Azt, hogy a város csődbe megy-e vagy sem, a hivatal alkalmazottainak, szakapparátusának kell tudnia. A városnak van költségvetése, ezt áprilisban elfogadták. Konkrét, átlátható kimutatást kérünk a városvezetéstől: mondják meg, hol tart most a városi költségvetés végrehajtása, mi a pénzügyi helyzete, mire nincs pénz, mire kell pénz, hiszen az RMDSZ-nek nem az a célja, hogy megbénítsa a város működését, hogy különböző projekteket ne lehessen finanszírozni. Világos kimutatást kérünk arról, hogy mi a valós pénzügyi helyzete a városnak.