2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Július 8-án a Békés Megyei Culinary Team világ- és olimpiai bajnok szakácsai látogatták meg a Petry Múzeumot és a Petry Bistro Grill&Wine-t. Az öttagú delegáció baráti eszmecserére érkezett, ahol Petri Z. Endrének megköszönték a több mint tízéves támogatást, meséltek a 2018-as luxemburgi világbajnokságról, a további eredményeikről és arról, hogyan készülnek a 2020-as gasztronómiai olimpiára. 

A küldöttség tagjai voltak: Ambrus György Venesz-díjas, olimpiai és világbajnok mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Varga Károly abszolút világbajnok, többszörös európai és olimpiai bajnok mesterszakács, Brindás János mesterszakács, a világ- és olimpiai bajnok mesterszakácsok szakoktatója, felkészítője, Bondár László éttermi mester, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Gyula és környéke régió elnöke és Hajduk Zoltán, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend gasztronómiai nagykövete.

A vendégek elmesélték, miként sikerült a 2018-as luxemburgi világbajnokságon a nemzeti válogatottal második helyezést elérniük, és azt is, hogy mivel készülnek a 2020-as olimpiára. Hajduk Zoltán, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend gasztronómiai nagykövete kiemelte, több mint tízéves baráti kapcsolat fűzi a Petri családhoz a Culinary Team tagjait. Felidézték, milyen volt részt venni 2015-ben a Petry Múzeum és Látványműhely átadóünnepségén és hogy azóta is mindkét félnek közösek a céljai: alázattal és szenvedéllyel állni a szakma mellett, minőségi termékek előállítása és kiváló szolgáltatások biztosítása. Ambrus György Venesz-díjas olimpiai és világbajnok mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke így fogalmazott: – Mi nemcsak Magyarországot, hanem a magyar nemzeti gasztronómiát képviseljük. Nemzeti ételeink nagyon jók, nagyon színesek, de tudni kell jól elkészíteni őket, hogy nemzetközi szinten is ismertté és elismertté váljanak.

A Petry Bistro Grill&Wine szakácsai, Csapó Sándor, Musca Csaba és Székely Ervin számos történetet hallhattak arról, hogy miként kell felkészülni az alapoktól, és eljutni a világbajnokságra vagy akár az olimpiára. Szó esett az utánpótlásról is. A vendégek a Petry szakácsait közös bemutatóra, főzésre hívták meg, és felajánlották támogatásukat, szakmai tudásukat, hogy a Petry bisztró megkapja a Michelin-csillagot.

Pápay Kamilla 

Fotó: Petry Group