2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kivonultak a székely székek képviselői a Sepsiszentgyörgy közelében levő Maksa melletti Pincetetőre, az első Székely Vágtára, hogy bizonyítsák, hagyományaikat ápolva a mai napig helytálltak, van amit felmutatniuk ország-világnak.


Az Isten is úgy akarta, hogy a székelyeket folyamatosan megpróbáltatások elé állítsa. Azért telepedtek le a Kárpát-medence végein, hogy ellenálljanak az országot fenyegető tatár, török és más idegen hadaknak, s megéljenek nemzedékeken keresztül a rögös föld szegényes ajándékából. Ezt bizonyítandó vonultak ki a székely székek képviselői a Sepsiszentgyörgy közelében levő Maksa melletti Pincetetőre, az első Székely Vágtára, hogy bizonyítsák, hagyományaikat ápolva a mai napig helytálltak, van amit felmutatniuk ország-világnak. S ezúttal is derekasan állták a vihart, amely megtépázta ugyan a kiállítók sátrát, de csak részben tudta megzavarni a jól megszervezett rendezvényt.

A Nemzeti Vágtát 2008-ban szervezték meg először Magyarországon. Az idén az országban és a határon túli régiókban 14 előfutamot szerveztek, ennek része volt a Székely Vágta is, ahol nemcsak a hagyományőrző lovasok kaptak szerepet, a rendezők arról is gondoskodtak, hogy az Óriáspince-tetőt valósággal ellepjék a kézműves, a székely székeket – köztük Marost is –, székelyföldi településeket, művelődési intézményeket, turisztikai látványosságokat bemutató sátrak. Ezenkívül volt gasztronómiai ínyencségeket felvonultató, borfajtákat ismertető bódé is.

Marosszéket többek között a Skin Prodexmim – Ferencz Zsolt bőrdíszműves –, Fekete Gyula mezőfelei, Szakács Magda kendi, Antalfi Zoltán marossárpataki fűzfavesszőfonó, Bakos Zoltán hangszerkészítő képviselte. Jelen volt sátraival a hegyimentő-szolgálat, a Maros Megyei Turisztikai Egyesület, a szovátai önkormányzat, a megyei tanács, illetve alulírott fotókiállítással. Tájaink táncait és népviseletét a Napsugár együttes vitte el az Óriáspince-tetőre.

A rendezvény pontosan 10 órakor kezdődött, amikor huszárok kíséretében, nyitott lovas kocsin felvonultak a díszvendégek, Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzatának képviselői, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Őket követték a részt vevő községek zászlóvivői és a benevező sportolók. Megyénkből Hagymás-bodont képviselve Jankovics Ferenc és a szovátai Lázár Béla pattant lóra a futamokon.

A megnyitón Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya Sándor-huszárezredbeli tiszti egyenruhában többek között elmondta, „a Vágta egyszerre nemes verseny és tisztelgés őseink előtt. Tisztelgés azok előtt a magyar lovas katonák, huszárok előtt, akik vitézségükkel világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot és megajándékozták a huszár szóval a világ szinte összes nyelvét.” Három évvel ezelőtt Mátyás király emléke előtt tisztelegtek, az idén Bercsényi Miklós és fia, László – Rákóczi vitéz katonái – előtti szimbolikus főhajtás is e rendezvény.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a rendezvény egyik házigazdájaként elmondta, az ilyen nagy rendezvényekkel igazolják azok számára, akik kételkednek, hogy Székelyföld létezik és igen gazdag kulturális öröksége van.

Lokodi Edit Emőke tanácselnök hangsúlyozta, a Székely Vágtát nem valakik ellen, hanem a székely hagyományok ápolásáért szervezték meg. Borboly Csaba, a Hargita megyei közgyűlés elnöke fontosnak tartotta, hogy az ilyen jellegű rendezvényeken jelen legyen minden székely szék, hiszen „van mit megmutatnunk a világnak.”

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke büszkén mondta: „Lovas nemzet vagyunk, a történelem során mindvégig követtük őseinket hitükben, becsületükben és hazaszeretetükben. A székelyekben megvan a hit, hogy becsületes munkával újjápítsék a székelyek országát. Becsülettel megálltuk a helyünket, legyen szó munkáról, tudományról vagy akár érdekeink képviseletéről. Mert szeretjük ezt a földet, szeretjük a székelyek országát, akkor is, amikor nem könnyű, mert hiszünk benne. A Székely Vágta nemcsak lovas verseny és hagyományőrző történelmi bemutató, hanem a székelyek önmagukba vetett hitének, erejének és összetartozásának a demonstrálása is”.

Végül pedig Székely Tibor vágtafőkapitány jelt adott a vetélkedő megkezdésére: nyeregbe, székelyek! Harminc versenyző állt rajthoz, majd az elődöntők után tizenhatan jutottak a középdöntőbe, közülük négyen lettek döntősök. Az utolsó futamot azonban már nem tudták megtartani, mert óriási vihar kerekedett, amely alig egy óra alatt elsöpörte a sátrakat és használhatatlanná tette a pályát. Akinek szerencséje volt, az a szünetekben még láthatott ősi harcbemutatót és felvonultak a huszárok is, azonban elmaradt a hírességek vágtája, a fogathajtó verseny és a Szentgyörgy-legenda bemutatója. Sokáig áram nélkül maradt a tető, így az Evilági koncertet sem tudták megtartani. Aztán az idő mégis jóra fordult, az áram is megjött, így a díjkiosztásra sor került. A szervezők úgy döntöttek, hogy a négy döntős részt vehet szeptember 14–18. között a budapesti Hősök terén megrendezett Nemzeti Vágtán, ahol a Székelyföldet Kálnokról ifj. Bihari Béla, Illyefalváról Filep Marót Levente, Sepsiszentgyörgyről Bagoly Szabolcs és Székelyudvarhelyről Ambrus Szabolcs képviseli.

Sajnos, a Székely Vágtát egy szomorú esemény is beárnyékolta, az egyik huszár édesapja szívinfarktusban a helyszínen elhunyt.

Az est fénypontja a komáromi lovasszínház által színre vitt Koltay Gergely-Szűts István: Honfoglalás című rockoperájának székelyföldi ősbemutatója volt. A színpadon olyan neves előadóművészek vonultak fel, mint Pintér Tibor (a komáromi lovasszínház vezetője, rendezője), Buch Tibor, Hujbert Ferenc, Hábentius György, Csákvári Zoltán, Markos Attila, Papadimitriu Athina, Dancs Annamari, Janza Kata, Bencze Sándor, Sipos Imre, Vadkerti Imre, Lezsák Levente (kaszkadőr), Kassai Lajos (lovas íjász világbajnok). A lovascsata jeleneteket a Nemzeti Lovas Őrség lovasai, a lovas-színház tagjai játszották el. A színpadon a Sziget Színház tánckarának és musical-stúdiójának növendékei léptek fel. A közel kétórás, igen látványos mű, amelyet több ezren tekintettek meg, a magyarok őshazából induló vándorlásának történetét követi a Kárpát-medencei letelepedésig, a besenyőkkel való csatajelenetekkel, lírai betétekkel fűszerezve. Az előadás méltón tetőzte a Székely Vágta viharverte programját, némiképpen kompenzálva azt, hogy az időjárás miatt nem volt teljes az ünnepnap.