2024. august 15., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szűkös keretek ellenére jól gazdálkodtak

A legtöbb vidéki önkormányzat eredményesen zárta a 2018. évet, annak ellenére, hogy tavaly januárban csalódottan  szemlélték az évi költségvetést, amely még a túléléshez sem volt elegendő. Év közben  lazultak a megszorítások, egyesek új pénzforrásokat  találtak, a kormánnyal is szerződtek, így végül a vártnál jobb mutatókat könyveltek el december végén. 

A legtöbb polgármesternek hatalmas pofont jelentett, és nem kis fejfájást okozott, hogy a kormány a legtöbb közigazgatási egység költségvetését alaposan megnyirbálta, arra kényszerítve őket, hogy 2018-ban a fejlesztésekre szánt esetleges tartalékokat feléljék, a közigazgatás működtetésére használják. Sokan már úgy látták, lakat kerül a polgármesteri hivatalok ajtajára, de végül mindenki meghúzta a nadrágszíjat, olyan önkormányzat is volt, ahol a személyzet két-három hónapig nem kapott fizetést, hogy túléljék a krízishelyzetet. Az év második felében és végén a tarsolyába nyúlt a kormány, így a legtöbb helyen különösebb adósság nélkül zárták az évet, és kisebb-nagyobb fejlesztésekről is be tudtak számolni.

„Közös a város, közösek a célok”

Szováta polgármestere, Fülöp László Zsolt bevallása szerint minden hajnalban kitűz egy-egy célt a város fejlesztésére, az aznapi tevékenysége pedig ennek megvalósításáról szól. Úgy véli: a fürdőváros biztonságos, kellemes és kényelmes voltának legfontosabb elemei a járható utak, utcák. Ennek tudatában sikerült leaszfaltozniuk három központi utcát (Hársfa, Templom, Csendes), és az ezirányú tervek folytatódnak, hiszen megnyertek egy 9,3 millió lej értékű pályázatot további tizenhárom mellékutca, közel 6,5 kilométernyi szakasz leaszfaltozására, és rövidesen elkezdődik a munka. A járdák járhatóvá tétele is hasonlóképpen fontos, erre ezúttal a Petőfi negyedben került sor. Az utak, utcák és járdák tisztán tartása is elsődleges, ezért saját költségvetésből vásároltak egy nagy teljesítményű járda- és utcaseprő gépet, és egy új kotró-markoló géppel is gazdagodott a város, az erőgép értéke 110 ezer euró, a kiegészítő felszerelésekkel együtt.  

Szovátán elkezdték a városháza szakaszonkénti felújítását


Az elmúlt hónapokban felújították a városháza egy  részét, ezt az idén folytatják. Elkezdődött a Kisállomás utcában az új óvoda építése  a Regionális Fejlesztési Minisztérium 8 millió lejes támogatásával, valamint elindítottak egy pályázati folyamatot a régi iskolaműhely felújítására,  az épület körüli terület parkosítására. 

Színvonalas kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek teremtése is prioritás az önkormányzat számára, benyújtottak és meg is nyertek egy 1,4 millió euró értékű, többfunkciós szabadtéri amfiteátrum létesítését lehetővé tevő pályázatot. A  közönség befogadására alkalmas, újszerű, környezetbarát amfiteátrum az azt körülölelő parkkal együtt az egykori Doina mozi mögötti téren kerül megvalósításra. Elkezdték a felújítást az illyésmezői kultúrháznál is, továbbá a néhai Kusztos Endre grafikusművész nevét és emlékét őrző, kiállítások szervezésére szolgáló galériaépület megnyitásával  kulturális értékkel is gazdagodott Szováta. 

„A 2018-as év eredményességét fémjelzik a sikeres beruházásaink,  úgy érzem, hogy jó úton járunk. Óriási potenciál rejlik városunkban. A sikeresnek mondható év a közös összefogás érdeme, hiszen közös a város, közösek a célok, közös a munka és  az aratás is” – fogalmazott az elöljáró, aki szerint a munkát  folytatni kell, hiszen „végtelen a célok és a feladatok sora”.

Téglát téglára

Annak ellenére, hogy az év elején kétkedve szemlélték a költségvetést, összességében nem volt hiány Nyárádszeredában megvalósításokból 2018-ban sem, hiszen sikerült pénzt szerezni a megyei költségvetésből, de Bukarestből és Budapestről is. „Örvendetesen sok kezdeményezésünk sikeresnek, eredményesnek bizonyult, és mérleget vonva megállapíthatjuk: nem dolgoztunk hiába. Újabb építőtelepeket nyitottunk,  az elkezdett beruházások is folynak, és 2019-ben újabbak indulnak” – újságolta Tóth Sándor polgármester, aki úgy látja: téglát téglára helyezve kell építeni Nyárádszeredát. 

A szeredai önkormányzat számára a Sárd–Bő községi út aszfaltozása az egyik legnagyobb tavalyi eredmény 


A tavalyi év egyik legjelentősebb eredménye, hogy elkezdődött a Székelysárdtól Székelybőig vezető községi út korszerűsítése, és de-cemberre a 7,2 kilométeres szakaszból már csak 1,2 maradt aszfalt nélkül – a beruházást a fejlesztési minisztérium 5 millió lejjel támogatja. Sikerült a városközponttól az andrásfalvi iskoláig megépíteni az új járdát, ezt idén a település felső végéig elvezetnék, hogy  biztonságosan mehessenek a diákok a tanintézményig és haza. Demeterfalván hozzáláttak a régi és új iskolaszárny egységesítéséhez, erre az év végén 521 ezer lejt kaptak a kormánytól. Saját alapból 460 ezer lejt költöttek az iskolai tornacsarnok felújítására, a magyar kormány támogatásával a Székelyföld Labdarúgó Akadémia új műfüves focipályát épített a szeredai alközpontban. Sikerült két stratégiailag is fontos területet megvásárolni, továbbá Demeterfalván elkezdték a ravatalozó építését.

Idénre tevődött át öt mellékutca aszfaltozása és a piac felújítása, továbbá két játszótér épül Szeredában, egy-egy Demeterfalván és Székelytompán, a volt szeredai szülészet épületét szociális központtá alakítják át, ha megnyerik a benyújtott, százezer euró értékű pályázatot. Kibocsátották az építkezési engedélyeket, így idén a magyar kormány támogatásával a református és katolikus egyház révén egy-egy új óvoda és bölcsőde is épülhet. A román kormánytól decemberben 3,1 millió lejt kaptak, amelyből idén a szentannai városrészen is kiépítik az ivóvíz- és szennyvízhálózatot, és a város minden  háztartását rácsatlakoztatják. Remény van egy közösségi trágyatároló építésére, de  inkubátorház létesítésére is pályáztak, és a tompai romák integrálására is konkrét lépést tettek egy norvég alapítvány támogatásával – sorolta a megvalósításokat és idei terveket a városvezető.

A kivitelezések korát élik

Első polgármesteri mandátumát tervezésre szánta Bányai István, és sikerült több mint hétmillió eurót megnyernie Jedd község számára különböző forrásokból. A második mandátuma már a kivitelezésé, és ez zajlik most a nagyobb projektek esetében, a mindennapi, kisebb, de hasonlóan fontos munkálatok mellett. 

– A befektetések, megvalósítások, beruházások szempontjából 2018 volt Jedd történetének legsikeresebb éve, ezt pedig meg akarjuk haladni. Sok  nagy tervünk van, dolgozunk annak ellenére, hogy a kormány súlyosan, mintegy 350 ezer euróval nyirbálta meg a tavalyi költségvetésünket. Emiatt kellett sok év után először emelni a helyi adókat és illetékeket – mondotta a községvezető.

A beruházások sora nem rövid. Közel százezer euró értékben felújították a jeddi kultúrotthont, folyik az óvoda bővítése és felújítása európai alapokból, ennek értéke 350 ezer euró, az építkezés mellett bútorzatot, didaktikai eszközöket, konyhai és audio-video felszereléseket vásárolnak, játszóteret alakítanak ki még 60 ezer euró értékben. A teljes munkálatot az év közepére tervezik befejezni.

Kormánypénzből (360 ezer euró) 8 kilométerrel bővítették a vízhálózatot, átadták  az Aquaservnek, és helyi forrásokból építettek 1745 négyzetméter járdát 65 ezer euró értékben. A hegyimentő szolgálattal és a Marosszék Közösségi Alapítvánnyal  létrehozták a község első turisztikai attrakcióját, a Kincses túra nevű kerékpárutat.

Jedden buszmegállók épültek, a megyei utat szélesítik     Fotó: Gligor Róbert László/archív



Buszmegállókat alakítottak ki, felújították a közvilágítást 115 ezer euró értékben, több mint 6300 négyzetméter új útburkolatot fektettek le,  a község minden iskolájához aszfaltos úton lehet eljutni, de aszfaltoztak parkolót, gyorsulósávot, útbekötést is, és elkészítették további nyolc utca aszfaltozási tervét.

Felújítják a villanyhálózatot, elkészült a községet átszelő megyei út kiszélesítésének előtanulmánya. A licitet idén írják ki, a 3,6 millió eurós beruházást a megye finanszírozza.

A szegénység és a társadalmi kirekesztés felszámolására irányuló európai finanszírozású projektjükből nemcsak felújították és bebútorozták a jeddi kultúrotthont, hanem orvosi vizsgálatokat is végeztek, több száz gyereket vontak be iskolán kívüli programokba, kétszáz személy számára elismert képzéseket szerveztek, negyven üzleti tervre egymillió eurót osztanak szét, irodatechnikai felszereléseket vásároltak, támogatták a képzéseken részt vevőket. Továbbá bővítették a községben a kamerarendszert, közösen pályáztak testvértelepüléseikkel, zajlik a polgármesteri hivatal épületének felújítása, elindították a szelektív hulladékgyűjtést, folyamatosan karbantartják a sáncokat, megtervezték az agárdi ravatalozót – sorolta Bányai István.

A legjobb év volt

A tavalyi esztendő minden idők legjobb éve volt, soha ennyi pénz nem érkezett fejlesztésre a községbe – állítja Kacsó Antal polgármester. Az év elején a község csatlakozni tudott a Digi szolgáltató fejlesztési programjához, így sikerült az egész községet lefedni vezetékes telefonnal, kábeltévével és szélessávú internettel, ezáltal Magyarós is elérte azt a technikai szintet, mint az ország bármely települése.

A LEADER programon nyert pályázati támogatásnak köszönhetően teljesen megújult a közvilágítási rendszer, több mint kétszáz oszlopra szereltek új, LED-es lámpatestet,  olyan fényérzékelő rendszert szereztek be, amely automatikusan be- és kikapcsolja a világítást. A pályázat részeként a három település központjában időjelző berendezést állítottak fel, a forgalmasabb pontokon pedig videokamerákat szereltek fel.

Az ősz folyamán elkezdődött a Magyarósról Selyébe vezető 4,5 kilométeres községi út korszerűsítése. A sáncok és vízelvezető árkok kialakítása, az útalap megépítése után novemberben leterítették az első aszfaltréteget, a munkát tavasszal befejezik. A beruházás értéke 5,1 millió lej,  a kormány biztosítja.

Magyaróson nekifogtak a kultúrotthon felújításának, de szerződésbontás miatt idén  újrakezdik az eljárást 


Három nagyobb új beruházás várható 2019-ben a községben. Magyaróson teljesen felújítják az iskolaépületet: megújul a tetőszerkezet, a fűtésrendszer, kicserélik a nyílás-zárókat, tűzjelző berendezést  szerelnek. A beruházás értéke 2 millió lej. A torboszlói óvodánál 500 ezer lejből a kivitelező felújítja a tetőszerkezetet, központi fűtést szerel, kazánházat épít, belső mosdókat alakít ki,  a 21. századi követelményeknek megfelelően. Miután az előző kivitelezővel kénytelenek voltak szerződést bontani, újrakezdték a közbeszerzést, hogy kiválasszák a magyarósi kultúrotthon korszerűsítését elvégző céget. Itt is hamarosan elkezdődik a munka. Az előző cég kicserélte a tetőzetet, újjáépítették a konyhát és vakoltak, de az elvégzett 230 ezer lej értékű munka a 2,4 milliós beruházásnak csupán az egytizedét jelenti. A magyarósi öregotthonnál mintegy 100 ezer lej értékben új irattárat alakítottak ki, három nagy kapacitású mosógépet és egy nagyobb kazánt vásároltak, új lakószobát létesítettek.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató