2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új rendezvénysorozatot indít a VIBE: június 26-án és 27-én, szerdán és csütörtökön a marosvásárhelyi G Café ad otthont olyan előadásoknak, melyek által betekintést nyerhetünk a fesztivál nappali programkínálatába. 

„A VIBE nem csak a hajnalig tartó buliról szól. Rengeteg érdekes programunk van, létrehoztunk egy tudásfórumot, a VIBE Kolit, nálunk van az Erdélyben egyik legizgalmasabb divatsarok, a Fashion Corner, és számos egyéb olyan program, amely a zenén túl élményt tud nyújtani a fesztiválozóknak. Ezt szeretnénk megmutatni minden vásárhelyi számára, ezért jött létre a VIBE Talks” – emelte ki Tankó Helén, a VIBE Talks létrehozója, a Koli koordinátora. 

A VIBE Talks rendezvénysorozat két egymást követő előadásán Fülöp Otília, a Sapientia EMTE oktatója a millenniumiak virtuális valóságban megtett véletlenszerű és kiszámítható útjairól szerdán, a Csuka parancsa elnevezésű színművész csoport pedig a színház és az új generációk kapcsolatáról, a teátrum virtuális térhez való felzárkózásáról csütörtökön tart interaktív beszélgetést a marosvásárhelyi G Caféban.

„A technológia napjainkban válik tömegek számára megfizethetővé, ezzel párhuzamosan most kezd izgalmassá válni az a tartalom is, amit ez a technológia számunkra közvetíteni tud” – fogalmazott Fülöp Otília, a Sapientia EMTE oktatója. 

A VIBE Talks rendezvénysorozaton, amely a VIBE Fesztivál Koliját megelőző rendezvény, Fülöp Otília Kiszámítható és véletlenszerű útjaink a virtuális valóságokban című szerdai előadásában képzeletgyakorlatra hívja a résztvevőket: 

„Képzeljünk el egy olyan virtuális valóságot, amiben lehet két életünk – mikor válik el a két élet? Mi a viszonyuk egymáshoz? Hogyan tudná egy résztvevő ezt a virtuális valóságot feltérképezni?” – teszi fel a kérdéseket. Az interaktív workshop célja olyan nyomvonalak, ösvények, utak felkínálása, amelyek VR-környezetben használhatóak és történetmesélési eszközként is működnek. Szerdán találkozhatunk vele 16 órától a VIBE Koliban. 


Hogy tud segíteni a VIBE a fiatalok színházhoz való közeledésében?

A marosvásárhelyi színművész csoport, a Csuka parancsa csütörtökön szintén 16 órai kezdettel a színház és az új generációk kapcsolatát boncolgatja. Göllner Boróka, Karsai Dóra, Radu Enrik, Renczés Viktória, Szabó Fruzsina, Tamás Csanád arra keresik a választ, hogy mit jelent ma a színház a különböző generációknak? Generációs probléma-e ma a színház iránti érdektelenség? Van esélyünk javítani? Segíti-e a fesztivál kötetlen tere a fiatalokat a színházhoz való közeledésben?

– Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a mai virtuális világban hogyan érvényesíti magát a színház, és hogyan tud felzárkózni az új generációkhoz – hangsúlyozta Göllner Boróka. Hozzátette: egyszerre jelenik meg a teátrumban a lehetőség és a veszteség, a kényelem és a küzdelem, amelyek a valóságból ivódnak át a függönyön, ezért is foglalkoztatja a technológia és az emberek kölcsönhatása a pályakezdő színművészeket.

Az esemény a július 4–7. között tartandó VIBE Fesztivál Kolijának része, témája a millenniumi nemzedék. Mivel a 2000- és a 2010 után született generációkra a virtuális valóság erőteljes hatással bír, a színház pedig a társadalom görbe tükreként is leírható, a VIBE tudásfóruma interaktív műhelymunkán segít értelmezni, hogy miként befolyásolja életünket a valóságba beleivódott modernitás. 

A VIBE Festival 2019 és a VIBE Koli 2019 programjaiból ízelítőt adó előadások szerdán és csütörtökön 16 órától a marosvásárhelyi G Caféban lesznek megtekinthetők, a belépés ingyenes.