2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi Édentől Keletre Filmklub 2018-ban indította útjára Filmes Találkozások elnevezésű eseménysorozatát, amely filmvetítésekkel és közönségtalálkozóval egybekötött ingyenes programot jelentett a filmek iránt érdeklődők számára. Februárban, a második évad első vetítésén a Nagyi Projekt (2017) című filmmel lehetett megismerkedni, márciusban pedig további két alkalomra került sor, ahol az X – A rendszerből törölve (2018) és a Trezor (2018) című filmeket lehetett megtekinteni. Áprilisban, a költészet napja alkalmából sor került egy rendhagyó, irodalmi és filmes estre is, amelyen Láng Orsolya szerző mutatkozott be a közönségnek. A filmklub évadzáró eseményeként április 19-én, pénteken, 18 órától a Goda Krisztina által rendezett, Veszettek című, 2015-ös magyar játékfilmet lehet megtekinteni. Alsó korhatár: 16+. 

A film két nehéz anyagi helyzetben élő fiú története, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös és ki az áldozat. Az akciójelenetekkel tűzdelt drámai történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti. 

Főbb szereplők: Fenyő Iván, Györgyi Anna, ifj. Vidnyánszky Attila, Klem Viktor, Gáspár Tibor, Törőcsik Franciska, Nyári Oszkár. A helyszín továbbra is a Brăila (Knöpfler Vilmos) utca 10. szám alatti, régi zsinagóga épületében működő András Lóránt Társulat stúdióterme. A szervezők arra kérnek minden mozizni vágyót, hogy időben érkezzen. 

Az esemény támogatói a Nemzeti Kulturális Alap és a Studium Prospero Alapítvány. Partnerek: Édentől Keletre Filmklub, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, András Lóránt Társulat, Filmtett – Erdélyi Filmes Portál, Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács.