2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gyors szerződéskötésre van szükség egy köztisztasági szolgáltatóval

A marosvásárhelyi tanácsot tegnap azonnali hatállyal hívta össze Marosvásárhely polgármestere, Soós Zoltán, aki személyesen is részt vett az ülésen. A testületnek tudomást kellett vennie a városi vészhelyzeti bizottság döntéséről illetve felhatalmaznia a polgármesteri hivatalt, hogy sürgősségi eljárással szerződést kössön egy köztisztasági szolgáltatóval. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)

A tegnap délután 3 órára „azonnal” összehívott gyűlés félórás szünettel kezdődött, mivel a képviselők közül néhányan jelezték, hogy nem jutott el hozzájuk az előterjesztés, így gyakorlatilag nem tudták, miről is kell szavazniuk. Kiderült, hogy a marosvásárhelyi vészhelyzeti bizottság a városban veszélyhelyzetet rendelt el, arra hivatkozva, hogy a közbeszerzési eljárás elakadása következtében fennáll a köztisztasági szolgáltatások folyamatosságának megszakadása, ami közegészségügyi szempontból gondot jelent, főként a koronavírus járvány idején. Moldovan Florian, a közterület kezelő igazgatóság vezetője ismertette a helyzetet, aminek lényege, hogy annak a közbeszerzési eljárásnak az eredményét, amellyel 180 napra szerződtettek volna egy szakcéget, a régi szolgáltató megóvta, tehát a procedúra akár hónapokig is elhúzódhat. A szolgáltatás folytonosságának biztosítása emiatt veszélybe kerülhet. Soós Zoltán polgármester közölte, hogy a polgármesteri hivatal a lehető leggyorsabban szerződést fog kötni egy új szolgáltatóval, a 30 napra megkötendő szerződés pedig meghosszabbítható, mindaddig, az óvást elbírálják. A képviselők a POL két tanácsosa kivételével megszavazták a tervezetet. 

„A pénteki tanácsi határozat arra ad lehetőséget, hogy egy új tárgyalás révén nagyon gyorsan megköthető legyen egy megbízási szerződés egy köztisztasági céggel. A vészhelyzeti bizottság döntése után ezt hamar meg lehet oldani, a tárgyalásra várhatóan már hétfőn sor kerülhet” – nyilatkozta lapunknak Portik Vilmos alpolgármester.

Az önkormányzat által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint „egészségügyi veszélyek miatt sürgősségi helyzet alakult ki Marosvásárhelyen, a hulladék nem megfelelő begyűjtésével a szolgáltató veszélyeztette a marosvásárhelyi lakosság egészségét és környezetszennyezést okozott, ugyanakkor elutasította a Polgármesteri Hivatal azon felkérését, hogy gyűjtse össze a lakosság által kihelyezett mindennemű hulladékot, és végezze el a városi nagytakarítást, bár erre vonatkozóan külön megrendelést is leadott a Polgármesteri Hivatal”. 

A városi tanács pénteki döntésével “jóváhagyta, hogy folytonos szolgáltatást biztosítsanak Marosvásárhely közigazgatási területén, jóváhagyta egy egyeztető procedúra elindítását egy új szolgáltatóval, hogy sürgősségi eljárással szolgáltatói szerződést kössön, 30 napra, hosszabbítási lehetőséggel, felhatalmazva Marosvásárhely polgármesterét, hogy megkösse a szerződést”. 

A közlemény szerint a Helyi Rendőrség és a Közterületekért Felelős Igazgatóság felügyelői felméréséből az derül ki, hogy óriási mennyiségű hulladék van kihelyezve a város 789 pontján, ami közegészségügyi szempontból veszélyes.