2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Október elején azt nyilatkozta Emilian Popovici, a Román Epidemiológiai Társaság elnöke, hogy ha az akkori ütemben terjed a fertőzés, decemberre nagy valószínűséggel átlagban napi 9000-re nő az új koronavírussal fertőzöttek száma, az intenzív terápiás osztályokon kezelt koronavírusos betegé pedig eléri a háromezret.
Hihetetlennek tűntek akkor a becslései, a sajtó felhördült, de most már ott tartunk, hogy tegnap 8651 új fertőzöttet regisztráltak, intenzív ellátásra pedig 1001 covidos beteg szorult. Ez aggodalomra ad okot, bár a szaktárca szerint az országban mintegy háromezer lélegeztetőgép van, tehát elméletileg a legsúlyosabb betegeknek jut elegendő gép. A gond az, hogy nemcsak koronavírusos betegek szorulnak intenzív ápolásra, tehát az ellátórendszer kapacitása közelít a felső határhoz.
Az viszont megdöbbentő, hogy Románia október végén második helyen állt az elhalálozási ráta szempontjából. A hazai szakemberek szerint ez a helyzet az eltérő adatközlési módszertan miatt alakulhatott így. Arra hivatkoznak, hogy más országoktól eltérően, a koronavírusos megbetegedésekre és elhalálozásokra vonatkozó jelentéseket az Egészségügyi Világszervezet útmutatói alapján készítik el, minden halálesetet leközölve, azt is, ha az elhunytnak társbetegségei voltak, de igazolt koronavírus-fertőzöttként tartották nyilván. Az erre a helyzetre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök a Szabad Európa rádiónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a koronavírusos fertőzöttek magas elhalálozási aránya „a betegeknek tudható be”. Nyilván kijelentése heves vitát eredményezett, nyilatkozatának pedig az a része, amiben próbálja megmagyarázni, hogy mire is gondolt, a mikor a betegeket, az elhunytakat tette hibássá, már kevés visszhangot kapott. A miniszterelnök a koronavírussal fertőzöttek nagy számú társbetegségeire, előrehaladott korára célzott. Ludovic Orban arról viszont nem beszélt, hogy milyen szerepe van a kormánynak abban, hogy ennyire „beteg” a romániai lakosság (az EU-s statisztikák szerint ugyanis Románia az unión belül élen jár a lakosságra számított krónikus betegségeket illetően is), súlyosan alulfinanszírozott az egészségügy, hiányoznak a prevenciós programok, az orvosokat, szakszemélyzetet hagyták kivándorolni stb. Újabban mindenki, tegnap immár Iohannis elnök is a „mélyreható reformok” szükségességéről beszélt, a PSD-re kenve a felelősséget az eddigi „rossz egészségpolitikáért”. Kampányszöveg járványhelyzetben is…
Ennyire telik.