2020. január 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Awake harmadik kiadásán augusztus 15-18. között a gernyeszegi Teleki-birtokot bevették a neobohém fesztiválozók. Az öt, különböző stílusokat befogadó színpadon többek között Netsky, Pussy Riot, Enter Shikari, Dirtyphonics Liive, Lady Leshurr, De Staat, AJ Tracey, Triggerfinger, Blahalouisiana, Tomas PCZ & C.A Strings, Joycut, Mörk, Grimus, Coma, The Mono Jacks, Ruben Keyko, Golan (DJ set), a Moonlight Breakfast lépett fel. Egyedi, Keith Flint, a Prodigy együttes énekesére emlékező szimfonikus show-t is láthattak a fesztiválozók, az AWAKE F1RST-öt.


Az idei év témája, a Bohemian Blast, a fesztivál területén több helyen és tevékenységben felfedezhető volt. A szervezők biztatták a fesztiválozókat, hogy ruházatukat a téma alapján állítsák össze. Ebben segíthetett a Designer’s Bazaar, ahol a bohém szerelések mellett a hivatalos pólók is megvásárolhatók voltak.

Hazaért a Feed Your Mind platform, miután hat romániai városba látogatott el a fesztivál előtt. Cégvezetésről, művészetekről, fényképezésről, tervezésről és az aktivizmus különböző formáiról volt szó. Utóbbi témában az oroszországi polgárpukkasztó Pussy Riot egyik tagja is megszólalt. A beszélgetéseket Michael Schack dobos előadása dobta fel. Az Open Mic Session-ökön a résztvevők is kifejthették gondolataikat. A Coffee with the Organizers reggeli program lehetőséget nyújtott mindenkinek, hogy párbeszédet folytasson a szervezőkkel bármely, a fesztivállal kapcsolatos témában, kérdésben.

Akinek kedve volt, filmeket vagy élő szereplős előadásokat tekinthetett meg a kastély mögött felépített moziban (Cinema under the Bridge). A TIFF-válogatásokon kívül megtekinthető volt premierben a Viţa de Vie – Láncokban, a romániai együttes közösen dolgozott a marosvásárhelyi filharmóniával az egyedi előadáson a tavalyi Awake-en. A Litera kiadó támogatásával idén is volt szabadtéri könyvtár (Forrest Library), ahol válogatott könyveket lehetett „kibérelni”.

Az aktívabb résztvevők a Playgroundon szabadulhattak meg fölös energiáiktól a Laser-Tag, paintball, íjazás és zorbing révén. A Serenity Meadow (nyugalom völgye) volt a társasájátékok és egyéb pihentető tevékenységek – jóga, pilates, ying&yang – színtere. A nagyméretű installációk ARTDOOR kiállítását az egész fesztivál területén meg lehetett tekinteni.

„A változékony idő sem akadályozta meg, hogy AWAKE-ek (éberek) maradjunk. A szervezők minden neobohémnak köszönik, hogy együtt tölthették el ezt a hosszú hétvégét. Soha ne szűnjetek meg bohémnak lenni!” – mondta Laura Coroianu, a fesztivál főszervezője.

További információkat az Awake fesztivál honlapján, Facebook- és Instagram-oldalán és Youtube-csatornáján lehet találni. A napi videók megtekinhetők a Youtube-on: első nap, második nap, harmadik nap.