2021. augusztus 4., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minden eshetőségre készen

A Marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskolában viszonylag nyugodtan készülnek a becsengetésre. Ez az első tanév, hogy örül a kisebb diáklétszámnak – nyugtázza Körtesi Sándor igazgató. Mindössze egyetlen osztályuk működik 25 tanulóval, de van olyan nagy tantermük, hogy az egyméteres távolságot a diákok között gond nélkül be tudják tartani. 

Az iskola felmérést végzett a szülők körében, akiknek a 64 százaléka a diákok fizikai jelenléte mellett szavazott. Hét százalékuk tartaná a legjobb megoldásnak az iskolába járás és az online oktatás összekapcsolását, 8,5 százalékuk, hogy csak az alsó tagozat és a nyolcadik osztályosok járjanak iskolába, a többieket online oktassák, és a szülők 0,5 százaléka választaná a távoktatást. A szülők tíz százaléka nyilatkozta azt, hogy nem tudja eldönteni, mi lehetne a legjobb megoldás. 1,5 százalékuk van azon a véleményen, hogy be kellene fagyasztani az iskolai évet. 

A kérdőívben arra is választ adtak, hogy 75 százalékuk tudna rendszeresen maszkot biztosítani a gyermekének, öt százalékuk nem. Ez egyelőre megoldatlan gondot jelent, a polgármesteri hivataltól viszont ígéretet kaptak, hogy egy bizonyos számú maszkot biztosítanak a szociális esetek számára, és helyben kell eldönteni, kik sorolhatók ebbe a csoportba. Egyébként a hivatal 10.000 lejt ígért fertőtlenítő- és ugyanannyit tisztasági szerekre, amivel jelenleg rendelkezik az iskola. A kollégáknak adományból 50 arcpajzsot tudnak biztosítani.

A pedagógusok minden osztálynak elkészítették a tükrét, megjelölve, hogy melyik diáknak hol lesz a helye, és a folyosókon a menetirányt, amelyet betartva fognak közlekedni a diákok és a tanárok.

Mindhárom forgatókönyvre felkészülve, optimistán várják az évkezdést, ugyanis az iskola műszaki felszereltsége lehetővé teszi a helyzetnek megfelelő tanítási módot. A felmérésből kiderült, hogy 14 gyermeknek nincs az online oktatáshoz szükséges eszköze, de számukra az iskola biztosítani tudja a felszerelést.

Van néhány krónikus beteg diákjuk, akiknek a szülei kérték, hogy ne kelljen iskolába járjanak, ők a családorvostól kell igazolást bemutassanak. Bár ahhoz, hogy az osztályban folyó tevékenységről minőségi képet továbbítsanak, nincs megfelelő kamerájuk, az órák hanganyaga hozzáférhető lesz azon diákok számára, akiknek a saját vagy szüleik egészségi állapota miatt nem ajánlott a személyes jelenlét az iskolában.

Fotó: Nagy Tibor