2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rafael Nadal 14. alkalommal nyerte meg a Roland Garrost, miután vasárnap három sima szettben legyőzte az első Grand Slam-győzelmére hajtó Casper Ruudot a franca nyílt teniszbajnokság férfitornájának döntőjében.

A 30. GS-döntőjét vívó Nadal rögtön brékkel kezdett, aztán két kettős hiba és rontott ütés miatt váratlanul elbukta az adogatását, majd ismét elvette Ruudét (3:1). A volt világelső nyugodott meg hamarabb, onnantól már nem engedélyezett bréklabdát riválisának, és 49 perc elteltével szettelőnybe került.

Rafael Nadal gyorsan legyűrte Casper Ruudot

Fotó: a Roland Garros közösségi oldalaA második játszmában Nadal ismét bizonytalankodott, kihívója 3:1-re meglépett, aztán újabb Ruud-hibák jöttek, és 3:3 lett az állás. A 13-szoros bajnok nemsokára sorozatban négy nyert gémnél tartott, majd 5:3-nál fogadóként három szettlabdát még elszalasztott, a negyedikkel viszont a norvég kettős hibája révén már élni tudott.

A manacori klasszis két óra elteltével már hetes szériában volt (2:0) a nyert játékok szempontjából, az egyre többet rontó skandináv teniszező pedig megroppanni látszott. A következő brékkel a salakkirály már sorozatban kilenc gémnél járt, innentől már nem engedte ki a kezéből a meccset, és végül a 14. párizsi döntője után is ő ünnepelhetett. A váratlanul egyoldalú finálé 2 óra 18 percig tartott.

Nadal immár 14-szeres Roland Garros- és 22-szeres Grand Slam-győztes rekordernek mondhatja magát, és karrierje 92. trófeája, a Muskétások Kupája mellé 2,2 millió eurót kapott.


Eredményjelző

*Francia nyílt teniszbajnokság, férfi egyes, döntő: Rafael Nadal (spanyol, 5.) – Casper Ruud (norvég, 8.) 6:3, 6:3, 6:0.


Együtt edztek, de egymás ellen sosem játszottak

A két teniszező első egymás elleni tétmérkőzését játszotta a döntőben, korábban sohasem találkoztak, azonban sokszor edzettek együtt Nadal mallorcai akadémiáján. Ezeken a tréningeken Ruud szerint példaképe mindig megverte őt, bár mint tréfásan hozzá szokta tenni, vendégként úgy illett, hogy hagyja nyerni a házigazdát...

Legutóbb a 2008-as Australian Openen fordult elő Novak Djokovic és Jo-Wilfried Tsonga között, hogy a két játékos egy GS-fináléban találkozott először egymással.