2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Portik Vilmos a Népújság kérdésére, hogy hol tartanak az RMDSZ-szel elkezdett tárgyalásokban a közös polgármesterjelölt-állítás kérdésében, azt válaszolta, hogy várakozó állásponton vannak.

Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökségi tagja tegnap a Népújság kérdésére, hogy hol tartanak az RMDSZ-szel elkezdett tárgyalásokban a közös polgármesterjelölt-állítás kérdésében, azt válaszolta, hogy várakozó állásponton vannak.

Köztudott, hogy hónapok óta tárgyalunk a marosvásárhelyi RMDSZ-szel és az MPP-vel, amelyeken jelen volt Benedek István mellett Csegzi Sándor alpolgármester is, de a harmadik találkozó után megelégeltük a mellébeszélést, s megkérdeztük, az RMDSZ gondolkodik-e konkrét személyben. A válasz határozott nem volt. Ezek után az RMDSZ nem írta alá sem az együttműködési szerződést, sem a szándéknyilatkozatot. Azóta megfeneklettek a tárgyalások, „mivel az RMDSZ nem tudta eldönteni, kinek a kompetenciája, hogy tárgyaljon és aláírjon”. Az EMNT ezek után az RMDSZ és az MPP jelenlétében tárgyalt a civil szervezetekkel, egyházakkal, és abban egyeztek meg, hogy mindannyian neveket javasolnak, majd azokból kerül ki a jelölt.

 

 Tisztázzák az RMDSZ-en belüli nézeteltéréseket  

 

Mi pillanatnyilag azt várjuk, hogy az RMDSZ-en belüli nézeteltéréseket tisztázzák, várakozó állásponton vagyunk, döntse el, mit is szeretne. Újságírói felvetésre, amely szerint Csegzi Sándor neve is felmerült a polgármesterjelöltek között, Portik kijelentette: a javaslatokat az EMNT megtette. Olyan személyt is javasoltunk, aki nyilvánvalóan az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz áll közel, olyant is, aki nyilvánvalóan az RMDSZ embere és most már SZKT-tag is, s aki vállalta, illetve olyan személyt is javasoltunk, akit nem lehet kötni egyik politikai félhez sem. Ehhez képest az RMDSZ hivatalosan nem nevezett még senkit, ez a mostani felvetés Csegzi Sándor alpolgármesterrel kapcsolatosan inkább egy újságírói kérdésre adott válasznak minősíthető. Mi tudomásul vesszük, hogy Csegzi Sándornak vannak ilyen ambíciói, de azt is elmondanánk, hogy amikor Smaranda Enacheval ezelőtt néhány héttel a politikai szereplők közül elsőként beszélgettünk, és elmondtuk Enache asszonynak, hogy most egy olyan jelöltben kell gondolkoznunk, akiben mind a három politikai képviselet egyet tud érteni, Enache asszony azt válaszolta, számára a legnagyobb indíttatás az volt, hogy meneszteni tudjuk a jelenlegi polgármestert. És ennek rendeli alá minden ilyen törekvését. Ugyanakkor pedig tiszteletben tartja és elfogadja azt, hogy a magyarságnak külön jelöltje van, és ő azt akár támogatni is tudná.

Csegzi Sándortól azt várjuk, hogy ugyanazzal az alázattal álljon ehhez a kérdéshez, mint Smaranda Enache. Az a legfontosabb, hogy ezt a városvezetést ilyen formában ne kelljen tovább tűrjük Vásárhelyen, s ha a mi részünkről megtettük a gesztust, hogy akár RMDSZ-es személyiséget is el tudnánk képzelni az összefogás élén, akkor azt gondoljuk, hogy Csegzi Sándor is megteheti, hogy a személyes ambícióit egy picit háttérbe szorítva azt mérlegeli, abba az irányba fogja-e eltolni az összefogás szekerét, hogy ténylegesen létrejöjjön egy olyan fajta együttműködés, ami minden magyar vagy akár román embert is be tud állítani ennek a kampánynak a zászlaja alá – jelentette ki Portik Vilmos.