2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

– egymást cáfolják a makfalvi jelöltek

Lapunk augusztus 25-i számában közölt makfalvi anyagunkban (Leterítik az első aszfaltréteget) Vass Imre polgármester említést tett néhány pályázatról, amelyet az Országos Beruházási Társasághoz (CNI) nyújtottak be nemrég, mint a Szolokmába és Székelyabodba vezető községi utak aszfaltozása, Makfalván egy-egy sportterem, korcsolyapálya, egészségügyi rendelő és vendégház építése, a polgármesteri hivatal székházának felújítása, valamint Szolokmában egy új kultúrotthon építése, megjegyezve, hogy ez utóbbi elképzelésükre megkapták a pozitív visszajelzést.

Szolokmába aszfaltút és kultúrotthon is kellene – ha pozitívan bírálják el a CNI-hez benyújtott kérelmeket                Fotó: Gligor Róbert László (archív)


 A községben a választási kampány állandó témái között voltak ezek a projektek is, Vass Imre polgármester nyertes pályázatokról is beszélt. Az RMDSZ színeiben induló ellenjelöltje kedden közösségi oldalán cáfolta a polgármester kijelentéseit, azt állítva, hogy az „megpróbálja félrevezetni a község lakóit”, mert sem a két faluba vezető út, sem a már nyertesként emlegetett makfalvi sportterem, sem a szolokmai kultúrotthon nem fog megépülni a CNI támogatásával. Állítása alátámasztására három táblázatot tett közzé azokról a pályázatokról, amelyeket a Maros megyei kérelmek közül támogatottnak ítéltek Bukarestben, és ezek között valóban nem szerepel Makfalva község.

 Senki választási kampányában nem kívántunk érintettek lenni, de mivel a mi írásunkra is hivatkozik Dósa Medárd polgármesterjelölt, utánaérdeklődtünk az ellentmondó állítások igazságtartalmának. Az RMDSZ makfalvi jelöltje megkeresésünkre elmondta: a háromból két táblázatot közöltek a CNI honlapján, bárki számára elérhető, a harmadikat pedig kikérték az intézménytől, és mindhárom lista friss, ezen a héten közölt, aktuális adatokat tartalmaz. Ezzel ellentétben Vass Imre azt állítja, hogy a listát állandóan frissítik, újabb és újabb nyertesek kerülnek fel rá, vannak változások. Megkeresésünkre az EMSZ színeiben második mandátumért induló elöljáró elmondta: biztos információi vannak, hogy a község pályázatai közül is vannak nyertes kérelmek, ezért hivatalos közlést is kért a CNI-től, és amint megkapja, nyilvánossá teszi, hogy bebizonyítsa: ellenfele nem mond igazat.

 Lapzártáig nem kaptunk kézhez ilyen okmányt, így nem tudunk az olvasóknak és az érdekelt választópolgároknak további adatokkal szolgálni, de remélhetőleg a hátramaradt rövid kampányidőben a felek bemutatják álláspontjukat ebben a kérdésben a községbelieknek, személyesen vagy közösségi oldalaikon.

 Zárásként csak annyit fűzhetünk hozzá: Makfalva község lakóira hárul az a felelősség és lehetőség, hogy mérlegeljék a jelöltek kampányban tett ígéreteit (és nem csak azt), eldöntsék, hogy kire bízzák a község vezetését a következő négy évre. Bármi legyen a választás kimenetele Makfalván, Dósa Medárd szavait mindenkinek ajánljuk a jövőre nézve: „Vasárnap este zárulnak az urnák, bárki legyen is a polgármester, egymás szemébe kell tudnunk nézni utána is. Mindannyian felelősek vagyunk egymásért!”  

Felújítják a községházát, ha a projekt nyertes lesz – ez az egyik vitatott pályázati tárgy