2024. july 8., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vendégszobás kultúrház készül Vámosgálfalván

Közösségi élet és vidéki turizmus

Vámosgálfalván a megyei út korszerűsítése és a Kis-Küküllő új hídjának az építése mellett két nagy értékű beruházás van folyamatban. A gálfalvi művelődési ház felújításával jól haladnak, a gyenge alapokra épített régi szőkefalvi kultúrházat azonban teljesen újra kell építeni. Az európai uniós finanszírozást a vidékfejlesztési minisztérium révén pályázták meg, a két munkálat összesen hatszázezer euróba kerül. 


Nemsokára átadhatják a vámosgálfalvi kultúrotthont    Fotók: Nagy Tibor



A vámosgálfalvi kultúrotthon felújításával augusztusi látogatásunk óta igencsak látványosan haladtak, Balog Elemér polgármester az elvégzett munka minőségével elégedett. Elvárása az igényes kivitelezés, talán ezért is van jelen folyamatosan a munkálatok helyszínén, legyen az óvodaépítés, aszfaltozás, közművesítés vagy a jelenleg zajló hídépítés, illetve kultúrház-felújítás és -építés. Mint hangsúlyozta, a beruházások nem csak a mának készülnek, ezért mindeniket úgy szeretné átörökíteni a jövő generációira, hogy évtizedekig szolgálhassák a közösséget. 

A szőkefalvi kultúrotthon felújításának kezdeti szakaszában kiderült, hogy az alapoktól kezdett újjáépítés elkerülhetetlen. 


Balog Elemér polgármester



Kívül-belül minőségi munka

Amint a községvezető hangsúlyozta, elveti a félmegoldásokat, azért döntöttek a szőkefalvi kultúrotthon költségesebb kivitelezése mellett, hogy évtizedek múltán is biztonságos alapokon álló, szilárd közösségi épülete legyen a falunak. A döntésben fontos szerep hárult a helyi képviselő-testületre, amelynek tagjai egyöntetűen a biztonságra és a teljes újjáépítésre szavaztak. Remélhetőleg decemberig befejezik a gálfalvi kultúrotthon belső munkálatait is, a szőkefalvi a tervek szerint tavaszig készül el. Abban reménykednek, hogy tavasszal sikerül majd ünnepélyes keretek között átadni mindkét közösségi házat. Május végén jár le a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökséggel (AFIR) kötött szerződés, addig mindkét épület kulcsrakész kell legyen. A község két kulturális intézményének felújítása és korszerűsítése, felszerelése megközelíti a 600 ezer eurót. A teljes felújítások a padlózattól a tetőzet cseréjéig mindent magukban foglalnak. 

Egyebek mellett a fűtésrendszer kialakítását, a villamos hálózat teljes felújítását, belső-külső nyílászárók cseréjét, az épületek hőszigetelését, gyalogossétányok és autóutak építését valósítják meg a községközponti közösségi házban.

A község két kultúrotthonának a munkálatait a dicsőszentmártoni MGC Instal Kft. nyerte el közbeszerzési versenytárgyaláson. A vámosgálfalvi kultúrotthon külső munkálatait befejezték, a vadonatúj tetőzet mellett a termopán nyílászárókat is felszerelték, a belmagasságot 1,3 méterrel csökkentették, a tűzvédelmi engedélyezéshez szükséges tűzcsapok is a helyükre kerültek, többnyire már csak a belső munkálatok vannak hátra. A nagyteremben a padlócsempe lerakását és a világítótestek felszerelését követően kisebb belső simításokat kell még elvégezni. Közbeszerzést hirdettek a felszereltség beszerzésére, reményeik szerint egy-két hónapon belül ezt is kipipálhatják. A konyhában elektromos kályhák és hat hűtőszekrény teszi majd lehetővé a nagyobb közösségi események lebonyolítását. A tetőterében hat vendégszobát, társalgót, női-férfi mosdókat, zuhanyzókat alakítottak ki, ahová vendégeket szállásolhatnak el civilizált körülmények között. A vámosgálfalvi kultúrház hozzávetőleg 1,7 millió lejbe kerül, a szőkefalvi pedig több mint 650 ezer lejbe (mindkettő héa/TVA nélkül). A helyi költségvetésből kb. 200 ezer eurós hozzájárulásra volt szükség. 


Remény a Küküllőpócsfalva–Erdőalja földút aszfaltozására

Az Anghel Saligny közművesítési és úthálózat-korszerűsítési program összköltségvetése 50 milliárd lej. A november 8-án, hétfőn éjfélkor lezárult jelentkezési határidőig a rendelkezésre álló forrásokra 3.147 önkormányzat iktatott finanszírozási kérést 137,59 milliárd lej értékben, összesen 7.545 beruházásra. A pályázók között van Vámosgálfalva önkormányzata is, egy községi út aszfaltozására és két kisebb híd építésére igényelt állami támogatást.





Balog Elemér polgármester tájékoztatása szerint egy ideje a községi önkormányzat keresi azokat a pénzforrásokat, amelyek révén megvalósítható az a hét kilométeres aszfaltozási terv, amelynek előtanulmánya régóta elkészült. Most az Anghel Saligny közművesítési és úthálózat-korszerűsítési program révén lehetőség nyílt pályázni annak a községi földútnak a leaszfaltozására, amely Küküllőpócsfalvát Erdőaljával köti össze. Régi terv válhat valóra azáltal, hogy az elszigetelt, esős időben nehezen vagy egyáltalán nem megközelít-
hető Erdőalját összekötik a „civilizációval”, ugyanakkor a környékbeliek számára alternatív útszakaszt biztosítanak az E60-as európai útra és az A3-as autópálya-szakaszra. Az előtanulmány szerint személygépkocsival húsz perc alatt lehetne majd eljutni Vámosgálfalváról Marosugrára vagy Radnótra, jelentősen lerövidítve a távolságot az E60-as útig, a vidrátszegi repülőtérig, az A3-as autópályára való feltérésig, valamint Kolozsvárig, illetve Marosvásárhelyig. A terv szerint a Vámosgálfalván áthaladó 142-es megyei útról a küküllőpócsfalvi 79-es községi úton és a 79/A úton lehet majd célba érni. A tervek szerint a Küküllőpócsfalvát Erdőaljával összekötő 7 km-es útszakasz öt méter széles lesz, az út két oldalán ötven-ötven centiméteres kövezett útpadkával. 
Vámosgálfalván pedig a Saligny-program keretében a Bede-patak két hídját építenék újra, egyik négy, a másik öt méter széles lenne.

Megugrott az iskolafelújítás költségvetése

A drágulási hullám késlelteti a beruházást 

A vámosgálfalvi önkormányzatot képviselő polgármester tavaly karácsony előtt írta alá azt az 1,5 millió eurós finanszírozási szerződést, melyet a Fogarasi Sámuel Általános Iskola felújítására és épületbővítésére nyertek el. A nyáron elindult brutális drágulási hullám azonban megnehezítette a sikeres pályázat kivitelezését.





Azt tervezték, hogy még a nyári szünidőben megkezdik a község nyolcosztályos iskolájának a teljes felújítását és az épületbővítést. Sajnos, az építőanyagok árának növekedése szükségessé tette a terv megújítását és a költségek újraszámítását. Emiatt igencsak nagy felelősség nehezedik az önkormányzat elöljárójára, mert a pályázat feltételei szerint a hátralévő egy év alatt kellene befejezni az építkezést, ami nehezen lesz megoldható. A közbeszerzési pályázat lezárultával hozzá is kezdenének a munkálatokhoz, mivel lehetetlen úgy befejezni, hogy csak a szünidőkben dolgoznak. A községvezető reményének adott hangott, hogy a lakosság, akárcsak az eddigiekben, megértéssel viszonyul majd a fennálló helyzethez, és az iskolai oktatást is oly módon kell megszervezzék, hogy a munka folyamatos legyen. Ez egy újabb rendkívüli kihívás lesz az önkormányzat vezetője és csapata, valamint az iskola vezetősége, pedagógusai, diákjai számára.


A Küküllő-hidak története gyermekszemmel

Múlt héten a polgármester a község I–IV. osztályos diákjainak szabadfoglalkozás keretében tartott egy kis történelmi ismertetőt a jelenleg épülő közúti hídról és annak két elődjéről. 





Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a gyerekek ismerjék meg településük történelmét, a fontosabb helyszíneket, épületeket. A nyáron a szőkefalvi udvarházat látogatták meg és járhatták be csoportosan a diákok. A pedagógusok szerint a kastélylátogatás mély nyomot hagyott bennük, mindmáig felidézik az ott látottakat. A Kis-Küküllő fölé jelenleg épülő betonhíd mellett tartottak rögtönzött történelemórát, ahol a diákok dióhéjban megismerhették a falu mindhárom hídjának a történetét. Mivel kíváncsiak voltak az épülő új híd részleteire is, ehhez kapcsolódó kérdéseiket megfogalmazhatták, és helyben választ is kaptak. Mivel egyik cél az volt, hogy a gyerekek emlékezetében megmaradjon a lebontott híd, a pedagógusok eldöntötték, hogy rajzórán majd feladatként kapják a régi híd emlékképek alapján való felelevenítését, és az épülőfélben lévő új híd lerajzolását, ezáltal gyermekszemmel örökítenék meg a múlt és a jelen történéseit. 

Megduplázódott az óvodások száma

Két éve adták át Vámosgálfalván a felújított és kibővített napközis óvodát, azóta látványosan megnőtt a beíratott gyerekek száma. 





Míg a régi óvodába 38 gyerek járt, mára 82 óvodás van beíratva a magyar csoportokba, illetve a román vegyes csoportba. Az óvodások fele, mintegy 40-41 gyerek délutánig marad, míg a szülők a munkahelyükről értük mehetnek. Idén is a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések betartásával veszik át, illetve adják át a szülőknek őket. A tartalmas és változatos heti menüt a kalóriamennyiség feltüntetésével az adminisztrátor és a szakácsnő állítja össze, és a bejárathoz van kifüggesztve, hogy a várakozó szülők, nagyszülők is tanulmányozhassák. A négy óvónő mellett egy asszisztensnő felügyeli a gyerekek egészségi állapotát, kisegítőként dadát alkalmaztak, az ebédet a szakácsnő készíti – tudtuk meg.
A vámosgálfalvi önkormányzat polgármestere számára fontos a fiatalok és a gyerekek községben tartása. Amint Balog Elemér hangsúlyozta, a kiépített infrastruktúra mellett olyan életkörülményeket és oktatási intézményeket, sportolási lehetőségeket terveznek nyújtani a felnövekvő nemzedéknek, amelyek a biztos megélhetés, majd a családalapítás alapjai lehetnek. A fiatal generáció nevelése elsőrendű, ezért is létesítettek európai szintű követelményeknek megfelelő óvodát és napközi otthont, amely a Mókus nevet viseli. 
A régi óvoda nyirkos épületrészének lebontása és újjáépítése, a tetőzetcsere, a padlózat, a homlokterek hőszigetelése, a külső-belső felújítás, épületgépészeti korszerűsítés, központifűtés-rendszer, az udvar berendezése, zöldövezetek és sétányok kialakítása, a kerti bútorzat elhelyezése, a kerítéscsere, a belső felszereltség stb. értéke meghaladta a 445 ezer eurót. 


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató