2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bár a vállalkozást sem kerülte el a válság, a pékségnek sikerült az, ami ezekben az időkben keveseknek: nemcsak fennmaradni, fejlődni is tudott.


Nemsokára saját „otthonában” csalogatja a vásárlókat a mezőcsávási kenyér. A tervek szerint a héten nyitja meg első üzletét a pékség a marosvásárhelyi Egyesülés negyedben. Bár a vállalkozást sem kerülte el a válság – az elmúlt években ingadozott a kereslet, egyes üzletek csökkentették vagy megszüntették a rendelést, ugyanakkor új megrendelők is megjelentek –, a pékségnek sikerült az, ami ezekben az időkben keveseknek: nemcsak fennmaradni, fejlődni is tudott.

– Múlt évben bővítési munkálatokat végeztünk, megnöveltük a hűtőtermet, a raktárt, a munkacsarnokot. Idén, még az év elején, új kemencét vásároltunk, így most kétszer annyi kenyeret sütünk, mint korábban. A kínálatot is bővítettük, többféle péksüteményt, leveles tésztát készítünk. Ami a munkaerőt illeti, 17 alkalmazottunk van, három személyt idén vettünk fel – sorolta az újdonságokat a vállalkozást vezető Szabó József. A vállalkozónak nagy segítségére van Csaba fia és annak felesége, aki a könyvelői teendőket végzi. A termékek kiszállítását is önerőből oldja meg a pékség, négy autóval hordják ki a kenyeret és a süteményeket a megyeszékhelyre, illetve a mezőségi falvakba, körülbelül 50-60 üzletbe.

– A kiskereskedésekben kizárólag csomagolt kenyeret lehet árusítani, a kenyérboltokban viszont nincs ilyen előírás. A csomagolatlan kenyér természetesen finomabb, így az üzletnyitás a termékek minősége szempontjából előrelépésnek számít – mondta Szabó József. A vállalkozó tizenkét évvel ezelőtt az apjától örökölt földek árából, 200.000-300.000 lejes befektetéssel hozta létre a pékséget. Azóta számos nehézséggel kellett szembenézniük, legutóbb a liszt és az üzemanyag ára növekedett. Nemigen számítanak hát arra, hogy az egykor befektetett összeg egyszer megtérül, a nyereségből azonban mindig tesznek egy lépést előre, így vásárolták legutóbb a sütőkemencét is.