2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt szombaton másodszor tartott megyei gazdabált a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete (RMGE Maros), idén is a balavásári Romantik hotel éttermében. 

Az évtizedek óta hiányzó rendezvényt tavaly szervezték meg első alkalommal, egyrészt, hogy az ősi hagyományokat felelevenítsék, másrészt, hogy alkalmat biztosítsanak a gazdáknak, hogy közös koccintással búcsúztassák az elmúlt esztendőt, és köszöntsék az újat – mondta el lapunknak Fazakas Miklós elnök.

A rendezvényen nem hiányozhatott az asztalokról az étel-ital sem, de a lényeg a szórakozáson és szórakoztatáson volt, és nem is volt ebből hiány. A kibédi Dósa Béla és zenekara derekasan kitett magáért, a marosvásárhelyi Tűzvarázs zenei csoport hagyományt idéző produkciója sem mindennapi pillanatokat jelentett. A vendégek megismerhették a tavalyi Fölszállott a páva című tehetségműsor ének- és dalkategória döntősét, a körtvélyfájai kis Szász Csanád Lászlót és gyönyörű hangját, és fellépésével fokozta a kedvet a marosszentgyörgyi Öreg Fenyők néptánccsoport is. Nem hiányozhattak a dalok az est házigazdájától, Vaszi Leventétől sem, aki öt évvel ezelőtt a Fölszállott a páva közönségdíjasa volt.

Az idei bálon 318-an vettek részt, ami a feltűnőnek számító tavalyi részvételi számot is jócskán, mintegy százzal felülmúlta. Minden belépő mellé egy sorsjegy is járt, továbbá felajánlásokból 160, sorsolásra szánt ajándéktárgy és -csomag került a díszasztalra, míg a fődíjnak számító tombola egy megfürdetett és pórázon bevezetett mangalicamalac volt, amelyet az RMGE Maros elnöke ajánlott fel, és a káposztásszentmiklósi Troznai Sándor szerencsés bálozó vihette haza. A sorsjegyekből és adományokból valamivel több mint 2600 lej gyűlt össze, amelyet idén is a Bakó Béla Pál ferences atya (közismert nevén Pál atya) által létrehozott és vezetett marosvásárhelyi Szent Erzsébet Alapítványnak ajánlottak fel, és kedden délután nyújtottak át.

A rendezvényt a sok-sok gazda mellett megtisztelték olyan személyiségek is, mint dr. Torda Márta, a magyarországi Agrárminisztérium nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztályának vezetője, dr. Szabó Balázs, a Magyar Nemzeti Agrárkamara külkapcsolati igazgatója és Perczel László konzul az anyaország csíkszeredai főkonzulátusától. Továbbá megtisztelte a gazdákat dr. Vass Levente Maros megyei parlamenti képviselő és Tánczos Barna Hargita megyei szenátor is, ez utóbbi felszólalásában a vadásztörvény nemrég elfogadott változtatásait, a medvék és a vadkárok kérdéseit vázolta fel. Számos hazai és anyaországi gazdaegyesület képviselője is megérkezett a bálra, például az RMGE Maros legrégebbi magyarországi szakmai partnerének, a Szatymazi Gazdakörnek a képviselői is.

A szervezők nevében az elnök lapunknak elmondta: fantasztikus hangulatú rendezvény volt, szívet melengető volt az önfeledten, de méltósággal mulató gazdatársaság látványa. „Látszik, hogy van rá igény, itt egy közösség alakul, érezzük, hogy együtt könnyebb, és nem utolsó szempont, hogy tudunk elődeink példájára mulatni, táncolni” – mondta el büszkeséggel és hálával Fazakas Miklós, hozzátéve, hogy az ilyen sikerek után nem kérdés a következő évi gazdabál megszervezése. 

A fergeteges hangulatú bálról nem hiányoztak a szórakoztató fellépők sem  

Fotó: RMGE Maros