2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Laza, fiatal, családias rendezvény

A hét végén Jobbágyfalván, a Tündér Ilona völgyében zajlott le az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) idei, immár 43. ifjúsági konferenciája, ahol egyebek mellett arra keresték a választ, hogy ki milyen úton lett azzá, ami ma.

Százötven résztvevőt vártak a rendezvényre, zömében 18-25 év közöttieket, fiatal családok is érkeztek gyerekekkel. Minden 17. életévét betöltött fiatal és fiatal felnőtt számára nyitott a konferencia, résztvevők pedig szinte minden erdélyi unitárius gyülekezetből érkeztek, de akadtak külföldiek is. 

Erdély számos részéről érkeztek
 Fotó: Gligor Róbert László


A programot istentiszteletek, áhítatok, tábortűz, sörkóstolás, előadás-sorozat, szabadidős tevékenységek töltötték ki. A nyitó-istentisztelet és az előadások, beszélgetések nagy része a rendezvénysátorban zajlott, de volt babzsákos pihenőzóna is, ahol beszélgetni lehetett, a záró-istentiszteletet viszont a faluban, az unitárius templomban tartották. Ez alternatív ifjúsági alkalom volt, amelyen nem lelkész, hanem néhány teológiai hallgató és világi, ODFIE-s központi tag végzett szolgálatot. Minden konferencia helyszínén a szervezet kopjafát állít, de mivel itt már ez az ötödik, csak az első két alkalommal állítottak oszlopot, azóta ezekre tesznek kis emléktáblákat a rendezvények végén – tudtuk meg Baróthi Brigitta főszervezőtől, aki úgy látja, szó szerint ideragadt Jobbágyfalvára az amúgy „vándor” rendezvény, most már lassan nem a Tündér Ilona vendégházba, hanem hazaérkeznek. Nagyon megszerették a helyet a vendéglátás miatt is, de azért is, mert itt minden feltétel adott a nyugodt, családias rendezvényhez, esős időre van második szállás- és rendezvénylehetőség is a sátrakon kívül.

Mindannyian adót fizetünk

Az unitárius fiatalok életében nagyon fontos szerepet játszik az évenkénti ifjúsági konferencia, amely az ODFIE legfontosabb „seregszemléje”. Jó látni, hogy immár ez a 43. rendezvény, hogy itt vannak a fiatalok és kevésbé fiatalok, és hogy a két nemzedék között összhang van, továbbá jó alkalom ez a régi barátokkal való találkozásra is.

A konferencia témája az első hallásra furcsának tűnő útadó volt, amely azonban képletes cím, és arra utal, hogy bizonyos embereknek „útadót” kellett fizetniük ahhoz, hogy eljussanak egy bizonyos pontig. Ez az út ki-ki számára a jó szakaszt jelenti, amelyet az ODFIE révén tettek meg, és amelynek köszönhetően azzá lettek, amik ma. Kilenc ilyen személy élettörténetét hallgathatták meg a fiatalok, közöttük lelkész házaspárokét, egyetemistáét, pedagógusét, külföldről „odacseppent” vagy éppen Afrikában önkénteskedő személyekét. Ezek az előadások olyan üzenetet hordoznak, amely a fiatalok számára is célkitűzésként értelmezhető – részletezte a főszervező.

Érdekes élettörténeteket, személyes életutakat ismerhettek meg a fiatalok

Második család

Második családjának tekinti az ODFIE-s közösséget Tőkés Lehel, akinek életét nagyban befolyásolta a múltban a szervezet. Most a családjával, gyerekeivel jár ide, hogy ők is követendő értékrendre találjanak az ifjúság körében. Volt korkülönbség a résztvevők között, több gyermekes család is érkezett, és amíg a kicsik a gyermekfoglalkoztatóban játszottak, addig a szülők nyugodtan beülhettek az előadásokra – mondta el elégedetten a gyergyószentmiklósi férfi, Andrási Botond, aki ötödik alkalommal volt jelen a konferencián. Már kiskora óta közel állt hozzá az ODFIE, és a konferencia azért a kedvenc rendezvénye, mert mindig van olyan témája, amely számukra fontos, és amelyről beszélni kell. 

A hangulat nyugodt, családias, a kötöttebb programok mellett el lehet lazulni, vannak pihenésre, beszélgetésre kijelölt helyek, és sokan itt találkoznak régi barátaikkal – magyarázta a székelykeresztúri fiatalember. Az Angliában élő, magyarországi származású, erdélyi gyökerekkel nem rendelkező Matók Dóra is ezért érkezik nyaranta az ODFIE rendezvényeire. Hat éve cseppent bele ebbe a közösségbe, amelyet magáénak érez, és ma már szervezőként vesz részt több nyári ifjúsági rendezvényen. Számára az jelenti a nyarat, a kikapcsolódást, ha eljön Erdélybe, ha barátaival találkozik. Nagyon fontos számára az ifjúsági konferencia, és ez még csak a nyár kezdete – vallotta be szigetországi lány.