2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ha az idei idényben nem lesz kész a Tivoli-tó, jövőre elő lesz készítve az új strand és lesz csónakázási lehetőség. Jelenleg a víz bevezetésén dolgoznak, ezt maximum egy-két héten belül be kell fejezni. 


– Közvetlen a város bejáratát követő szakaszon dolgoztak éppen a járdaépítők. Ez egy újabb beruházás vagy az általánosnak a része? – kérdeztük Péter Ferenc polgármestert.
– Ez még mindig a közös CNI-projekt része. Azokat a járdákat, amelyeket szétvertek, és csatorna került alájuk, fel kellett újítsa a beruházó. Normális körülmények között a régi járdalapokat kellett volna visszahelyezni, de közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy az önkormányzat is belepótol, és teljesen új járdát tesznek le: ők elkészítik a teljes alapozást és szegélyezést, mi pedig a „piskótaköveket” álljuk.
– Útban errefelé azt is láttuk, hogy a rendőrség környékén parkosítanak, virágokat ültetnek, viszont szemben van egy elhanyagolt rész. Azzal mi a helyzet?
– Nem elhanyagolt rész. Az is az önkormányzaté. Ott van egy hatalmas gyűjtő, az egész fürdőtelep pluviális és szennycsatornája abba a völgybe kerül. A szennycsatorna csőben, de az esővíz szabadon ment. A rendőrség felé vezető útig csőben volt, utána szabadon, s miután ott volt a rengeteg, építkezésből maradt föld, ezt a völgyet lecsatornáztuk és feltöltöttük, hogy egy parkolót létesítsünk oda. Most újabb 160 méteren csatornázunk, és a további építkezésekből származó földdel tovább töltjük azt a területet. Tehát azokat a csöveket, amelyek ott láthatók, most rakjuk le egy újabb 160 méteres szakaszon, ami azt jelenti, hogy a további építkezésekből származó földet, meg építkezési mellékterméket, betontörmeléket beletesszük, buldózerrel elsimítjuk, utána jön a kövezés és a parkoló létesítése.
– Tervez idén más beruházásokat is az önkormányzat?
– Várjuk, hogy a regionális operatív program keretében – miután lejárt már a területszemle – megkössük a szerződést. Ez az, ami új beruházás lenne. Természetesen folytatódnak a régiek, mind a Tivoli-tó visszaépítése, mind a CNI-projekt, vagyis csatornázás, a vízüzem, az ülepítő modernizálása folyamatban van, mindkettőt augusztusban kell befejezzék, és nagyon remélem, hogy az építők nem fognak késni, és a tervek szerint augusztusban átadhatják mind az ülepítőállomást, mind a két vízüzemet, s funkcionálissá lehet tenni a csatornahálózatot, esővízcsatornát és vízhálózatot, ami az egész fürdőtelepet be-hálózza.
A Tivoli-tónál az épület nagy része fel van építve, remélem, hogy augusztusig sikerül befejezni azt is. Ha az idei idényben nem lesz kész a Tivoli-tó, jövőre elő lesz készítve az új strand és lesz csónakázási lehetőség. Jelenleg a víz bevezetésén dolgoznak, ezt maximum egy-két héten belül be kell fejezni, s ha olyan lesz az időjárás, hogy feltelik a tó, akkor talán az idén is lehet használni.