2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Látványos kísérletekkel a reál tantárgyak népszerűsítéséért

A természettudományok iránt érdeklődő tehetséges diákoknak és tanáraiknak, civil szervezeteknek, csoportoknak meghirdetett nyertes pályázatok eredményéről és hatásáról számoltak be a Marosszéki Közösségi Alapítvány által szervezett január 20-i rendezvényen. A Maros megyére érvényes program keretében 2019-ben 33 pályázatból 17 projektet tudtak finanszírozni 125.000 lej értékben. 


Amint Gál Sándor, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, 2019-ben a harmadik alkalommal hirdették meg a Ştiinţescu Maros 3.0 programot, ami 2019-től a Ştiinţescu – Richter a kémiáért elnevezésű programmal bővült. A cél az, hogy színes, érdekes gyakorlati tevékenységek, kísérletek révén keltsék fel a diákok érdeklődését a reál tudományok, azaz a STEM területek (tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika) és kiemelt helyen a kémia iránt. Erre a célra a programot kezdettől támogató Gedeon Richter Románia 2019-ben 24.000 lejt biztosított három nyertes pályázatra.

A három év mérlegét Gál Sándor vonta meg. A Ştiinţescu programot ugyanis a Marosszéki Közösségi Alapítvány ülteti gyakorlatba a helyi vállalkozóktól összegyűjtött adományok révén, amit a Romániai Amerikai Alapítvány (Romanian American Foundation) megdupláz.

Az eltelt három év alatt 39 iskolai projektet támogattak közel 300.000 lej értékben. Félszáz iskola, több mint 100 pedagógus és szakember, diákok ezrei kapcsolódtak be a programba, robotikai klubok, elektronikai és rádióamatőr szakkörök jöttek létre, iskolai kémia- és fizikalaboratóriumok felszerelése bővült. A rendezvényen jelen volt Zayzon Zsuzsanna, a Marosvásárhelyen működő gyógyszergyártó és -forgalmazó cég PR-menedzsere, aki érdeklődésünkre elmondta: 

– Fontosnak tartjuk támogatni az olyan jellegű programokat, amelyek egyrészt interaktív módon felkeltik a diákok érdeklődését az egzakt tudományok iránt és gyakorlatias módon vezetik be őket a kémia rejtelmeibe, másrészt úgy gondoljuk, hogy fontos támogatni a tehetséges és érdeklődő diákok szakmai fejlődését is. A bemutatott projektek mindegyike rendkívül érdekesnek bizonyult, és a bemutatók során a részt vevő tanulók által tanúsított odaadás hűen mutatja érdeklődésüket és lelkesedésüket a kémia és a különböző tudományok iránt.

Zayzon Zsuzsanna ismertette a három kémiai jellegű nyertes pályázatot is. A Dacia Általános Iskola pedagógusa, Măcean Dora Camelia projektveztő A világ felfedezése címen digitális mikroszkópra és kémiai készletekre pályázott, amelyekkel a felfedezéssel való tanulás, a látványos, kreatív kísérletezés valósítható meg. A diákok a víz minőségét, a testek alkotóelemeit, gyógynövények hatóanyagait vizsgálták. A másik nyertes pályázatot – Illatok a laboratóriumban – a Dr. Bernády György Általános Iskola és az Avram Iancu Tehnológiai Líceum közösen nyerte meg. Kupán Edit és Magyari Gabriella projektvezetők irányításával a két tanintézmény hetedikes és tizedikes diákjai arckrém és szappan készítéséhez pályáztak sikerrel laboratóriumi felszerelésre és alapanyagokra. A harmadik nyertes pályázat vezetője Sabău Claudia, a Papiu Ilarian középiskola kémia-fizika szakos tanárnője, aki ChemStem néven látványos kémiai kísérletekhez nyert laboratóriumi felszerelést és kémiai készleteket, amelyekkel színes, vonzó kísérleteket hajtottak végre. 

A rendezvényen ugyancsak a Papiu Líceum diákjai érdekes fizikakísérleteket mutattak be Codău Cristinel vezetésével. A Petru Maior Technológiai Líceum tanulói Liliana Tompa mérnök-tanárnő irányításával lego-darabokból készített, mobiltelefonnal vezérelt robotokkal jelentkeztek, és nem hiányoztak az amatőr rádiósok sem. 

Amint érdeklődésünkre Gál Sándor elmondta, ha sikerül a szükséges alapokat összegyűjteni, a tervek szerint újabb pályázatot hirdetnek meg, és még két alkalommal számíthatnak az amerikai alapítvány támogatására.