2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavaly ősszel nyert ösztöndíjat egy nyárádmenti diák, hogy tehetségét tovább fejleszthesse. A család büszke a gyermekre, és hálás azoknak, akik támogatják. 

Tavaly júniusban hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj pályázatot. Célja az anyaországi és határokon kívüli, kiemelkedően tehetséges fiatalok egyedi fejlesztésének ösztönzése. A Nemzeti Tehetség Program keretében benyújtott kérelmeket elbírálva, októberben meghirdették a nyerteseket. Közöttük egy göcsi kisfiú is van a 12–25 év közöttiek kategóriájában. Olyan gyerekek nyújthattak be pályázatot, akik közoktatási intézményben tanulnak, visszamenőleg három éven át bizonyíthatóan kiemelkedő eredményeket értek el egy bizonyos területen. A tanulók egyedi fejlesztésének ösztönzésére megítélt támogatást a kiválasztottak az idei év közepéig használhatják fel képzésekre, eszközbeszerzésre és egyéb meghatározott célokra.

A 6. osztályos göcsi Pap Dániel a népdaléneklésben emelkedett ki, évek óta ott találjuk a vetélkedők legjobbjai között. Az ösztöndíjpályázatra való jelentkezését a vajai László Fábián Júlia tanítónő szorgalmazta, aki már akkor felfigyelt Dánielre, amikor a gyermek előkészítő osztályosként részt vett egy községi népdalvetélkedőn, és a hangjára mindenki felkapta a fejét – tudtuk meg a pedagógustól, aki azóta is követi a gyerek fejlődését. Nagyon szép, kellemes, csengő hangja van, és községszinten ő az, aki megérdemli, hogy ilyen ösztöndíjat kapjon – mondta el a tanítónő. 

Dániel óvodáskora óta énekel, otthon a fürdőszobából hallatszott ki a dal, de az iskolából való hazatértét is azzal jelezte az utcán. Nemcsak családja örülhet tehetségének, hanem a közösség is, gyakran énekel a templomban is, de gitárkísérettel is segíti a többi éneklő gyereket. Pap Enikő tanítónő folyamatosan bátorította elemi iskolás korában, hogy vegyen részt a népdalvetélkedőkön, és otthon is biztatták, mert úgy érzik, hogy szép hangja és tehetsége révén élete meghatározó tényezője lehet az éneklés – mondta el lapunknak az édesanya, Pap Katalin. Dániel főleg népdalokat énekel, ha rossz kedvű, ez felvidítja, figyel a dal mondanivalójára. Az ének szeretete a családból jön, hiszen édesanyja és nagyszülei is szépen énekeltek – vallotta be a Népújságnak Dániel. Az ákosfalvi általános iskolában tanul, néha osztálytársaitól is kap bátorítást, de ma már nem izgul a fellépéseken, csak az éneklésre figyel. Évente szereplője a községi és a Csak tiszta forrásból megyei népdalvetélkedőknek, tavalyelőtt részt vett a verseny nyolcadik székelyföldi regionális kiadásán, továbbá a Tóth Erzsébet népdalvetélkedőn, a Kéknefelejcs népdal- és nótaversenyen, kétszer lépett fel az Őszirózsa országos vetélkedő újszentesi megmérettetésén. A hangszerekkel is barátkozik, szívesen játszik gitáron iskolában, templomban, rendezvényeken – derül ki pályázati anyagából. 

Az elnyert 500 ezer forintos anyaországi támogatást egy teljes népviselet elkészítésére, egy gitár és egy hordozható számítógép vásárlására, valamint magánórákon való tanulásra használhatja fel. Marosvásárhelyen és Székelyvajában tanul énekelni, de a vajai népdalkörben is részt vesz, ahol sokat tanul László-Fábián Júliától és Csatlós Csilla Éva kántortól. Szeretne továbbra is népdalvetélkedőkre járni, nagy álma, hogy egyszer megméretkezzen egy nagy tehetségkutató versenyen.

Dániel esete legyen példa a többi tehetséges gyerek számára, mert a befektetett munka megtérül – mutatott rá László-Fábián Júlia, aki mindenkit arra biztat, hogy éljen a pályázati lehetőséggel a jövőben, hiszen nem bonyolult megírni, benyújtani. Pap Katalin pedig a tanítónőnek fejezte ki háláját, mert gondja van arra, hogy ha a közösségben tehetséges gyerek van, azt segítse. Az ösztöndíj anyagilag és lelkileg is bátorítja, motiválja a gyereket, hiszen egy tehetség fejlesztése sohasem könnyű, anyagi szempontból pedig ehhez mindenképpen jól fog az elnyert segítség.

A göcsi Pap Dániel kiskora óta lenyűgözi énekével a közönséget

Fotó: László-Fábián Júlia