2019. április 21., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Öröm a Bernádyban és a Művészetiben

Már pénteken megérkezett az angyal két marosvásárhelyi tanintézetbe. A Dr. Bernády György Általános Iskola és a Művészeti Szaklíceum két-két kisdiákja, a magyar kormány Miénk a város! című online játékának résztvevői Csodasarkot nyertek osztályuk számára. A könyvekkel, társasjátékokkal teli ajándékdobozokat pénteken adta át Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának nevében dr. Farkas Balázs első beosztott konzul.

Fotó: Nagy Tibor


Ünneplőbe öltözött, megilletődött gyermeksereg – a II. C és a IV. C osztály – várta pénteken délelőtt a Dr. Bernády György Általános Iskolába érkező jeles vendéget. A gyermekek karácsonyi énekekkel, versekkel köszöntötték a konzulátus képviselőjét, aki bevallotta, hogy a műsort hallgatva rajta is eluralkodott az ünnepváró hangulat. A másodikosok közül Preg Péter, Molnár Hajnal tanítónő diákja, a negyedikesek közül  Preg Tamás, Márton Izabella tanítványa vett részt a nemzetpolitikai államtitkárság által hatodik éve meghirdetett játékban, amelyre 6–10 év körüli külhoni magyar óvodások és iskolások jelentkezhetnek. Az idei tematika, a külhoni magyar családok éve programsorozathoz kapcsolódva, a család volt. A bernádys testvérpár szerint a feladatsor egyáltalán nem volt nehéz. 

Dr. Farkas Balázs érdeklődésére a családi fénykép beküldését és egy családi nap leírását említették a feladatok közül, majd boldogan pakolták ki, és mutatták meg társaiknak a szebbnél szebb könyveket, társasjátékokat, amelyekben a vakáció előtti utolsó héten az egész osztály örömét lelheti.


A művészetis kisdiákok és pedagógusaik déli 12 órakor fogadták a konzulátus képviselőjét. Itt is egy testvérpár – az I. B osztályos Bertalan Áron és a III. B-s Bertalan Zalán, Cseh Ágnes és Nagy Edit tanítónők egy-egy diákja  – szerzett Csodasarkot osztálya számára. Az elsősök népdallal köszöntötték az ajándékot hozót, Zalán hegedűjátékkal köszönte meg az ajándékot, majd a gyermekcsapat birtokba vette a százezer forint értékű csomagot.

A Csodasarok átadásán Mózer Brigitta, a nyertesek édesanyja is részt vett. Kérdésünkre elmondta, hogy fiai nagyon élvezték az egy hónapon át tartó, pontszerzős kalandot, a fő feladatok mellett örömmel hallgatták meg a kijelölt dalt, mesét és készítgették a kért rajzokat. A favorit a család kedvenc ételének receptjére vonatkozó feladat volt – tudtuk meg Brigittától, aki azt is elárulta, hogy kisebbik gyermeke a játék ideje alatt minden reggel azzal ébredt, hogy mi az aznapi feladat, és milyen hozzávalókra lesz szükség az elkészítéséhez.