2022. július 3., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb 12 osztálytermet használhatnak

65 éve, 1956 óta viseli egykori neves matematikaprofesszorának a nevét a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum. Az évforduló tiszteletére november 19-én egész napos rendezvényre várják az iskola volt diákjait itthonról és a nagyvilágból, hogy a jelenlegi bolyaisoknak beszámoljanak élményeikről, amit egy gálaműsor követ. 

– Az alkalomra három könyv készül, nevezetesen a 65 év a Bolyaiban című kötet, ami az öregdiákoknak és az intézmény jelenlegi tanárainak visszaemlékezéseit, írásait tartalmazza. Újra kiadjuk a Tablók könyvét; a harmadik könyv szerkesztője pedig Kirsch Attila, az öregdiákok baráti körének vezetője, aki az iskolában tanító szüleiről, Kirsch Mártáról és Lajosról szóló visszaemlékezéseket gyűjtötte össze Gyémántcsiszolók címen – fogad a készülő esemény hírével Mátéfi István igazgató, majd rátérünk a becsengetéssel kapcsolatos tudnivalókra.

A feltúrt iskolaudvar, ahol ásatások zajlottak, egyelőre ijesztő látványt nyújt, de jobban körültekintve észrevehető, hogy a Bolyai utca felőli épületszárny külseje már az udvar felől is régi pompáját öltötte magára. 

Kívül-belül megszépült az iskola Bolyai utcai szárnya

Fotók: Bodolai Gyöngyi


– Hol tartanak a felújításokkal?

– A 2021–22-es iskolai év sok kihívással indult, de az épület felújítása a jól meghatározott ütemtervnek megfelelően folytatódik, így a Bolyai utca felőli szárnyát szeptember 13-án a rendelkezésünkre bocsátják, ahol 12 osztálytermet használhatunk a Református Kollégiummal együtt. Ennek köszönhetően a 32 bolyais osztálynak 32 felújított osztálytermet tudunk egy váltásban biztosítani. Az előkészítő és az I-IV. osztály a volt 6-os iskola épületébe fog járni, ahol a hat osztálytermet újrafestettük saját költségből, saját személyzettel. 

A főépület felújítási munkálatai tovább folytatódnak, de minden biztonsági intézkedést megteszünk a diákok érdekében. Az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendelete szerint jelenléti oktatással kezdjük a tanévet. Ugyanakkor fel vagyunk készülve arra is, hogy a helyzettől függően át tudjunk térni az online oktatásra. 

– A felújított osztályok intelligens táblával, számítógéppel vannak felszerelve, a 32 teremből 26-ban új a bútorzat, amiből három osztályét biztosította a polgármesteri hivatal, és ugyancsak a hivatal támogatásából 14 számítógépet vásároltunk. Ezek segítségével többek között 14 osztályban megteremtettük a szükséges feltételeket az online oktatásra. Az elmúlt évben, a Bolyai János Tehetséggondozó Egyesület közreműködésével húsz darab intelligens táblát hoztunk Hollandiából, jelen tanévben az Erdélyi Református Egyházkerület részéről biztosítanak felszereléseket a felújított épületszárny osztálytermeibe.

Az előző évekhez hasonlóan iskolánkban működni fog az elektronikus napló, amelyből a szülők azonnal látják a gyerekeik jegyeit, illetve a hiányzásokat is. A tanév első napjaiban már üzembe helyezzük a Microsoft Teams felületet, hogy használni lehessen az online oktatás részleges vagy teljes bevezetése esetében. Rendelkezünk 455 táblagéppel, melyeket az igényeknek megfelelően osztunk ki, az újonnan kezdő hét IX. osztály diákjainak, illetve az iskola többi diákjának, természetesen, ha igényt tartanak rá. 

Négy általános iskolai és hat elemi osztályunk kezdi a tanévet, összesen 38 osztály, körülbelül 1060 diákkal. 


– Lesz-e elegendő tankönyv? A kilencedikesek számíthatnak-e végre a tanterveknek megfelelő tankönyvekre? 

– Jelentek meg új tankönyvek az alsó tagozatos diákok számára, a kilencedik osztályosoknak viszont nem lesznek új tankönyveik. Nehezíti a helyzetet, hogy a beharangozott tantervmódosítás is elmarad. Információnk szerint román nyelv- és irodalomból változik a tanterv, kollégáink a nyáron azon dolgoztak. A többi tantárgyat illetően patthelyzet alakult ki amiatt, hogy az új tantervekre készült változatokról várták a pedagógusok értékelését, véleményét, és állítólag 30.000 körüli bejegyzés érkezett, emiatt a minisztérium leállította az új tantervek előkészítését és jóváhagyását. 

Utasítást kaptunk arra vonatkozóan, hogy a naplóba nem kell beírni a szülők foglalkozását, ami meglepő, hiszen már évek óta így járunk el – mutat egy osztálynaplót az igazgató. 

A diákbérletre vonatkozóan a közoktatási miniszter a múlt tanév végén aláírta a törvényt, a gyakorlati útmutató megjelenéséről nincs tudomásunk. Reméljük, hogy ebben a tanévben kevésbé lesznek ellentmondásosak a rendeletek, mert egyik napról a másikra nehéz olyan döntést hozni, amely jó diáknak, tanárnak, szülőnek egyaránt.


– Milyen intézkedéseket kell tenni olyan esetekben, ha megfertőződik egy tanuló?

– Az elemi osztályos, illetve az V. és VI. osztályos diákok esetében a teljes osztály karanténba kell vonuljon, majd a 8. nap után az a diák, amelyik egy negatív tesztet mutat fel, visszatérhet az iskolába. Ellenkező esetben 14 napig vesztegzárban marad. A VII–XII. osztályos diákok esetében más forgatókönyv van érvényben, mely szerint a beoltott és az utóbbi hat hónapban betegségen átesett diákok számára marad a jelenléti oktatás. A többi diák karanténba kerül, és a 8. nap után visszatérhetnek az iskolába, ugyanúgy, mint a kisebb osztályosok esetében.

Ami a sportórákat illeti, ha a fertőzöttek száma két ezrelék alatt van, az órákat maszk viselete nélkül lehet megtartani a spotteremben, kettőtől hat ezrelékig csak a szabadtéri sportpályákat szabad használni. Intézményünk jól felszerelt sportbázissal rendelkezik, aminek a teljes mértékű kihasználását remélhetőleg az időjárás is megengedi.

– Lesz-e oltópont az iskolában? 

– Sok diákunk be van oltva, de nincs pontos kimutatásunk, várjuk, hogy ilyen értelemben kell-e felmérést végeznünk. A felújított épületben van orvosi rendelőnk, egy egészségügyi asszisztenssel, de az orvos hetente egyszer jött az iskolába, holott az előírások szerint, a két iskolában, a Református Kollégiumban és a Bolyaiban két orvos és három egészségügyi asszisztens kellene naponta rendszeresen szolgálatot tejesítsen. 

– Szó volt az évfordulós ünnepségről, novemberig elkészül a díszterem?

– Sajnos nem. A Bolyai térre néző középső épületrész felújítása állítólag februárig fog tartani. Utána a harmadik szakasz következik, majd az ígéretek szerint a jövő évi tanévnyitóra az egész iskola új arculatot ölt magára. 

Fotó: Nagy Tibor