2020. augusztus 10., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hárommillió lej a megyei költségvetésből

Az idei költségvetésben hárommillió lejt különített el a megyei önkormányzat a Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat korszerű új székházának a felépítésére. A többszintes épületben garázsokat, raktárhelyiségeket alakítanak ki, így végre lehetőség lesz a mentések során használt eszközök, valamint a járműveik egy helyen való tárolására. 

Kovács Róbert, a hegyimentő szolgálat vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a Maros megyei hegyimentőknek nincsen saját székházuk, jelenleg is Marosvásárhelyen egy Eminescu utcai, bérelt ingatlanban van a központjuk. Az új székház a városközponthoz közel, a 112 segélyhívó diszpécserszolgálatának a szomszédságában épül majd fel a szolgálat igényeinek megfelelően: az irodahelyiségek mellett garázsokat és raktárhelyiségeket alakítanak ki, ahol helyet tudnak majd biztosítani a járműveiknek, valamint a mentésekhez szükséges felszerelésnek. 

Az új székház látványterve


Kovács Róbert rámutatott, jelenleg gondot okoz számukra, hogy a garázsaik nem a székháznál vannak, az ingatlannál, amit bérelnek, nincsen hely az atv-k, motoros szánok, utánfutók, valamint a csónak tárolására, és olyan esetekben, amikor bizonyos bevetéseknél szükség van ezekre a járművekre, először el kell menjenek egy másik helyszínre utánuk, és csak azután tudnak indulni, hogy segítsenek a bajba jutottakon. Ez mintegy félórás időveszteséget jelent, holott bizonyos bevetéseknél a percek is számítanak. 

– Az új székháznak tágas udvara, raktárhelyisége lesz, ahol az összes járművünket, felszerelésünket egy helyen tudjuk tárolni – hangsúlyozta a hegyimentők vezetője. A tervek szerint egy többszintes épület lesz az új székhely, az alagsorban többek között raktárhelyiségek, valamint egy edzőterem kap majd helyet, az első szinten garázsok, irodák és raktár is lesz, a felső szinten pedig az alkalmazottaknak irodákat, gyűléstermet, a szolgálatot teljesítő munkatársaknak konyhát és hálószobát is kialakítanának. 

Jelenleg a beruházás a tervezési szakaszban van, ezt követően kerül majd sor a kivitelező kiválasztását célzó versenytárgyalásra. Kovács Róbert hangsúlyozta, nagyon szeretnék, ha másfél-két év múlva birtokba tudnák venni az új székházat, viszont számolni kell azzal, hogy a versenytárgyalások bonyolultsága és az esetleges óvások késleltethetik a folyamatot. 

A Maros Megyei Hegyimentő Szolgálatnak jelenleg nyolc alkalmazottja van, de még ebben a hónapban sor kerül egy versenyvizsgára, amelynek nyomán újabb két személlyel bővítenék a csapatot. Az alkalmazottak munkáját 35 önkéntes hegyimentő segíti, elsősorban hétvégenként. Az önkéntesek nagy részének munkahelye van, emiatt hét közben kevésbé tudnak rájuk számítani, viszont amennyiben olyan esemény történik, amikor több emberre van szükségük, mint ahány alkalmazott van, mindig találnak köztük olyanokat, akik besegítenek – jegyezte meg Kovács Róbert. A hegyimentő szolgálatnak Palotailván és Szovátán van egy-egy munkapontja, emellett Marosvásárhelyen is mindig van egy szolgálatos csapat, amely készen áll, ha gyorsan ki kell segíteni a hegyvidéki munkapontokon szolgálatot teljesítő társakat. 

Érdeklődésünkre a hegyimentő rámutatott, évente átlagban 90-250 között van a bevetéseik száma, az utóbbi időben azonban minden évben több mint kétszázszor volt szükség a segítségükre. 

A hegyimentőkre a síszezon mellett leginkább a nyári időszakban, a vakációk idején van szükség, ez a két főszezon, amikor az emberek gyakrabban kirándulnak, túráznak a hegyekben, erdőkben. Főszezonon kívül a balesetek nagy része, mintegy hetven százaléka hétvégéken történik. Kovács Róbert szerint a hegyi balesetek száma az elmúlt években mintegy 20-30 százalékkal növekedett, a vízbe fulladások száma viszont csökkent. Miközben ezelőtt tíz évvel volt év, amikor közel harminc vízbe fulladás is történt a nyári idényben, tavaly a búvárcsapatnak 4-5 holttestet kellett kiemelnie a vízből. Ez talán annak is betudható, hogy a nyári idény elején mind a hegyimentők, mind pedig a katasztrófavédelmi felügyelőség a sajtón keresztül igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a biztonságos fürdőzés alapvető szabályaira. 

A Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat idei tervei között szerepel két menedékház felállítása a Görgényi-havasokban, erre támogatást kaptak a megyei önkormányzattól. Mint ismeretes, nemrég négy védkunyhót helyeztek ki a Kelemen-havasokba, és egy munkapontot az Istenszékére, ez utóbbi csak akkor van nyitva, amikor a hegyimentők ott szolgálatot teljesítenek, általában szombat-vasárnap, amikor a legtöbb turista fordul meg ott.