2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) vasárnap megválasztotta új főigazgatóját a brazil José Graziano Da Silva személyében.

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) vasárnap megválasztotta új főigazgatóját a brazil José Graziano Da Silva személyében, a későbbi tanácskozásokon pedig a nők létfontosságú szerepét vizsgálják a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben. A FAO szombattól július 2-ig tartja kétévenként szokásos konferenciáját római székházában.

Graziano Da Silvával nagyon tapasztalt, FAO-ügyekben jártas és a világon tapasztalható éhezés problémáit ismerő politikus került a szervezet élére. Brazíliában az általa indított éhezésellenes programmal 25 százalékkal csökkent a rosszul tápláltak száma. A világon egymilliárd az éhezők és a rosszul tápláltak száma. Graziano Da Silvával a szervezet hatékonysága, reagáló-készsége gyorsulhat. A FAO mostani, 37. konferenciáján hat jelölt pályázott a szervezetet 1994 óta vezető szenegáli Jacques Diouf helyére. Köztük a volt spanyol külügyminiszter, Miguel Ángel Moratinos, Franz Fischler korábbi osztrák mezőgazdasági miniszter, Indroyono Soesilo, az indonéz népjóléti tárca államtitkára, az iráni Mohammad Szaid Núri Naéni, a FAO Tanácsának volt elnöke, a kurd származású Abdul Latif Rasid iraki vízügyi miniszter is. A megválasztott José Graziano Da Silva 2006 óta a FAO regionális igazgatója a latin-amerikai és karibi térségben.

A tisztségviselőt a szervezet 191 tagországa titkos szavazással választotta meg az egy ország – egy szavazat elv alapján. Diouf főigazgatósága túl hosszúra nyúlt, ezért utódja hároméves és csak egyszer meghosszabbítható mandátumot kap.

A konferencián újraválasztják a FAO Tanácsának független elnökét is.

A július 2-ig zajló tanácskozáson megvitatják a világ élelmezésének és mezőgazdaságának állapotáról készült jelentést. A konferencia fő témája a nők létfontosságú szerepe a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben. A FAO elemzései azt mutatják, hogy ha sikerül megszüntetni a nemek közötti szakadékot, ez a nők vezette gazdaságokban húsz-harminc százalékkal emelné a mezőgazdasági termelés mértékét.

A FAO-tanácskozás dönt a 2012-13 közötti munkaprogramról és a költségvetésről is: az OECD-tagországok a hatékonyság növelésével a jelenleg több mint egymillió dolláros költségvetés csökkentését, a fejlődő államok a programok mértékének fenntartását szorgalmazzák.