2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A színházi világ (is) otthonukká vált

Öt bemutatójával, magyarországi turnéival és manchesteri vendégszereplésével eddigi leggazdagabb évadát zárta júniusban a Maros Művészegyüttes. Egy hónap pihenő után augusztus elejétől újra beindult az élet a társulatnál, 4-én Gyulán, az Erdélyi hét című minifesztiválon a Tündöklő Jeromossal léptek közönség elé a magyar tagozat táncosai. A vendégszereplésről, valamint a nyár végi, őszi újdonságokról Barabási Attila Csaba, a művészegyüttes igazgatója tájékoztatott.

– A gyulai fesztivál egy szakmai fórum, nem úgy kell elképzelni, mint a nagyközönségnek szóló rendezvényeket. A Spectrum Színházzal és a Kisvárdai Várszínházzal közös produkciónkkal a vár melletti tószínpadon elnyertük a műértő közönség tetszését. A budapesti Nemzeti Színház felkérésére az elkövetkezőkben a magyar fővárosban is bemutatjuk az előadást, illetve két további anyaországi fellépésünk is lesz. Bár táncszínházi produkcióink eddig is voltak, a színház világa számunkra egy teljesen új közeg, amiben – a visszajelzések szerint – megtaláltuk a helyünket.

– Hol látható az elkövetkezőkben a Maros Művészegyüttes?

– Augusztus 17-én és 25-én két folklórműsort, az Újraélt figurák és a Ha te tudnád, amit én című produkciót visszük el Szovátára, 18-án Marosfelfaluban lesz előadásunk. A Vásárhelyi Forgatagra a 31-ei folknappal készülünk, emellett több más programpontban, például a verbunkverseny megszervezésében partnerként veszünk részt. Ami az őszi terveket illeti, új kibédi és sóvidéki forrásanyaggal ismerkedünk, Lőrincz Lajos korondi születésű táncmester, koreográfus emlékére szeretnénk egy előadást létrehozni. Az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek találkozóját – amelynek tavaly a házigazdái voltunk – idén Csíkszeredában tartják, valószínűleg a Kányádi-emlékműsorral veszünk részt az együttléten, novemberben pedig egy kolozsvári fellépésünk is lesz.Korszerűbb technika, új népviseletek 

– Megújult a társulat műszaki felszereltsége, és új népviseleti darabokkal is gazdagodtak.

– A tavaly bejegyzett Pro Folk Egyesülettel a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Bethlen Gábor Alap, illetve a Csoóri Sándor Alap programon keresztül nyertünk pályázatot, így sikerült új tájegységek viseletével felújítani a ruhatárunkat és korszerűsíteni a technikai berendezést. Egyebek mellett új hangfalak, mikrofonok, modernebb fénytechnika segíti az elkövetkezőkben az élményszerű produkciók megszületését. Ugyanakkor a manchesteri turnénk is pályázati pénzből valósult meg.


Elköltöztek a próbatermek és az iroda

– A Maros Művészegyüttes előadásai továbbra is a kövesdombi székhelyen kerülnek közönség elé, és a jegypénztár helye sem változik, a magyar társulat próbáit azonban az Arany János utca 2. szám alatti impozáns épületben (fotó) tartják, és mostantól itt zajlik az irodai munka is. Mi tette szükségessé, és hogyan valósult meg a költözés?

– Az utóbbi években népesedett a tánckar, így gyakorlatilag kinőttük a magyar társulat próbáinak otthont adó korábbi helyszínt, a református egyház tulajdonában levő Forradalom utcai Makariás-házat. Szerettünk volna sokkal jobb körülményeket biztosítani a társulati munkához, és az Arany János utcai helyszín a célnak tökéletesen megfelelt. Az, hogy ebben a tágas, többszintes épületben folytathatjuk a munkát, természetesen a Maros Megyei Tanácsnak köszönhető.

Beszélgetésünk végén az intézményvezető arról is említést tett, hogy a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola ősztől Marosvásárhelyen indít új tagozatot. A hivatásos táncosoknak szóló főiskolai képzésre augusztus 22–23-án lesz a felvételi, az eseményre visszatérünk.

Fotó: Nagy Tibor