2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ahogyan magunk is tapasztaljuk, a globális felmelegedés egyik jelentős járuléka, hogy a telek nem olyan hidegek, és legtöbbször elmaradnak a havas hónapok. Ennek következményeként nálunk is megélnek és termőre fordulnak olyan növények, amelyekről ezt eddig el sem képzeltük volna. A felmelegedés mellett annak is köszönhetjük, hogy egzotikus gyümölcsöket fogyaszthatunk a saját kertünkből, hogy a nemesítési folyamatokkal télálló fajtákat hoztak létre.

Egyre több olyan növény van, ami a mi klímánkon is nagyon jól érzi magát, az egyik ilyen például a kivi (Actinida deliciosa). Ritkán lehetett hallani, hogy a Kárpátokon belüli területeken ne károsodna vagy teljesen ne pusztulna el a fagyok hatására. Habitusa a szőlőéhez hasonló, lugason termeszthető, gyümölcse októberben kerül betakarításra, majd utóérlelni kell.


Kivi Fotók: Szigeti BotondEgy másik ilyen növény a gránátalma (Punica granatum). Sok legendás történet kötődik ehhez a növényhez, ami biztos, hogy gyümölcse nagyon gazdag antioxidáns-forrás. Őshazája Perzsia és Jordánia vidéke, fát növeszt, virágai narancssárgák, és különleges íze mellett díszítőértéke sem elhanyagolható.

A harmadik egzotikus növény a datolyaszilva (Diospyrus kaki) vagy káki. Ez a növény is fát növeszt, októberben lehet betakarítani zamatos termését, amely nagyon jól és hosszú ideig tárolható.

Az utolsó kiskertbe is telepíthető növény, ami inkább csak díszítőértéke miatt ajánlott, a törpe banán (Musa acuminata). Termése apró, és kétévente terem, viszont a növény megnőhet kétméteres magasságúra is. Egyik fő érdekessége, hogy nem fás szárú, hanem lágy szárú.


GránátalmavirágEzeknek a növényeknek a télállósága csak kifejlett koruktól várható. Ezért a fiatal növényeket 3-4 éves korukig védeni kell a téli hideg ellen. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a növény törzsét bevonjuk különböző anyagokkal, régi ruhadarabokkal vagy műanyaggal. Nagyon fontos, hogy a szigetelés ne nedvesedjen át, mert így több rosszat teszünk, mint jót. Ha nem szeretnénk ezzel bíbelődni, de mégis kipróbálnánk a nálunk nem őshonos fajokat, ajánlott ezeket védett helyre, lehetőleg épület mellé telepíteni.


AgglegénypálmaTömbházlakásban élőknek is érdemes kipróbálni egypár növényt, ami a legsötétebb és legmostohább körülmények között is képes feldobni a környezetét. Az egyik ilyen növény, ami méregzöld leveleivel díszít, az agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia). Igénytelensége mellett viszont van egy nagy hátránya, mégpedig az, hogy mérgező, ezért nagyon fontos arra figyelni, hogy kisgyerekek ne érjék el.

Ne feledjék, kertészkedni kiskertben és tömbházban is egyaránt öröm!

Szigeti Botond