2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kiállítás a dicsőszentmártoni kórházban

A dicsőszentmártoni városi kórház pszichiátriai részlegén Nyár–2019 címmel nyílt kiállítás, amelyet bárki megtekinthet, és a dísztárgyakból, festményekből vásárolhat. Az érdeklődök naponta 7–19 óra között látogathatják az ergoterápiás központot, ahol amatőr és művészi színvonalú alkotások egyaránt fellelhetők. A Dicsőszentmártoni Városnapok alkalmával, augusztus 16–18. között a város központjában felállított standon értékesítik a terápia részét képező kézműves-tevékenységek keretében készített egyéni és csoportos alkotásokat. 

Tehetséges és szorgalmas kezek munkáját, ugyanakkor az irányító szakembergárda türelmét és hozzáértését dicséri a kórház relaxációs központjának újabb kiállítása. Kézimunka, tánc, sport, zene, sütés-főzés, kisállatkert a betegek számára… A dicsőszentmártoni városi kórház pszichiátriai részlegének relaxációs központjában mindaz megtalálható, amivel kizökkenthetik a kórházi élet egyhangúságából az ott kezelt betegeket. Pár éve adták át a kihasználatlanul álló, majd felújított alagsori helyiséget, ahová belépve a családi otthon hangulatát idézhetik fel azok a lakók, akiknek emlékezetében ez még él. 

 A pszichiátrián 320 beteget kezelnek, közülük 220 krónikus és 100 akut. „Ilyen nincs még egy az országban, egyesek közülük több mint ötven éve állandó lakói az intézetnek, mi etetjük, kezeljük, majd mi is temetjük el őket, hisz sokuknak nincs családja, vagy nem akar tudni róluk” – mondta Megheşan Zsuzsanna, a városi kórház menedzsere, akinek szívügye a betegek sorsa. Ezért tartotta fontosnak egy olyan központ létrehozását, ahol különböző tevékenységekkel kikapcsolódhatnak a betegek. A pszichiátriai részlegen kezelt betegek számára az ergoterápiai központot helyi vállalkozók támogatásával hozták létre. A leromlott állagú pincehelyiséget önerőből felújították, és barátságos relaxációs központot alakítottak ki, ahova könyvtárat is rendeztek be, konditermet, kézügyesség-fejlesztő tevékenységek számára különböző kellékekkel felszerelt termet, relaxációs szobát plazmatévével, vadonat-új bútorzattal, pianínóval. Ezenkívül konyhát is kialakítottak, ahol felügyelet alatt süthetnek-főzhetnek – befőttet, savanyúságot, zakuszkát készíthetnek saját fogyasztásra a beutaltak –, az alapanyagot a kórház raktárából biztosítják. Amint a kórház menedzsere hangsúlyozta, fontosnak tartják az ergoterápiát. Az elsődleges cél a különböző tevékenységek kipróbálása, amelyek az önellátáshoz, a munkajellegű és szabadidős elfoglaltsághoz kapcsolódnak, illetve a betegek kikapcsolódását szolgálják. Karácsony, húsvét előtt ünnepekre hangolódó tevékenységek zajlanak, de tartottak már táncdélutánt is, művészi előadóesteket, melyekre előadókat hívnak meg, valamint lelkipásztorok igehirdetését is rendszeresen hallgathatják. Az ergoterápián a beutaltak közül egyéni döntés alapján sokan elfoglalják magukat, a tevékenységeket személyzet felügyeli és irányítja. Az általuk készített változatos dísztárgyakat értékesítik, és az összegyűlt összegekből alapanyagokat vásárolnak a kézművesműhelybe. Születésnapokra felügyelet mellett tortákat készítenek, főznek, szórakoznak, de egynapos kirándulásokat is szerveznek a betegeknek. A kórház menedzsere és csapata megpróbálja némiképp kárpótolni számukra a család, a normális életvitel hiányát.

(Beszámolónkat a kiállítás színes alkotásaival illusztráltuk)