2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Ne féljetek, mert íme hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus a Dávid városában.” (Lukács 2, 10-11.)

Isten kegyelméből újra karácsonyt ünnepelhetünk. A karácsonyi ünnepkörnek misztikus hangulata van, amely magával ragad mindannyiunkat. A lelkünk mélyéről kúsznak elő a gyermekkori karácsonyi emlékek: az énekek, a kántálás, a templom, az ünnepi asztal, a család, szeretteink, az angyaljárás, a fenyőillat, amit karácsonyfaillatnak érzünk, meghitt beszélgetések, baráti látogatások és a lépéseink alatt csikorgó hó.

Ezeket az érzéseket összefoglalva ünnepnek nevezzük. Karácsonynak!

Milyen sivár, egyhangú és unalmas lenne az életünk az ünnepek nélkül! Elképzelhetetlen számunkra az élet az ünnepek nélkül, a december a karácsony nélkül. 

Áldás, hogy van, és megálljt kiált a sok küzdelemnek, rohanásnak.

De mit is várunk 2018-ban a karácsonytól, mit szeretnénk az ünneptől?

Szeretnénk, ha szép lenne: formás karácsonyfa, szépen feldíszítve, villogó fények, halk karácsonyi zene. 

Szeretnénk, ha meghitt lenne: együtt azokkal, akiket a legjobban szeretünk, lobogjon a kandalló tüze, legyen szeretet, jóakarat, békesség.

Szeretnénk, ha kellemes lenne: ajándékokat készítünk, vásárolunk a családtagoknak, barátoknak, és titokban reméljük, hogy mi is kapunk valamit, ami kellemes meglepetést szerez majd.

Mindezek nagyon fontosak, és hozzátartoznak az ünnephez, ám a szép, meghitt és kellemes karácsonyon túl a legfontosabb az, hogy   igaz legyen, és megérkezzünk annak lényegéhez. Ahhoz, amit a Lukács írása szerinti evangélium ilyen fennkölt egyszerűséggel fogalmaz meg nekünk: „…Üdvözítő született ma nektek…”

Ez Istennek az örök karácsonyi evangéliuma, örömüzenete: megszületett a Megtartó, az Üdvözítő.

Az angyalok kiáltják bele ezt először a világ életébe a betlehemi mezők felett. Erre a híradásra figyelve indulnak el a pásztorok, hogy megtalálják az Üdvözítőt. Őt megtalálva lesznek az elsők, akik részesülnek a karácsonyi örömben, azután jönnek a bölcsek, a háromkirályok, akiket ugyancsak a Vele való találkozás változtat beteljesült, örömteli emberekké.

Igazi karácsony ma is ott van, ahol az ember találkozik a megszületett Krisztussal, és a Vele való találkozás ma is örömmel tölti be őt.

Ne érd be ezen az ünnepen kevesebbel! Ne legyen elég a pihenés, a finom menüsor, a dekoráció, a filmnézés, az ünnep előtti rohanás kipihenése. Legyen igazi karácsonyod, szép, meghitt, kellemes és örömmel teli. Az angyalok hirdetik neked is az örömüzenetet, nyitva a templom ajtaja, nyitva a Szentírás, nyitva az imádság ajtaja. Lelked mélyén vár a jászol, benne az Üdvözítő, aki érted született, hogy te megváltott, örömteli gyermeke lehess!

Juss el ezen az ünnepen Hozzá, hogy teljes örömöd legyen, és legyél ennek az ajándékba kapott örömnek a továbbadója! 

Öleld magadhoz a szeretteidet, mondd el nekik a karácsonyi titkot, fogd a kicsi gyermekkezeket, az erőtől feszülő kezeket, a megöregedett, drága kezeket, és merjetek elindulni együtt az angyalok szavára, hogy áldott karácsonyi emberek legyetek!

Veress Róbert Gyula,

a Görgényi Református Egyházmegye esperese