2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Télen gyakran előfordul, hogy tömbházak alagsorában, a pincék környékén fedeznek fel a hideg elől behúzódó hajléktalanokat az ott lakók. A hatóságok szerint oda kell figyelni a tömbházak bejárati ajtajának a zárására, ugyanis a hajléktalanok gyakran tüzet gyújtanak, hogy melegedjenek, így könnyen komolyabb tűz keletkezhet.

 

Télen gyakran előfordul, hogy tömbházak alagsorában, a pincék környékén fedeznek fel a hideg elől behúzódó hajléktalanokat az ott lakók. A hatóságok szerint oda kell figyelni a tömbházak bejárati ajtajának a zárására, ugyanis a hajléktalanok gyakran tüzet gyújtanak, hogy melegedjenek, így könnyen komolyabb tűz keletkezhet.

A központi sajtóban az utóbbi hetek során két eset is napvilágot látott, amikor az alagsorban melegedő hajléktalanok – véletlenül ugyan – de felgyújtották az épületet.

Alig másfél hete Marosvásárhelyen, a Rodniciei utcában kigyulladt élelmiszerüzlet kapcsán is felmerült a gyanú, hogy hajléktalanok okozták a tüzet, a tűzoltók szerint annyi biztos, hogy égő cigaretta lobbantotta fel a lángokat.

A Tudor negyedben lakó olvasóink is jelezték, esténként ittas állapotban, megpakolt nejlontasakokkal a kezükben a szemeteskukákban látják őket kotorászni, majd éjszakára, ha szerencséjük van és nyitva találnak egy tömbházajtót, az alagsorban húzzák meg magukat. Általában a lépcsőházban terjengő erős italszag utal arra, hogy idegen tartózkodik ott – állítják a lakók.

Tűz mellett melegednek

Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi helyi rendőrség vezetője lapunknak elmondta, idén még nem érkeztek ilyen jellegű bejelentések a lakosságtól, valószínűleg azért, mert még nem volt nagy hideg. Tavaly télen azonban legalább harminc esetben riasztották a rend őreit a lakók, hogy hajléktalanok húzódnak meg tömbházukban. – Szinte mindenik negyedből érkeztek bejelentések, tömbházak alagsorában, a volt Május 1. strandon, de kazánházak épületeiben is meghúzzák magukat. Kiszállunk a helyszínre, bekísérjük őket az éjjeli menedékhelyre, de másnap, lehet, másik helyszínen, de újra kint találjuk őket. Nem okoznak szándékosan gondot, csak tüzet gyújtanak, hogy melegedjenek, és általában rongyok, kartondobozok vannak náluk, amik nagyon könnyen lángra kapnak. Fennáll a veszély, hogy a hajléktalan elalszik és észre sem veszi, hogy felgyújtja az épületet – vázolta fel az esetleges veszélyeket a helyi rendőrség igazgatója.

Tízen-húszan választják a menedékhelyet

Amint arról már számtalanszor beszámoltunk, a marosvásárhelyi önkormányzat által működtetett Rozmaring utcai éjjeli menedékhelyre a hajléktalanok csekély része tér be éjszakára, ugyanis a házirend szigorúan tiltja az alkoholfogyasztást. Emiatt inkább vállalják a kint maradást, nagy hidegben ki ahol éri, ott húzza meg magát.

Székely István, a hajléktalanszállóért felelős osztályvezető szerint a tél beállta óta eddig átlagban éjszakánként tízen térnek be hozzájuk, amikor nagy a hideg, 20-ra emelkedik a létszám. Ám Marosvásárhelyen ennél jóval több hajléktalan személyről tudnak a hatóságok.

Az általunk megkérdezett érintettek szerint nem volt példa, hogy bárkit is bántalmaztak volna a hajléktalanok, ám függőbetegekről lévén szó, akik gyakran az alkoholt különféle oldószerekkel társítják, nem lehet tudni, hogyan reagálnak, ha valaki kitessékeli őket a tömbházból. Így az esetleges balesetek elkerülése végett, aki észreveszi, hogy idegen tartózkodik a lépcsőházban, azonnal riassza a helyi rendőrséget.