2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Master Ski&Bike Club és a Román Triatlonszövetség május 13-a és 15-e között országos tereptriatlon- és terepduatlon-versenyt szervezett Marosvásárhelyen, amely tulajdonképpen egyfajta főpróbája volt a június 

5-e és 12-e között szintén a megyeszékhelyen megrendezendő világbajnokságnak. A két versenyről Klosz Viktor klubelnök nyilatkozott lapunknak.

A május 13-15-e közötti országos versenyt a Somostetőn és a Víkenden szervezték, ugyanis a triatlon úszásból, majd kerékpározásból és futásból áll, míg a duatlon csak a futást és kerékpározást tartalmazza. Az országos versenyre is a különböző hazai kluboknál leigazolt sportolók nevezhettek be.  Mintegy 200 versenyző állt rajtvonalhoz. 

A rendezvény zárultával a Master Ski&Bike Club és az országos szakszövetség immár a marosvásárhelyi világbajnokság megszervezésére összpontosít. A rendezvény házigazdájaként eredetileg Ausztráliát jelölte ki a Nemzetközi Triatlonszövetség, de a járványhelyzet miatt végül nem vállalta a szervezést, így a világszervezet – a korábbi, szintén Marosvásárhelyen és a környéken szervezett sikeres rendezvényekre való tekintettel – felkérte a helyi szervezőket a rendezvény vendégül látására.

A világbajnokság június 5-e és 12-e között lesz. A nyitóünnepséget a vár udvarán tartják, és jó tudni, hogy a Kádárok bástyájában alakítják ki a versenyközpontot, a közelében felállított színpadon minden este díjazást tartanak. Ezenkívül sportfelszereléseket bemutató, vásárral egybekötött kiállítás is várja az érdeklődőket. 

Június 6-án reggel 8 órától a Somostetőn szervezik meg a terepduatlont. A versenyzőknek a somostetői nagyerdőben kerékpárral és szaladva több kört kell megtenniük.

Június 7-én este 8 óra után a víkendtelepi csónakázóban éjszakai úszás lesz, amely a világbajnokság egyik mellékrendezvénye, erre a szervezők szívesen látnak bárkit, aki jól tud úszni, és szeretné megméretni magát.

Június 8-án szervezik a tereptriatlont, amely reggel 8 órakor úszással kezdődik a Víkenden, majd kerékpárra ülnek a versenyzők, és a Somostetőn, a volt számológépgyár környékén bringáznak. Ezt a próbát szintén a Somostető MOGYE felőli részen zárják futással.

A verseny 10-én a Transilvania Motor Ringre költözik. Itt reggel 7 órától kezdődik a standard duatlon. A motorpályán 10 km futás, majd 40 km kerékpározás, illetve újabb 5 km szaladás lesz.

Június 11-én este 8 órától tartják meg a Dracula Night Runt, azaz az éjszakai futást a Somostetőn kijelölt útvonalon. Ez a verseny nagy népszerűségnek örvend a vásárhelyi szaladók körében, ahova szintén várják a szervezők a jelentkezőket. 

Június 12-én 8 órától a város a főterén lesz a sprintduatlon, amely 5 km futásból, 20 km kerékpározásból és újabb 2,5 km futásból áll. A futópróbák a központban lesznek, míg a kerékpározók a következő útvonalon haladnak: Főtér–Bolyai u.–Sáros u.–M. Viteazul  u.–N. Iorga u.–Vár sétány–V. Babes u. (egy szakasza)–Vár sétány–A. Iancu u–Főtér. Az esemény idejére az említett útvonalat lezárják. 

A versenyek a helyszínen követhetők, a nézők szurkolhatnak a sportolóknak a központban, a Somostetőn és a Transilvania Motor Ringen is.

A sportági szövetség szabálya szerint profi és korcsoportos kategóriában nevezhetnek be valamely országos szövetségnél leigazolt sportolók. Az utóbbi nyitott kategória, így a 20 éven felüliek közül bárki részt vehet a különböző versenyszámokban. Beszélgetésünkig több mint 1000 sportoló jelentkezett, közöttük mintegy 100 amerikai, 300 angol, de szép számban lesznek Uruguayból, Mexikóból, Brazíliából, Hongkongból, Japánból, Kanadából, Dél-Afrikából és természetesen Európa számos országából is. 


Eredményjelző

Országos tereptriatlon-bajnokság:

* elite/U23 kategória: 1. Kovács Szabolcs, 2. Csergedi István, 3. Chindris Mihail, 4. Trella Tamás, 5. Cupsa Mihai.

* ifjúsági kategória: 1. Rusu Horea, 2. Pop Ovidiu Marian, 3. Safca Mihai Daniel,

* serdülők kategória: 1. Oltean Luca, 2. Laurentiu Enache, 3. Zdrehus Adrian-Radu