2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Várandós kismamákat intenek óvatosságra a terhesgondozás során, és a magzat épségét hangsúlyozva esetenként a házi kedvenctől való megválást javasolják. Az állatorvosok azonban, a megelőzésre helyezve a hangsúlyt, ismertetik a fertőzés elkerülésének lehetőségeit, illetve a vérvizsgálat révén az időben való kiszűrés lehetőségét is. 

Nagyobb valószínűséggel lehet parazitával megfertőződni kertásás, virágföldrendezés közben, kesztyű nélkül nyers hússal dolgozva, mint macskával egy fedél alatt élve – válaszolta kérdéseinkre dr. Pálosi Csaba, a marosvásárhelyi Noé Bárkája kisállatklinika vezetője. A toxoplazmózis kapcsán számos tévhit kering, ami félreértésre, túl sok aggodalomra ad okot, vagy éppen túl kevésre – mondta a szakember. Annak érdekében, hogy kizárják a fertőzés lehetőségét, illetve megnyugodjanak, a gyermeket vállalni szándékozó szülőknek hasznos elvégeztetni a toxoplazma-antitestvizsgálatot, hogy megtudják, átestek-e már a betegségen. Ha netalán nem estek még át, akkor közöljék az állatorvosukkal is, főképp, ha macskát szeretnének befogadni. Macskánál székletvizsgálattal ki lehet mutatni a parazitát, de létezik már szerológiai vizsgálat is. Aki átesett a betegségen, az már védettséget élvez.

– Mi okozza a toxoplazmózist?

– A toxoplazmózis nevű betegség kórokozója a Toxoplasma gondii egysejtű eukarióta endoparazita, mely világszerte – nálunk is – elterjedt. Fejlődési ciklusának ivartalan szakasza madár vagy emlős köztigazdában, az ivaros szakasz pedig valamely macskafélében (macska, tigris) mint végleges gazdában zajlik. A macskaürülékkel távozó oociszták fertőzhetik a köztigazdát, melyben növekedés és ivartalalan szaporodás zajlik. A macska a fertőzött köztigazdák, például egerek vagy verebek elfogyasztásával fertőződhet. A köztigazdák azonban egymást is fertőzhetik az ivartalan alakokkal, például kannibalizmus vagy dögevés stb. során. Fertőzött emlősök utódai gyakran a méhen belül is megfertőződnek. Azonban semmiképp sem a macska elkergetésével kell kezdeni a védekezést, az ember ugyanis leggyakrabban a nyers vagy félig megsütött hússal vagy a mosatlan gyümölccsel, zöldséggel fertőződik meg, tehát nem kell macskatartónak lenni ahhoz, hogy valaki toxoplazmával fertőződjön meg. Megfertőződni macskaürülékkel lehet, ami akár zöldségeken, gyümölcsökön, a földön, homokozóban, a nem rendszeresen takarított macskaalomnál is előfordulhat, vagy fertőzött hús elfogyasztásával.

– Milyen tünetek jellemzik a toxoplazmával való fertőzöttséget?

– A betegség általában enyhe, influenzaszerű tünetek formájában jelentkezik, de akár tünetmentes is lehet. Gyenge immunrendszerű egyéneknél a betegség végzetes lehet, a parazita agyvelőgyulladást és neurológiai betegségeket okozhat, károsíthatja a szívet, májat és szemet. 

– Milyen veszélyei vannak a toxoplazmózisnak a terhes anyára és a magzatra?

– A terhesség alatti fertőzések egy része akár tünetmentes is maradhat. Hozzávetőleg tíz százalékban súlyos magzatkárosodás alakulhat ki. A magzatra gyakorolt negatív hatás annál súlyosabb, minél korábban fertőződik meg, de az esetek többségében a magzat nem fertőződik. Előfordulhat, hogy születéskor az újszülött tünetmentes, a későbbiekben jelentkeznek azonban a szem- és idegrendszeri problémák. Fontos tehát, hogy amennyiben egy anya még nem esett át a fertőzésen, fokozottan figyeljen erre a betegségre a terhessége alatt. Ez azt jelenti, hogy célszerű minden megfázásszerű megbetegedéskor gondolni a toxoplazmózis lehetőségére, és vizsgálni azt is. Vérvizsgálattal a kórokozóval való fertőződés egyértelműen kimutatható, még az is, hogy friss vagy régebben lezajlott a fertőzés. A betegségre specifikus ellenanyagokat vizsgálva, annak bizonyos szintje (pozitivitása) esetén már nem kell tartani a betegségtől, mert az illető már átesett rajta, és egy újabb fertőzés nem okoz gondot a terhesség alatt sem. Az ellenanyagok emelkedett szintje friss fertőzésre utal, de nem teljes bizonyossággal, mert ez az ellenanyag akár két évig is jelen lehet a friss fertőzés után, ezért ajánlott a szerológiai vizsgálatot 2-3 héttel később megismételni. Akut fertőzést időben megállapítva gyógyszeres kezeléssel mérsékelhető a magzatkárosodás.

– Mit okoz macskában mint végleges gazdában a kórokozó?

– Mivel a szaporodása a bélben zajlik, így macskáknál főként hasmenés jelentkezik. Kialakulhat azonban hepatitis, máj-, szívizom-, tüdőgyulladás, valamint szemgyulladás is. Fontos, hogy a betegség kimutatására nem a macskát kell vizsgálni, hanem az embert. Arról nem beszélve, hogy ez a mindössze 10 napos oocisztaürítés jóval kevesebb veszélyt jelent, mint a környezetben már eleve jelen lévő fertőzőképes oociszták.

– Mit kell tenni a fertőzés megelőzése érdekében?

– Toxoplazma-fertőzésen még nem átesett terhes nők ne szerezzenek be kiscicát a terhesség alatt. A higiéniai szabályok betartása mellett kerülni kell a cicák puszilgatását, csak forralt vagy pasztőrözött tejet szabad inni, és alaposan átsütött húsokat, főtt tojást enni. A macskaalmot naponta kell tisztítani, de ne a terhes kismama takarítsa, és ha állatokkal van kapcsolata, azt kesztyűben tegye. A zöldség, gyümölcs alapos tisztítása fontos, a nyers húsokat lehetőleg gumikesztyűvel kell megfogni, a húsokat alaposan hőkezelni kell, külön vágódeszkát használni a húsoknak és külön a zöldségeknek. A kertészkedést kesztyűben kellene végezni, és utána alapos kézmosás javasolt. Gyerekeknél fontos a homokozók lehetőség szerinti lefedése, illetve homokozás után az alapos kézmosás. A macska lehetőleg ne kapjon nyers húst, ne vadásszon egérre, madárra, legalábbis a terhesség ideje alatt. Fontos a gyakori és alapos kézmosás. Egy kizárólag lakásban tartott cica azonban nem fog megfertőződni, az újrafertőződési esély is jóval kisebb a fenti szabályok betartásával. Az újrafertőződés esélye nagyobb a kijárós cicáknál, amelyek egeret, patkányt, madarakat fognak és fogyasztanak el. 

Fotó: Maria Bochiş