2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Törökország a szíriai menekültek tömeges befogadására alkalmas, gigantikus menekülttábor megépítését tervezi a szíriai–török határ közelében.

Törökország a szíriai menekültek tömeges befogadására alkalmas, gigantikus menekülttábor megépítését tervezi a szíriai–török határ közelében.
A hatalmas létesítmény megépítéséről azt követően döntött az ankarai kormány, hogy csütörtökön szíriai civilek újabb 1500 fős csoportja menekült át Törökországba, mivel a szíriai hadsereg harckocsikkal megközelítette a határon létesített átmeneti táborukat.
A sátortábort a szíriai határtól 10 kilométerre, Hatay tartományban, Apaydin faluban fogják felépíteni. Hatay tartományban a török Vörös Félhold jelenleg öt menekülttábort üzemeltet.
Apaydinban ezer újabb sátrat állítanak fel egy héten belül, a 300 hektáros területet korábban legeltetésre használták a helybéliek – mondta az AFP hírügynökségnek Ömer Caliskan faluvezető.
Az itt épülő menekülttábor lesz a legnagyobb: 15 ezer ember befogadására lesz alkalmas. A török kormány – amely eddig 2,3 millió dollárnak megfelelő összeget fordított a szíriai menekültek ellátására – ígéretet tett arra, hogy a határt nem fogja lezárni. A Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen március 15-én kirobban tiltakozássorozatot a szíriai rendfenntartók több helyütt fegyverrel próbálták elfojtani; az erőszak az ellenzék szerint már több mint 1300 civil halálos áldozatot követelt. Törökország hatalmas menekültáradattal néz szembe, hivatalos adatok szerint a határon átkelt szíriaiak száma péntekre elérte a 12 ezret.