2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rockdallamok a Színház téren

A szombat délelőtt zajló civil vásár mellett különleges, Marosvásárhelyen eddig még nem látott zenei flashmobbal színesítette a főtéri programok sorát a Marosvásárhelyi Rocksuli. Egyedi élmény volt, amint a Színház téren profi, illetve amatőr, idős és egészen fiatal zenészek muzsikáltak és énekeltek együtt. Ha nem is sikerült rekordot dönteni, azaz több mint négyszáz zenészt egy helyszínre összegyűjteni, a kezdeményezés igenis sikeres volt: fergeteges hangulatot teremtettek, a nyugdíjaskorú résztvevőktől az óvodáskorúakig mindenki nagyszerűen érezte magát. 

Fotó: Nagy Tibor


Rekord ugyan nem lett, de fergeteges hangulat igen

Idén kiváló kezdeményezéssel csatlakozott a szombati főtéri rendezvényhez a Marosvásárhelyi Rocksuli a MarosRocks elnevezésű eseménnyel: több tíz zenész – dobosok, gitárosok, basszusgitárosok, énekesek – vették birtokba rövid időre a Színház teret, és egyszerre játsztak el négy közismert és közkedvelt dalt: a Deep Purple Smoke on the Water, a Compact Cântec pentru prieteni, Jimi Hendrix Hey Joe, valamint az Edda Művek Elhagyom a várost című slágerét. Időközben csatlakozott a zenélő csapathoz a népszerű bluesénekes, A.G Weinberger is. 

A kezdeményezés célja népszerűsíteni a rockzenét, illetve meg szerették volna dönteni a szabadtéri zenélés országos rekordját, azaz több mint négyszáz zenészt összegyűjteni egy helyre. Ez elsőre ugyan nem sikerült, de a jelenlévőknek így is sikerült „felrobbantani” a Színház teret, és egyedi élményt nyújtani az igen szép számú közönségüknek. 


Hints Zoltán főszervező lapunknak elmondta: az ötletet igazából ellesték a „nagytestvértől”, a SzegedRocks rendezvény mintájára szerették volna Marosvásárhelyen is összehozni a zenei flashmobot. 

– A SzegedRockson négyszáz zenész volt jelen, és az a hangzás, az az élmény egyedi volt. Már akkor kezdtem gondolkodni, hogy milyen jó volna ezt itt, Marosvásárhelyen is meghonosítani. Novemberben volt egy könnyűzenei konferencia, ahol találkoztam a főszervezővel, és eldöntöttük, hogy megpróbáljuk Vásárhelyen is, MarosRocks néven – tudtuk meg. A szombati zenei flashmobba zömében a jelenlegi vagy volt rocksulis fiatalok, oktatók kapcsolódtak be, sajnos a vásárhelyi zenészek nem jöttek el olyan számban, mint ahogy azt a szervezők remélték. Az eseményt megelőző napok kedvezőtlen, esős időjárásának is szerepe volt abban, hogy a vártnál kevesebben jöttek el, például Budapestről kétbusznyi zenész mondta vissza emiatt a részvételt. 

– A rekordon dolgozunk tovább, most látták a marosvásárhelyiek is, hogy miről van szó, reméljük, hogy jövőben több zenészt sikerül megmozgatni. Már közvetlenül az esemény után többen jelezték, hogy sajnálják, hogy nem neveztek be – tette hozzá Hints Zoltán. 


Kilencéves volt a legfiatalabb muzsikus

Nem lehetett nem felfigyelni a legfiatalabb zenészre, egy kisfiúra, aki zsenge kora ellenére igen profin játszott a dobokon. Mint utólag kiderült, a tehetséges kisfiú Balogh Álmos, mindössze 9 éves, már saját zenekara van, és szüleivel együtt Magyarországról, Szeged mellől utazott idáig, csak hogy részt vehessen a Színház téri eseményen. Lapunk érdeklődésére elmondta, hároméves kora óta zenél, azóta a dobolás szerelmese, de gitározik is. Elárulta, hogy a rockabilly zenei stílus a kedvence, de nagyon szereti a rockdallamokat is. Áprilisban alakult a zenekara, és természetesen rockabillyt játszanak a társaival.