2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idei újdonság az erdőmérnöki kar

A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara a 2020/2021-es egyetemi tanévre az újonnan induló erdőmérnöki szakkal immár tizenhárom alapképzésen összesen 565, a négy mesterin pedig 105 helyet hirdet meg. Az alapképzésekre július 19-ig, a mesterképzésekre július 25-ig jelentkezhetnek a felvételizők online és díjmentesen, a Sapientia EMTE felvételi beiratkozási platformján, a beiratkozáshoz szükséges adatok és dokumentumok feltöltésével.

Idén a járványhelyzet miatt kizárólag online lehet felvételizni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre, az intézmény vezetősége a beiratkozási díj kifizetése alól is mentesíti a leendő hallgatókat. Az online platform a beiratkozási időszak kezdetétől, július 8-tól elérhető, és mobilkészülékről is használható. A felvételivel kapcsolatos információk, valamint a különböző szakokra vonatkozó részletek a marosvásárhelyi kar honlapján elérhetők. A sikeresen érettségiző fiatalokat idén 13 alapképzésen több mint félezer hely várja a koronkai campusban, a közegészségügyi szolgáltatások és politikák szakon negyven, a kommunikáció és közkapcsolatok szakon ötven, a fordító-tolmács szakon ötven, az informatikán hatvan, a mechatronikán ötven, a számítástechnikán negyvenöt, az automatika – alkalmazott informatika, a távközlés, a gépészmérnöki és a tájépítészet szakokon egyenként negyven, a kertészmérnökin ötven, a marosvásárhelyi kar kihelyezett tagozataként működő a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központban pedig az agrármérnöki képzésre harminc hely várja a jelentkezőket. Ugyanott – az idén először – az egyetem erdőmérnöki szakot indít, amelyen ugyancsak harminc hely vár betöltésre. A helyeknek egy része tandíjmentes, a többi pedig költség-hozzájárulásos, ezeknek az aránya szakonként változik.

A felvételi platformon elérhető ugyanakkor a Google Meet link, amelyen hétfőtől szombatig naponta 9-16 óra között válaszolnak a kérdésekre, segítenek, ha a diákok nehézségekbe ütköznek az iratkozás során.

Három különböző link áll a rendelkezésükre: a humán szakokra iratkozók a meet.google.com/ufp-iouu-xdv , a műszaki szakokat, kertészmérnökit, tájépítészetet választó diákok a meet.google.com/dkn-afef-mpd, a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központban működő szakokra jelentkezők pedig a meet.google.com/atk-sjgi-ubt linken kérhetnek útbaigazítást a felvételiről, illetve beiratkozás menetéről. 


Az országban egyedülálló képzés magyar nyelven

Amint arról nemrég részletesen beszámoltunk lapunk hasábjain, országos viszonylatban hiánypótló magyar nyelvű erdőmérnöki alapképzést indít szeptemberben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem az intézmény sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjában. Nyárádi Imre István dékánhelyettes, a marosvásárhelyi karhoz tartozó sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ igazgatója lapunknak nemrég elmondta, Sepsiszentgyörgyön 2015 szeptemberében indult az agrármérnöki szak, és idén márciusban született meg a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság döntése, amelynek alapján az ősszel elindulhat ugyanott az erdőmérnöki képzés is. Akárcsak az agrármérnöki szak esetében, összesen harminc hely áll rendelkezésre, ebből 25 tandíjmentes, a fennmaradó öt pedig költség-hozzájárulásos. A tandíj egy tanévre 400 euró. A felsőoktatási intézmény régóta tervezi az erdőmérnöki szak beindítását, ugyanis ennek a szakmának van létjogosultsága, hiszen amint a dékánhelyettes is rámutatott, az országban jelentős mennyiségű erdős, fás növényzettel borított terület van. A környékünkön, Hargita, Kovászna, Maros megyében is számottevő az erdős terület, a rendszerváltás után számos közbirtokosság, magánerdészet alakult, ahol szakemberekre van szükség. A szak elindításába, illetve a leendő erdőmérnökök képzésébe partnerként a soproni egyetem is bekapcsolódott, a sepsiszentgyörgyi szakokat működtető marosvásárhelyi kar és a soproni erdőmérnöki kar között együttműködési megállapodás jött létre, már megnevezték azokat a soproni tanárokat, akik Sepsiszentgyörgyön fognak tanítani, ugyanakkor az egyes tantárgyak oktatásába erdélyi magyar, doktori fokozattal rendelkező szakmabelieket is bevontak.