2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jelenleg hat vonalon közlekednek iskolai járatok Marosvásárhelyen

A szeptemberi tanévkezdéskor kísérleti projekt keretében a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a helyi közszállítási vállalattal közösen iskolabuszokat indított, első lépésben négy városi útvonalon, majd a lakosságtól érkező visszajelzések alapján újabb iskolai járatokat helyeztek üzembe. A megkülönböztető felirattal ellátott járművek kizárólag diákokat szállítanak iskolába, és az utazás ideje alatt egy helyi rendőr, valamint a közszállítási vállalat ellenőre felügyel a tanulók biztonságára. Az eddigi tapasztalatokról, illetve hogy mekkora igény mutatkozik a vásárhelyi diákok körében ezen iskolai járatok iránt, Portik Vilmost, a városi közszállításért felelős alpolgármestert kérdeztük. 


Fotó: Nagy TiborAz iskolai járatok menetrendszerűen közlekednek, az előre leszögezett időpontokban egy helyett két busz indul egy időben az adott útvonalakon, egyikre pedig a megállókban kizárólag marosvásárhelyi lakcímmel rendelkező diákok szállhatnak fel, és juthatnak el ingyenesen az iskolába. Az iskolabuszprogram azon vásárhelyi lakhellyel rendelkező diákoknak szól, akik eddig is ingyenesen utazhattak a tömegközlekedési járműveken, illetve minden gyereket elkísérhet egy felnőtt az autóbuszokon, ez a személy azonban jegyet kell váltson, ha nincsen bérlete.

Szeptemberben, a kísérleti projekt indításakor Portik Vilmos alpolgármester hangsúlyozta, hogy a gyerekek felügyelete mellett egy másik fontos feladat is hárul a buszon lévő helyi rendőrökre, illetve ellenőrökre: adatokat kell gyűjtsenek arra vonatkozóan, hogy hány diák veszi igénybe ezeket a különjáratokat, hogy követni tudják, miként alakul a különjáratokon utazó diákok száma, illetve jelzik azokat a felmerülő helyzeteket, amelyekre az elkövetkezőkben esetleg megoldást kell találnia az önkormányzatnak. A kísérleti projekt a tervek szerint egész tanévben működik, időszakosan összegzik a tapasztalatokat, és amennyiben szükséges, módosítanak rajta. 

– A szeptemberi tanévkezdéskor első lépésben négy vonalon indított iskolabuszokat az önkormányzat, majd a lakosság részéről érkező igényeket figyelembe véve, bővítették az útvonalak számát. Változtattak-e a lakossági igények alapján a járatok útvonalán, esetleg sűrűségén?

– Az Iskolajáratok elnevezésű kísérleti programot szeptember 13-án indítottuk azzal a céllal, hogy a családok reális igényeire adjunk választ, és csökkentsük a reggeli forgalmat. Eredetileg négy vonalon (a 10-es,18-as, 19-es, 23-as vonalakon) indultak a diákoknak szánt buszok. Néhány hét elteltével bővítettük a járatok számát, jelenleg hat vonalon közlekednek iskolabuszok: ezek a 10-es, 12-es, 18-as,19-es, 23-as, 32-es. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 7.15-7.30 közötti intervallumban a fenti járatokon egyszerre két autóbusz indul, és az első mindig a külön táblával jelzett iskolabusz, amelyre kifejezetten az iskolába igyekvő diákok és egy-egy kísérőjük szállhat fel. 


Fotó: Nagy Tibor– A közösségi oldalon már szeptemberben többen jelezték, hogy adott lakónegyedekből (pl. Egyesülés negyed, illetve Szabadság utca) nem indul reggelente iskolabusz. Ezek részben megoldódtak, de van még lefedetlen környék. Van-e tervben újabb járatok indítása?

– Az Egyesülés negyedből két busz is indul, a 12-es és a 32-es, az egykori fotógyári végállomásról. A Szabadság utcát valóban nem érintik az iskolabuszok, egyelőre próbáljuk feltérképezni, hogy jelenleg mennyire indokolt egy újabb járat bevezetése. A térséget kiszolgálja a 2B és a 6-os rendes autóbuszjárat. 

– Milyen a kihasználtsága ezeknek az iskolai járatoknak, reggelente hány diák jut el ezekkel iskolába? Mely járatokat veszik igénybe a legtöbben?

– A járatokon változó az utasok – iskolások és esetenként kísérőik – száma. Heti összesítésben mindig meghaladja az ezret, és biztosak vagyunk abban, hogy a járványhelyzet enyhülésével a kétezerhez fog közelíteni, az elmúlt időszakban volt már erre is példa. 

– Az eddigi tapasztalatok alapján melyik korosztály veszi igénybe leg-inkább az iskolai járatokat? Valószínűleg a kisebb gyerekeket, elemi osztályosokat kevésbé engedik egyedül a szülők, annál is inkább, hogy az esetek nagy részében nem a tanintézet előtt áll meg a busz...

– Az elemi osztályosok kevésbé, általános és középiskolások inkább, de erre vonatkozó pontos adataink nincsenek. Minden járművön egy helyi rendőr és a közszállítási vállalat egy alkalmazottja tartózkodik. Ők felügyelnek a diákok biztonságára, és megszámolják az utasokat, viszont nem korosztályokra lebontva.

– A szülőktől vagy akár a buszokon utazó rendőröktől milyen visszajelzések érkeztek eddig, és ezek alapján milyen módosításokra lenne a továbbiakban szükség ahhoz, hogy hatékonyabban működjön ez a kezdeményezés?

– A helyi rendőröktől különösebb negatív visszajelzések nem érkeztek. A közösségi oldalakon és más fórumokon beérkezett kifogások főként a járatok indulási idejére vonatkoznak, illetve arra, hogy a buszok időnként dugóba keverednek és késnek. Nyilván ez utóbbit úgy lehetne kiküszöbölni, ha erre fenntartott sávokon közlekedhetnének a tömegszállítási járművek, és erre törekszünk mi is, de a kialakításhoz nem elég egy tollvonás, jól kigondolt tervek alapján lehetne megoldani. Lesz erről egy beszélgetésünk a közterületekért és közlekedésért felelős alpolgármester kollégával. Egyébként az iskolajáratok bevezetése pontosan azt a célt szolgálja, hogy csúcsidőben csökkenteni lehessen az autóforgalmat. 

– Több székelyföldi városban nagy népszerűségnek örvend a Lábbusz program. Nálunk, Marosvásárhelyen nem lenne-e kézenfekvő megoldás olyan esetekben, amikor rövidebb távon kell eljussanak az iskolába a gyerekek, gondolok itt a lakónegyedi iskolákra?

– Marosvásárhelyen is szeretnénk elindítani az Európa-szerte népszerű Lábbusz programot. A lakosság körében vélhetőleg lenne igény, erre vonatkozóan folytattunk már egyeztetéseket. Az alternatív közlekedési stratégiánk részét képezi, amit az iskolabuszprojekttel összehangolva tervezünk megvalósítani.