2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt heti sajtótájékoztatóján Mora Ákos, a Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) megyei elnöke kijelentette, a Maros megyei községek polgármesterei nem értenek egyet a Román Rendőrségnek a vidéki rendőrség átszervezésére vonatkozó tervezetével.

Múlt heti sajtótájékoztatóján Mora Ákos, a Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) megyei elnöke kijelentette, a Maros megyei községek polgármesterei nem értenek egyet a Román Rendőrségnek a vidéki rendőrség átszervezésére vonatkozó tervezetével, ugyanis attól tartanak, romlik majd a közbiztonság. Kisankétunk során kifogásaikról kérdeztünk néhány vidéki elöljárót.

Amint arról már beszámoltunk, Maros megyében a jelenlegi 91 vidéki rendőrőrsöt 14 körzetbe tömörítenék, az itt dolgozó személyzet pedig három váltásban 24 órás járőri felügyeletet biztosítana az adott körzethez tartozó községek területén. Csakhogy esetenként egy körzethez 9-10 községet tömörítettek, amelyekhez némely esetben kilenc falu is tartozik, így az éppen szolgálatos járőrcsapat több mint harminc falut kellene átfésüljön. A Maros Megyei Prefektúra által lapunkhoz eljuttatott felosztás szerint az átszervezés a következőképpen nézne ki a főként magyarok lakta környékeken: a legnépesebb körzet Nyárádszereda központtal működne és Ákosfalva, Koronka, Nyárádgálfalva, Jedd, Backamadaras, Székelybere, Nyárádremete, Székelyhodos, Nyárádmagyarós, Csíkfalva községek tartoznának hozzá. Az erdőszentgyörgyi központú körzet járőrcsapatainak Balavásárt, Kibédet, Gyulakutát, Makfalvát, Sóváradot és Székelyvéckét kellene lefedniük. Gernyeszegen lenne a központja a Nagyernyét, Marossárpatakot, Marosszentgyörgyöt és Vajdaszentiványt tömörítő körzetnek, Nyárádtőhöz pedig Maroskeresztúr, Nyárádkarácson, Dózsa György, Marosugra és Szentpál tartozna.

Legyen Ákosfalván a központ!

– jelentette ki lapunknak Osváth Csaba polgármester, aki kérte a jelenlegi csoportosítás módosítását.
– Ákosfalva a főút mentén van, rengeteg idegen megfordul itt, ugyanakkor 9 falu tartozik a községhez, ahol hatékonyan gondoskodni kell a lakosság biztonságáról. Létrehoztuk a helyi rendőrséget is, annak érdekében, hogy minden a legnagyobb rendben működjön, nem kellene felrúgni ezt.

Egyszerre csak egy helyen

– Merre megy az éppen szolgálatos járőrcsapat, ha egy időben Jobbágytelkére, Jeddre meg Remetére is riasztják? – mutatott rá a tervezett átszervezés gyakorlati kivitelezése során felmerülő nehézségekre Gál Lajos nyárádremetei polgármester.

– Nincsen a környéken olyan infrastruktúra, hogy a nyárádszeredai központból hasznos időn belül eljusson a járőrcsapat oda, ahol éppen szükség van rá. Például nálunk, Vármezőn gyakrabban fordulnak elő gondok, hétvégi házakat törnek fel. Egyrészt jel sincsen, hogy maroktelefonon riasztani lehessen a központot, másrészt amíg Szeredától megtesz 25 kilométert és eljut Vármezőre, az legalább egy fél óra. Az átszervezés egyedül a bűnözőknek kedvezne. Mindemellett eddig havonta 50 liter üzemanyaggal támogattuk a járőröző rendőrautókat, de ha nem lesz állandó felügyelet a községben, akkor mire adjuk? – fejtette ki véleményét Gál Lajos.

Vérszemet kapnak a bűnözők

– A közbiztonságra nézve nagyon rossz hatással lenne az átszervezés. Aki ezt kigondolta, nem tudja, mi van a gyakorlatban – állítja Simon István, Szentpál polgármestere. – Jelenleg három rendőrünk van, és így is nagyon nehéz, hetente szervezünk közös járőrözési akciókat a csendőrséggel, amelyen én vagy az alpolgármester is részt veszünk. Ha nem lesz állandó rendőri jelenlét, vérszemet kapnak majd a bűnözők. A posztok zárolva vannak, így, annak ellenére, hogy a költségvetésünk megengedné, helyi rendőrséget sem hozhatunk létre – sorolta a gyakorlati nehézségeket a polgármester.

Sagyebó István, Balavásár polgármestere sem látja értelmét, hogy továbbra is segítsék havi 100 liter üzemanyaggal a rendőrséget. – Nem látom, hogy Erdőszentgyörgy miért lenne nagyobb, mint Balavásár. Ha ott lesz a központ, akkor nekik kellene biztosítaniuk az üzemanyagot – jegyezte meg a községvezető.