2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagykorúsított pontszerző verseny

Tizennyolcadik alkalommal hozta a matematika szeretete Marosvásárhelyre a Brenyó Mihály pontszerző verseny döntőbe jutott versenyzőit. Tizenegy megye 36 kisdiákja mérte össze feladatmegoldó képességét, kreativitását a számok világát kedvenc játszóterüknek tekintő harmadikosok–negyedikesek tehetségpróbáján. 

Az ünnepélyes megnyitónak, a hagyományhoz híven, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum díszterme adott otthont. Mátéfi István iskolaigazgató a verseny nagykorúsításáról szólt, majd elismerését fejezte ki az országos döntőbe jutott diákoknak, akiknek Bolyai János üzenetével – „az ember akkor ember, ha összes választási lehetőségei közül mindig a legnehezebbet választja” – kívánt sikeres versenyzést.

A IV.-es dobogósok: Márton Zsófia, Erős-Joó Kristóf,  Szászkay Miklós       Fotó: Nagy Tibor


Fodor Sándor József, az oktatási minisztérium nemzeti kisebbségi államtitkárságának magyar nyelvű oktatásért felelő tanácsosa ünnepi beszédében hangsúlyozta: „nagy jelentőséggel bír, hogy ennyi erdélyi kisdiák nyitogatja a tudás kapuját”, majd arra hívta fel a gyermekek figyelmét, hogy a matematikai gondolkozásmód kialakítása az élet minden területén fontos.

Flender Gyöngyi konzul Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának gratulációját tolmácsolta a döntőbe jutott pontszerzőknek.

– A részvétel a legfontosabb, nem a feladatok megoldásának gyorsasága, hanem a megoldáshoz vezető út. Az ember csak azt érti meg, amire önmaga jön rá, és amiért megdolgozik, azt sosem felejti el – üzente a konzul asszony a diákoknak, és azt kívánta nekik, hogy minél több felismeréssel gazdagodjanak.

Brenyó Mihály, a verseny elindítója és tiszteletbeli elnöke Kányádi soraival üdvözölte a pedagógusokat és tanítványokat: „aki megért, s megértet, egy népet megéltet”. A matematikus a továbbiakban a kisgyermekkori tudásszomjról szólt, majd azt taglalta, mit tehetnek az oktatók annak érdekében, hogy a korai évek kíváncsisága fennmaradjon.

– Csak az ösztönzés, a dicséret lehet motiváció. A tehetségből pedig csak szorgalmas, kitartó munkával lesz valóság, használható tudás – üzente hallgatóságának a verseny névadója.

– Aki matematikából jó, az mindenből jó – fordult az egybegyűltekhez dr. Oláh Gál-Róbert, a versenybizottság elnöke, majd a pontszerző ötletgazdájához csatlakozva arról beszélt, hogy miért fontos már kisgyermekkorban megismerni, megszokni a gondolkozás örömét. 

A Maros Megyei Tanfelügyelőség részéről Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes és dr. Fejes Réka magyar elemi oktatásért felelő szaktanfelügyelő, a versenybizottság titkára köszöntötte a jelenlévőket.

– Nincs szám, ami tükrözné azt a sok munkát, ami a versenyre felkészítő, készülő tanár–diák–szülő csapatok mögött áll – hangsúlyozta Fejes Réka.

Pop Ágnes, az országos döntő főszervezését évről évre lelkesen vállaló bolyais tanítónő azt a közel két évtizeddel korábbi momentumot idézte fel, amikor Brenyó Mihállyal, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium egykori igazgatójával szövetkezve Erdélybe hozta a pontszerző versenyt.

– Azt gondoltam, hogy lesz itt egy kis verseny, de aztán a kezdeményezés szép lassan szárnyra kapott, és rövid időn belül jelezték a minisztériumból, hogy jó lenne országossá tenni, mert olyan sok gyermeket megmozgat. Sok vagy kevés a 18 év? Úgy gondolom, elég ahhoz, hogy beírja magát az iskola és a város történetébe, a részt vevő gyermekek szívébe – mondta Pop Ágnes, majd a hat visszatérő „brenyóst” hívta a színpadra, akiktől a felkészülésről érdeklődött. 

A megnyitót a dicsőszentmártoni Kökényes néptáncegyüttes II. utánpótláscsoportja, az Apró Kökényes nyárádmenti táncokkal zárta, szólót énekelt Doszlop Tamás.

A tulajdonképpeni megmérettetés szombaton reggel a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumban zajlott. Ezt követően különféle programok, városnéző séta, mozizás, fagylaltozás, játszóház várt a diákokra, a délutáni szakköri tevékenységen pedig Brenyó Mihály matematikatanárral megbeszélték a versenyfeladatokat.

A vasárnap délelőtti díjkiosztón a Navarra Dance moderntánc-együttes bolyais testvérpárja, Varga Vivien és Nikol teremtett ünnepi hangulatot. Ezt követően a versenybizottság nevében dr. Oláh-Gál Róbert, Brenyó Mihály és Fejes Réka értékelte a pontszerzők szép teljesítményét, Pop Ágnes pedig kiemelte, hogy a visszatérő versenyzők közül többen jóval magasabb pontszámot értek el, mint tavaly.

A harmadikosok mezőnyében a tanügyminisztérium harmadik és első dicséretét Szatmár megyei diákok – Szeredai Nátánael és Geng Keira – érdemelték ki, második dicséretben a Szilágy megyei Veres Dávid részesült. A harmadik díjat a Kovászna megyei Ercse Ferenc vihette haza, második helyezett a Hargita megyei Baricz Boróka lett, és az első díj is Hargita megyébe került, Sajter Klaus, a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola diákja kapta. A Napsugár különdíját az Arad megyei Tóth Áron és a Temes megyei Stan Norbert Krisztián érdemelte ki. Lapunk minden évben jutalmazza a pontszerzőket, ezúttal a Népújság-különdíj Gál-Bancsi Péternek, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum diákjának és Horváth-Szombathy Vilmosnak, a marosvásárhelyi Európa Általános Iskola tanulójának járt. A negyedikesek versenyében a minisztérium harmadik dicséretén a Kovászna megyei Imre Panna-Dorottya és a Hargita megyei Bokor Máté osztozott. Második dicséretben a Kolozs megyei Bibza Boldizsár, első dicséretben Siklódi Csongor Áron, a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola diákja részesült. Az Erdély Tv különdíja a Kovászna megyei Ureczki Zsoltot és a Hargita megyei Gáll Ádámot illette meg. Napsugár-különdíjban a Bihar megyei Nagy Zoltán Richárd és Mátyási-Péter Zsolt, a marosvásárhelyi Tudor 

Vladimirescu Általános Iskola tanulója részesült. Harmadik díjat Márton Zsófia marosvásárhelyi, bolyais diák, második díjat a Bihar megyei Erős-Joó Kristóf, a tavalyi első helyezett, első díjat Szászkay Miklós, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum diákja kapott.