2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hosszú ideig a legtöbb csapat (az FC Botoşani az utolsó pillanatig) idegenkedett attól az ötlettől, hogy megnöveljék a labdarúgó 1. liga mezőnyét, hisz akkor a televíziós díjakat többfelé kell elosztani, végül azonban a 14 közül 13 beletörődött a szövetség javaslatába. A szövetség már egy ideje tervezi a létszámnövelést, a mostani járvány okozta kalamajka, amely miatt nem lehetett igazságosan eldönteni, hogy ki esik ki, és ki játszik osztályozót, végül siettette a döntést. Nem mellékes az sem, hogy így sikerült megmenteni a szinte biztos kieséstől azt a Dinamót, amelyet a központi sajtó már hetek óta sirat, hogy nélküle nem is lesz igazi a bajnokság. (Ugyan már miért ne lenne? – kérdezzük mi.)

A szövetség végrehajtó bizottságának döntése értelmében azonban nem a régi 16 résztvevős bajnokság tér vissza, hanem ez is alapszakaszból és rájátszásból áll majd.

Ami marad az eddigi 14 csapatos rendszerből, hogy az alapszakasz után megfeleződnek a pontok a rájátszás kezdete előtt, és a felsőházban továbbra is hat klub vesz részt. Ebből nyilván következik akkor, hogy az alsóházban nem nyolc, hanem tíz csapat lesz. Ráadásul – hogy itt ne legyen nyolccal több forduló – az alsóházban csak egy kört játszanak. A 7-11. helyzetteknek öt mérkőzése lesz hazai pályán, míg a 12-16. helyezetteknek csak négy.

A kiírás értelmében az alsóház utolsó két helyezettje kiesik, míg az 13-14. helyezettek osztályozót játszanak a 2. liga 3-4. helyezettjei ellen. Ezt azonban csak ebben a bajnokságban, a következő idénytől már csak a 14. helyen végző csapat játszik osztályozót.

Az igazi nagy újdonság azonban az, hogy az alsóházból is lehetőség nyílik megszerezni a jogot az európai kupaszereplésre. Az utolsó fordulót követően ugyanis a 7-8. helyezettek játszanak egy pótselejtezőt a hetedik helyen végzett csapat otthonában, és a győztes megpróbálhatja a felsőház utolsó európai kupaszereplésre jogot adó helyén végző csapat otthonában kivívni a jogot az Európa-liga-részvételre (ebben a bajnokságban), vagy a két év múlva induló Konferencia Ligára. 

Noha ez kicsit igazságtalannak tűnik például a 6. helyen a felsőházba jutott csapattal szemben, amely mondjuk csak a 4. helyet szerzi meg a végén, és így esélye sem marad az Európára, míg a 8. helyezett két meccsel ezt megszerezheti. A javaslatot tevők érve azonban az, hogy így sokkal nagyobb lesz a tét az felsőház alsó és az alsóház felső fertályában, így nem lazíthatnak idő előtt a csapatok, ahogy a jelenlegi rendszerben sokszor előfordult.

A szövetség már augusztus 22-én indítaná az új idényt, a klubok azonban augusztus 29-éig még pihennének egy kicsit. Tény, hogy 40 (illetve 39) forduló vár a csapatokra, így igen sűrű lesz a program, vélhetően januárban is játszani kell majd. Hogy arról a lehetőségről ne is beszéljünk, hogy a járvány ismét beleszólhat a programba. Akkor pedig mikorra időzítik az elmaradt meccseket? Mert egy ilyen zűrzavaros bajnokságot, mint amilyen a most befejeződött volt, valószínűleg senki nem kíván.