2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kánikulai napokon, amikor a város levegője – amiből körülbelül 90.000 literrel lélegezünk be naponta – egyre elviselhetetlenebb, s már-már nehezére esik levegőt venni annak, aki valamilyen légúti bántalomban szenved, vagy állandóan fáradtnak érzi magát a terhelés, a stressz miatt, nos mindazoknak nagyon jót tesz egy sóbányai kúra. 


Sós levegővel

Akinek van rá ideje és módja, Parajdon és Tordán a nyár folyamán üdüléssel egybekötve kipróbálhatja. Ha elfoglaltsága a városhoz köti, a marosvásárhelyi Szabadság utca 32. szám alatt, a vasúti átjáró szomszédságában működő kezelőközpontban levő sókamrát veheti igénybe. Az emeletes épület alagsorában található helyiség, amelyet parajdi sótéglákkal béleltek ki, s padlózata is sóból van, a sóbányák frissítő, gyógyító tulajdonságával rendelkezik. A találmányért évekkel korábban Roman Nelu Ştefan, a Salinele Roman kezelési központ menedzsere több feltalálói díjat, oklevelet kapott, hiszen a „mikrosóbánya” gyógyító hatását a tüdőgyógyászok is elismerték. Három éve az egészségbiztosítási pénztár egy személynek havi tíz kezelést finanszíroz háziorvosi küldőpapír alapján, amíg a cégnek az e célra fordítható összegből tart. Aki szeretné meghosszabbítani a kezelést, az ára megfizethető. Az egyedüli gond, hogy nem kínál azonnali eredményt, 15-18 napig folyamatosan napi egy órát ott kell tölteni ahhoz, hogy megmutatkozzanak a javulás tünetei. 

Hogy mi a titka a sóbarlangoknak és az azok mintájára készült sókamráknak? Nos, a sótéglákkal, sósziklákkal kibélelt helyiségekben megváltozik a levegő összetétele, a negatív töltésű ionok megkötik a pozitív töltésű részecskéket, és egyensúlyi helyzetet hoznak létre. A levegőben levő só jótékonyan hat a szervezetre asztma, elhúzódó légcsőhurut, orrdugulás, szezonális allergiák, krónikus arc- és homloküreg-gyulladás, polip, gyakran visszatérő mandulagyulladás, ízületi gyulladás, a szaglóképesség elvesztése, stressz, álmatlanság, horkolás, horkolással együtt járó légzésmegszakadás, psoriasis esetén. A só által leadott negatív töltésű ionok a légúti betegségekre gyakorolt gyógyító hatás mellett a reumás fájdalmakat, a magas vérnyomást is kedvezően befolyásolhatják. A helyiség mikroklímája az ellazulást, a gyulladáscsökkentést is elősegíti. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy annak érdemes a kezeléshez hozzákezdeni, eredményt várni, akinek van türelme több napon át az idejéből egy órát erre szánni.
Reflexo- és fizikoterápiával

A központ egy másik természetes gyógymódot is kínál a pácienseknek, a reflexoterápiát, amelyről Roman Remus terapeuta számolt be. Köztudott, hogy a láb és a kéz a test tükre, az ott található idegvégződések, úgynevezett reflexpontok kitapintásával és nyomásával a betegségeket azonosítani és kezelni lehet. Mindenkinek más a talpa, és a reflexpontok ingerlésére, ami általában nem fájdalmas, mindenki másképpen reagál. A fájdalmas pontokból, valamint a beteg szervnek megfelelő pontban összegyűlt bőr alatti kristálylerakódásokból fel lehet térképezni, hogy melyik szervvel van gond. Ezt a felmérést végzik el, majd az azonosított problémák megbeszélése és kezelése következik a terapeuta ujjaival gyakorolt nyomással, ami segít az energiaáramlás helyreállításában és a vérellátás javításában. A beteg kora nem számít, a kezelés segíthet neurológiai, endokrinológiai, szív- és érrendszeri, nőgyógyászati, urológiai, gyomor- és bélbetegségek, hátgerinc-fájdalmak, izomrendszeri, bőrgyógyászati betegségek, szexuális zavarok gyógyításában. A kezelés során a szervezet öngyógyító energiáit szabadítják fel, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyógyulás folyamata beinduljon.

A központban fizioterápiai kezeléseket is végeznek: elektroterápiát, ultrahang- és lézerterápiát, paraffinpakolást, pihentető és gyógymasszázst, valamint személyre szabott gyógytornát.