2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Még tart a tél, úgyhogy nem késő beszerezni

egy-két divatos darabot azoknak, akik eddig elmulasztották, hiszen lényeges változásra a tavasz kezdetén sem számíthatunk. 

2019 hideg napjaiban főleg az elegáns táskák, mell- és övtáskák divatosak, melyekben csak a legszükségesebb dolgok férnek el. A legjobb díszítési ötlet – mindenféle formájú táskán – a számtalan bőr, műbőr vagy selyemszálból készült ROJT. Minél kisebb a táska, annál hosszabb rojtdíszítést igényel. Emellett fonatok, bojtok és pomponok is készülhetnek rájuk, ugyanabból az anyagból. A kisebbek megfelelnek estére, a nagyobbak pedig a country és bohó stílus kiegészítőjeként jól találnak a motoros dzsekivel, maxiruhával és katonabakancs típusú lábbelivel.


A nem túl nagyméretű NÉGYSZÖGLETES TÁSKÁK esztétikusak, praktikusak, mivel így a legszükségesebb dolgok a kezünk ügyében vannak.

A HÚZOTT TÁSKÁK ráncai egy másik eredeti díszítési ötlet, mely bármilyen egyszerű táskát feldob, és jól mutat a nagy és a miniatűr estélyi táskákon is. 

A táskák színe is fontos, ha kontrasztos színt szeretnénk, válasszunk főleg a tengerkék, cseresznyepiros és lila darabokból, ha semleges színűre esik a választásunk, az legyen világosszürke, kókusztej, levendula vagy más pasztellszín árnyalatú.

A ZSÁKOCSKA FORMÁJÚ TÁSKÁK régebb az estélyi táska szerepét töltötték be, ma már multifunkcionális, mindennapi darabbá váltak. A zacskó formájú darabnak kerek vagy négyszögletes alapja van, felül egy szíjjal van behúzva. Általában erős fogantyúval látják el, valamint vállra is vehető hosszú pánttal.

A szezon slágere a MINIATŰR TÁSKA, melyben csak a legszükségesebb dolgok férnek el, és lehet négyzet vagy téglalap alakú, de kerek vagy félkör formájú is. Ideális estére, gyaloglásra vagy más olyan alkalomra, ahova nem kell terjedelmes darab. Általában láncon, vagy vékony, hosszú szíjon lóg, így viselhető kézben, de főleg vállon.

A MINILÁDÁCSKA formájú táskák is csak a legszükségesebbeket rejtik. Kemény vázú darabok, rövid nyél tartozik hozzájuk. Készülhetnek bármilyen anyagból – bőr, műbőr, velúr, farmer vagy bármilyen más, vastag szövésű anyag –, díszítésük változatos: díszek, hímzések, intarzia, fém kiegészítők. Főleg esti eseményekre viseljük ezeket.

A MELLTÁSKÁK nagyon praktikusak, mivel szabaddá teszik mindkét kezünket.

Egyik változatuk az övtáska, szintén minimalista, praktikus darab. 

Ha a táskák pántja láncból vagy nagy szemű gyöngyből készül, ékszert is helyettesíthet.

A LEKEREKÍTETT TÁSKA nyereg formájú, lekerekített sarkokkal, hosszú, a vállon is átvethető fogantyúval, főleg erős színekben, fém kiegészítőkkel – gyűrűk, láncok, nittszegek, különleges formájú csatok – díszítve a legdivatosabb.

A 90-es évek divatjára emlékeztető ÖVTÁSKÁK idén vastag övön viselt, a katonai stílusra emlékeztető, férfias formájú, minimalista, praktikus darabok. Nyugodtan viseljük ezeket egy túlméretezett pulóver, selyemruha, szoknya fölött, vagy akár styletto cipővel társított nadrágkosztümmel.

A SZOKATLAN ZÁRAK főleg az elegáns, estélyi táskákon mutatnak jól.

A legdivatosabbak a keretzáras, hímzett nemes bársony, fényes atlasz vagy más csillogó anyagból készített, vagy glitterrel díszített, vintage láncfogantyúval ellátott alkalmi táskák.

A vad dzsungelre emlékeztető HÜLLŐ- (főleg kígyó-) MINTÁS TÁSKA, legyen az matt vagy fényes, idén egyetlen divatkedvelő hölgy kelléktárából sem hiányozhat.

Főként az élénk színek divatosak, mint az élénksárga, világoskék vagy tűzpiros.

A KIGÉPELT TÁSKÁK tűzése teljesen átalakítja például egy egyszerű formájú egyszínű bőrtáska struktúráját is. Ezúttal is főleg az élénk színű, fémdíszítésű, különböző bojtokkal, rojtokkal, csüngőkkel ellátott darabok a trendik.

A TÉGLALAP ALAKÚ TÁSKÁK egyike a legpraktikusabb, legkényelmesebb daraboknak. Mind nappalra, mind különleges eseményekre viselhetők, színük az öltözet alapszínétől függ.

A HENGER FORMÁJÚ TÁSKÁT Louis Vuitton találta fel a 60-as években.

Idén a függőlegesen elhelyezett hengerformájú táskák divatosak. Ez a forma nappalra, estére és a business-stílus kiegészítőjeként is ideális, sőt övtáskákat és miniatűr retikülöket is készítenek ilyen formával. Ha skót kockás, leopárd- vagy geometrikus mintás anyagból készül, még szembetűnőbb.

Casoni Szálasi Ibolya