2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A fagyok beálltával a kertünkben megszűnnek a színes virágfoltok, a természet elkezdi a felkészülést a tavaszra. Lakásunkban a megszokott, hétköznapi szobanövények nagy része elkezd kopaszodni, a virágok mérete és gyakorisága lecsökken vagy eltűnik, ezáltal jelezve a tél beálltát. Ha mégis szeretnénk ebben az időszakban is lakásunkat élő növényekkel díszíteni, tudni kell, hogy van erre egypár alternatíva.

Az egyik ilyen növény a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima), amely nagyon népszerű adventi asztaldísz, ajándékként is gyakran használják télen, ünnepek alkalmával.

Fontos kiemelni, hogy ezeknek a növényeknek az őshazája Közép-Amerika, ahol a levegő nagy páratartalmú. Az egyik nagy hiba, amit hajlamosak vagyunk elkövetni, hogy nem megfelelő növényt választunk. Vásárlás előtt ajánlott alaposan megvizsgálni, hogy ne legyenek kókadozó, sárguló levelei. Nézzük meg a növény talaját is, hogy nincs-e bepenészedve, és ha kiszáradt, vagy ha a törzsön levő levelek lehulltak, ne válasszuk azt a növényt, mivel ezek élete nagyon rövid lesz, 2 héten belül teljesen elpusztulnak, így lehetséges, hogy még a karácsonyt sem fogják megérni.

Fotó: Horváth Éva


Ha olyan növényt találtunk, ami a fentebb említett összes szempontnak megfelel, akkor a megvásárlást követően vegyük le róla a nejlongöngyöleget, és a lakás leghidegebb pontjára helyezzük, a legoptimálisabb 17 Celsius-foknál semmiképpen sem melegebbre, de mindenképpen a fűtőtesttől távol.

Ajánlott a növény talajának folyamatos ellenőrzése, fontos, hogy ne hagyjuk kiszáradni. Ha a lakásban száraz a levegő, ajánlott akár naponta rendszeresen megspriccelni a növényt, ezáltal tovább él.

A másik ilyen szezonnövény, ami nagyon elterjedt, a karácsonyi kaktusz (Schlombergera), amelyet sokkal nagyobb sikerrel tudunk átteleltetni. Fontos tudni, hogy ennek a növénynek a környezetigényei nagyon hasonlóak a mikulásvirágéhoz, viszont sokkal alkalmazkodóbb. Ha odafigyelünk egypár tényezőre, karácsonykor már teljesen virágba borult növényben gyönyörködhetünk. Mivel ez a növény is rövidnappalos, a virágzás beindulásához szüksége van 12 óra sötétségre, de ha nem teremtjük meg a megfelelő feltételeket, a virágzás eltolódhat vagy nagyon gyenge lesz. 

Fontos, hogy a bimbók megjelenése után a növényt ne mozgassuk, mert azzal csak rosszat teszünk neki. Egy másik fontos tudnivaló: ha a lakásban túl meleg van, a virágzás rövid ideig tart. 

Ha nem szeretnénk cserepes virágokkal bajlódni, de az ünnepi asztalt mégis szeretnénk valami olcsó és különleges dísszel „feldobni”, megtehetjük néhány gyümölcsfavessző vagy japánbirs használatával. A szokás alapja egy több mint ezeréves történeten, Szent Borbála életén alapszik.

Egy Németországban élő kedves ismerősöm mesélte, hogy az ő vidékükön még ma is élő hagyomány, hogy Borbála, Barbara napján (december 4-én) az ott élő emberek ilyen ágakkal díszítik asztalukat vagy ajándékozzák meg egymást. A hagyomány a harmadik században élő Borbála történetén alapszik, aki megtérte után visszautasította az udvarlóját, ezért az édesapja egy toronyba zárta, abban a reményben, hogy a lányát a magány majd megtöri. Amikor a torony felé vezető úton haladtak, a fiatal lány szoknyájába akadt egy ág, amit magányában nagy szeretettel ápolgatott a toronyban töltött rabsága ideje alatt. Az apja, amikor látta, hogy a lányát nem tudja megtörni, dühében megölte. Ebben a pillanatban a jelentéktelen szürke ágacska hirtelen virágba borult. Innen származik a Borbála-napi ág, ami karácsonyig jó esetben kivirágzik.

Ne feledjék, kertészkedni kiskertben és tömbházban is egyaránt öröm!

Szigeti Botond kertészmérnök

Fotó: Szigeti Botond