2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tanszereket gyűjtenek a jeddi hátrányos helyzetű gyerekeknek

A Szociális Innovációért Egyesület és partnerei, köztük a Jeddi Polgármesteri Hivatal Teli iskolatáska néven adománygyűjtő kampányt szervez A szegénység, a társadalmi kirekesztés és a megkülönböztetés elleni küzdelem Jedden című projekt keretében. A cél az, hogy tanszereket, ruhaneműt, lábbelit gyűjtsenek annak a 295 jeddi gyereknek, akiknek a tanévkezdés küszöbén gondot jelenthet ezek megvásárlása. A kampány szeptember 30-áig tart. 

A kampány keretében pénzt, illetve tárgyakat (ruhát, lábbelit, tanszert) is elfogadnak magánszemélyektől, cégektől vagy intézményektől, a tárgyi adományokat továbbítják a hátrányos helyzetű gyerekeknek, az összegyűlt összegből pedig nagy tételben vásárolnak tanszereket, amelyeket szétosztanak a kisdiákoknak. Az adományokat szeptember 30-ig fogadják Jedden a polgármesteri hivatalban, illetve amennyiben valaki esetleg nagy tételben adományozna tanszereket, azoknak a Jeddre való eljuttatását is vállalni tudják a szervezők – tájékoztatta lapunkat Bányai István polgármester. Az adományokat nem szükséges zárt dobozokba csomagolni, ugyanis azokat utólag a szervezők korosztályok szerint rendszerezik, és úgy osztják majd ki a jeddi iskolásoknak. 

A szervezők a tavalyi adománygyűjtő kampány sikerén felbuzdulva döntöttek úgy, hogy idén is megismétlik, az elmúlt tanév elején ugyanis mintegy 400 tanszer gyűlt össze, amelyeket a hátrányos helyzetű gyerekek nagy örömmel fogadtak. 

Jedd községben számos nehéz sorsú, sokgyerekes család él, akiknek nem áll módjukban megvásárolni az iskolakezdéshez szükséges tanszereket, ruhaneműket. A polgármesteri hivatal által lapunkhoz eljuttatott közlemény értelmében Jedden több mint 400 család él mélyszegénységben, nem férnek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz, nincsen munkahelyük, jövedelmük. Közülük 150 család kizárólag a gyermekpénzből éldegél egyik napról a másikra. Átlagban több mint hat személy lakik egy-egy omladozó vályogházban, sok esetben ezekben nincs áram, és szinte egyetlen család sem rendelkezik a ház feletti tulajdonjogot igazoló iratokkal. A lakások egyharmadában nincsen biztosítva a fűtési lehetőség a téli idényben, és hiányoznak a legalapvetőbb higiéniai feltételek. Az iskoláztatás terén is jelentős hiányosságok vannak, 13 százalékos a helyi gyerekek körében az iskolaelhagyás aránya, 290 gyerek írástudatlan. Közel ezer személy munkanélküli, ezeknek több mint fele legfeljebb négy osztályt végzett el, 350-en pedig az általános iskolát. A szegénység, a társadalmi kirekesztés és a megkülönböztetés elleni küzdelem Jedden című projekt ezeknek a családoknak a felzárkóztatását célozza meg, 150 háztartás, illetve 600 hátrányos helyzetű személy megsegítése révén. A négymillió eurós pályázati finanszírozásnak köszönhetően lehetőség adódik olyan tevékenységek szervezésére, amelyek bátorítják az érintetteket az oktatásban való részvételre, második esélyt nyújtanak azok számára, akik otthagyták az iskolát, segítenek az érintetteknek belépni a munkaerőpiacra, illetve a vállalkozások beindításában. Ugyanakkor a projekt révén javítani szeretnének a célközönség lakhatási, illetve életkörülményein, valamint bővítenék a számukra elérhető szociális és egészségügyi szolgáltatások skáláját. 

Felvételünk illusztráció 

Fotó: Nagy Tibor