2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyesek már használják, de a Microsoft csak most jelentette be, hogy készen áll a tömeges bevezetésre a Windows 11. Az új operációs rendszer nemcsak ráncfelvarrást jelent, hanem valódi változást az előző rendszerhez, a Windows 10-hez képest. A techóriás még tavaly júniusban jelentette be a Windows 11-et, majd október 5-én hivatalosan is utat nyitottak neki. Azonban mostanáig csak kevesen ismerhették meg közelebbről, aminek az egyik oka az, hogy nagyon szigorú rendszerkövetelményeknek kellett megfelelnie a számítógépnek. A másik ok, amiért sokan nem telepítették eddig, az volt, hogy egyes illesztőprogramoknál gondok voltak, így a felhasználók egy része úgy döntött, hogy vár vele.

A napokban viszont a Microsoft bejelentette, hogy a rendszer készen áll a tömeges bevezetésre, ami azt jelenti, hogy bárki telepítheti, aki rendelkezik megfelelő számítógéppel.

Jó hír, hogy az elmúlt hónapokban a Microsoft sorra javította ki a Windows 11 hibáit. Azokat, amelyek korlátozták, hogy az operációs rendszer megfelelően működjön azokon a számítógépeken, amelyeknek a hardverje képes kell legyen futtatni azt. Több ízben tapasztalták, hogy bár a számítógép rendszerteljesítménye megfelelő volt, a Windows 11 kék képernyőt mutatott vagy meghibásodott.

Most viszont a cég a hivatalos oldalán jelentette be, hogy az összes ismert problémát megoldották, vagy legalább enyhítették. Ez azt jelenti, hogy a rendszer készen áll az összes támogatott számítógépen való működésre. A Windows Update-en (Windows Frissítés) keresztül pedig telepíthető is azok számára, akik a Windows 10 2004-es verzióját vagy annál újabbat használnak. Jelenleg minden jel arra utal, hogy a Windows 11 első éves frissítése a következő hetekben megjelenik, ami a hibajavítások mellett újdonságokat is hoz.


   Forrás: Microsoft


Whatsapp nélkül maradnak a régi iPhone-felhasználók

A technológia folyamatosan fejlődik, és ehhez nemcsak szoftverre, hanem hardverre is szükség van. A régi eszközök tulajdonosait egyes esetekben azzal próbálják a gyártók váltásra ösztönözni, hogy elvesznek különféle támogatásokat és szolgáltatásokat. Manapság elmondható, hogy az összes piacon levő gyártó élt ezzel a lehetőséggel. Az Apple néhány év után nem adja meg a lehetőséget a szoftverfrissítésre egyes eszközöknél, de a Windows is komolyabb rendszerteljesítményt igényel annak érdekében, hogy az új operációs rendszer működhessen az adott számítógépen. Az Android esetében sokszor lehetett már hallani a szándékos belassításról vagy arról, hogy egy kötelező szoftverfrissítésnél elvesznek bizonyos funkciókat. Azonban arra is van példa, hogy ezektől a vállalatoktól teljesen független cég kénytelen megkövetelni az újabb rendszert. Ez pedig azzal jár, hogy bizonyos régebbi eszközökön már nem lesz elérhető az adott program.

Hasonló helyzetbe került a Whatsapp is, amely, bár megpróbál annyi eszközt támogatni, amennyit csak tud, valahol ő is meg kell húzza a határt. Ebből kifolyólag októberben nagy változások lesznek az egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazásnál. A fő ok, hogy folyamatosan fejlesztik a funkciókat, valamint ott van a végpontok közötti titkosítás, amihez szükség van egy új és biztonságos rendszerre. Ezért számos iPhone esetében meg kell húzni a határt, azaz a régi iPhone-felhasználók el fogják veszíteni az alkalmazást, ha nem cserélik le a készüléket. Természetesen informatikai szempontból meg lehetne oldani, hogy a régebbi készülékeken is fusson az alkalmazás, viszont ez azt feltételezné, hogy nagyon meg kell hosszabbítani a háttérben álló kódláncot, a program kevésbé lenne hatékony. Továbbá egyes új funkciók sem működnek a régebbi IOS-verziókkal.

A WAbetaInfo értesülései szerint a Whatsapp azt tervezi, hogy megszünteti az IOS 10 és 11 támogatását, vagyis legalább IOS 12-et kell futtasson az az iPhone, amelyen a Whatsappot szeretnénk használni. A változás október 24-én fog életbe lépni, addig az érintetteknek van idejük készüléket cserélni vagy frissíteni az operációs rendszert, hiszen egyes felhasználók elmulasztják ezt, és bár a készülék frissíthető, a régi rendszert használják.

A döntés azokat az iPhone-okat érinti, amelyeket 2012-ben és 2013-ban dobtak piacra. Azonban az Apple nagyon sokáig támogatja szoftveresen az egyes készülékeket, így az iPhone 5s, 6 és 6s továbbra is használhatják a népszerű alkalmazást. Nem ennyire jó a helyzet az iPhone 5 és 5c esetében, ezeket ugyanis már nem lehet frissíteni az IOS 12-re. Amennyiben ezen készülékek tulajdonosai ragaszkodnak a Whatsapphoz, kénytelenek lesznek eszközt cserélni, viszont az új készülék már nem kell feltétlenül iPhone legyen, mert a Whatsapp-csevegések már platformra is átmenthetők.

A mobiltelefon-gyártóknak sem kedvez az idei év

A Trendforce piackutató vállalat szakemberei úgy vélik, hogy az idén várhatóan kevesebb okostelefont adnak el a gyártók, mint tavaly. Már az első negyedévben tapasztalható volt a negatív tendencia, ami a második negyedévben is folytatódik. Ennek elsősorban az az oka, hogy rengeteg gyártósor üzemel Kínában, ahol a koronavírus-járvány miatt lényegében megállt az élet. Másodsorban az is fontos, hogy Kínában egyre kevesebben vásárolnak új okostelefont, ennek hatására 13%-kal is zuhanhatnak az eladások a hatalmas népességet számláló országban.

A Trendforce vállalat elemzői úgy vélik, hogy 2022-ben 1,333 milliárd okostelefon találhat gazdára, de az sem kizárt, hogy ennél is kevesebb, hiszen a kínai Covid-helyzeten kívül világszerte hatalmas problémákat okoz az infláció, a félvezetőhiány és nem utolsósorban az orosz–ukrán háború. Érdekesség, hogy India kiemelkedő számokat produkál, viszont hosszú távon ott sem lehet tartani a dinamikus növekedést, valamint a becslések szerint továbbra is Kína marad a világ legnagyobb okostelefon-felvevő piaca, azonban a részesedése várhatóan 24,2%-ról 21,1%-ra esik vissza. Jelenleg a második helyen van India 13,1%-kal, míg az Egyesült Államok kapja a bronzérmet 11%-kal.

Az okostelefonok piacán jelenleg a Samsung dominál, melynek a globális piaci részesedése egy év alatt 22%-ról 24%-ra nőtt. A dobogó második fokán az Apple áll, az almás vállalat piaci részesedése egy év alatt 3%-kal, 15-ről 18%-ra nőtt. Harmadik helyen a Xiaomi van, amely az utóbbi évben egy százalékot veszített, jelenleg a globális piac 13%-a az övé. A csökkenésnek az lehet az oka, hogy a gyártó telefonjai az utóbbi években mind drágábbak lettek, ezért nem tudnak annyi vásárlót elérni, mint 1-2 évvel korábban. Az Egyesült Államok és Kína között dúló kereskedelmi háború miatt került le a Huawei a Top3-as listáról.