2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat

Marosvásárhelyi csapatot is szeretne alakítani a közeljövőben a csíkszeredai Áradat Egyesület égisze alatt működő Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat. Képzett önkénteseik jelenleg is egész Erdélyből várják a telefonhívásokat és e-mail üzeneteket, illetve rövidesen chaten is elérhetők lesznek. Aki úgy érzi, hogy vívódásait, lelki gondjait megosztaná valakivel, az a 0754–800-808 telefonszámot hívhatja hétköznapokon 8-24 óra között. Akinek könnyebben megy az írás, gondolatait egyszerűbben meg tudja osztani papírra vetve, az a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címen is kérhet segítséget. A hívások névtelenek, senkinek nem kötelező felfednie a személyazonosságát. 

Az erdélyi lelkisegély-szolgálat azért jött létre, hogy segítő jobbot nyújtson, ha valaki krízishelyzetben van, ha olyan problémával kell megküzdenie, amiben támaszra van szüksége. Ugyanakkor azok is a szolgálathoz fordulhatnak, akiknek csak megnyugtatásra, egy jó szóra, megerősítésre vagy éppen eligazításra van szükségük, több mint negyven képzett szakember várja a hívásokat minden hétköznap. 

Miklós Csongor pszichológus, a lelkisegély-szolgálat illetékese lapunknak elmondta: 17 éve működik az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat, amely ma már nemcsak a szó szoros értelmében vett telefonszolgálat, hanem e-mailben is válaszolnak a hozzájuk fordulóknak, illetve nemsokára elindul a chatfunkció is. 

A csíkszeredai Áradat Egyesület a közelmúlt egyik legnagyobb székelyföldi természeti katasztrófáját, a 2005-ös udvarhelyszéki, emberi életet is követelő, illetve sokak otthonát tönkretevő árvíz után látta szükségét a lelkisegély-szolgálat létrehozásának. 

– A tragédiát követően az volt a tapasztalat, hogy az emberek nem tudják, kihez fordulhatnak a gondjaikkal, kivel beszélhetnek az őket érő traumákról. Ugyanakkor a mindennapokban is rengeteg ember él át kríziseket úgy, hogy nem tudja, kihez fordulhat segítségért, egy biztató szóért. A lelkisegély-szolgálat azért működik, hogy egy kapaszkodó legyen annak, aki úgy érzi, magányos, vagy olyan terhet cipel, amit megosztana valakivel, aki meghallgatja őt, és egy-két biztató szóval bátorítja. Nem tanácsadásban és nem terápiában részesülnek a lelkisegély-szolgálathoz fordulók, hanem egyfajta segítő beszélgetésben, ahol elsősorban az egyén megnyugtatására és az erőforrásainak a feltérképezésére kerül a hangsúly. Munkatársaink megpróbálják kimozdítani a segítségre szorulókat a krízishelyzetből, és fogódzót nyújtani számukra, hogy merre induljanak el – mutatott rá. 


Rövidesen chaten is lehet majd segítséget kérni 

A telefonos lelkisegély-szolgálat eleinte Udvarhelyen és Csíkszeredában működött, ma azonban az udvarhelyi és csíkszeredai mellett egy sepsiszentgyörgyi stáb is elérhető, a képzett önkéntesek a beosztott program alapján átirányítással fedik le az ügyeleteket. Miklós Csongortól megtudtuk, hogy a közeljövőben Marosvásárhelyen is szeretnének összeállítani egy önkéntesekből álló stábot. 

– Az a tervünk, hogy Erdély nagyobb városaiban mindenhol megalakítsunk egy-egy csapatot, mivel úgy látjuk, hogy itt, Erdélyben szükségük van az embereknek erre a fajta segítségre, a növekvő hívásszám is egyértelműen erre utal. Marosvásárhely után tervezzük, hogy majd Kolozsváron is létrehozunk egy csapatot, és ennek érdekében minél több önkéntest szeretnénk betanítani – tette hozzá. 

Jelenleg a 0754-800-808-as telefonszámon érhetők el a szolgálat önkéntes segítői, minden hétköznap reggel 8-24 óra között fogadják a hívásokat. A szolgálatnál próbálnak lépést tartani a kommunikációs trendekkel, egyelőre e-mailen is fogadnak megkereséseket, viszont rövidesen a chaten is kapcsolatba léphetnek majd a segítőkkel a támaszra szorulók. 


Van, aki magányos, mások a betegségük hírét nem tudják feldolgozni

Miklós Csongor megjegyezte: a járvány idején több volt a hívás, viszont elsősorban nem magától a járványtól való félelem miatt kértek segítséget az emberek. A szolgálat munkatársai inkább azt tapasztalták, hogy az emberekben felerősödött bizonyos okok miatt a szorongás, hiszen korlátozva volt a mozgásterük, a családon belüli erőszakos esetek száma megnőtt, az egyes függőségek felerősödtek, sok esetben hozzátartozók telefonáltak, hogy nem tudják, mitévők legyenek függő családtagjukkal. 

A hívások alapján úgy tűnik, hogy az elmúlt egy évben az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok gyakoribbá váltak, de szerencsére az esetek nagy részében a beszélgetés során sikerül megnyugtatni a betelefonálót. 

Ugyanakkor sok a betegséggel kapcsolatos hívás, gyakori, hogy szembesülnek az emberek egy diagnózissal, amit nehezen tudnak elfogadni, emiatt lelki támaszra szorulnak. Emellett gyászolók is kérnek segítséget, illetve akadnak, akiknek a gyerekeikkel való konfliktusok nehezítik a mindennapjaikat, de párkapcsolati kérdésekben is fordulnak hozzájuk. 

Mindemellett az információszolgáltatás is fontos része a lelkisegély-szolgálat tevékenységének, van egy átfogó adatbázisuk, aminek a segítségével útbaigazítják a betelefonálókat, hogy adott ügyben hová, kihez lehet fordulni, legyen az intézmény vagy szakember. Volt már arra is példa, hogy valaki azért telefonált, mert alkoholproblémával küszködő beteg van a családjában, és szeretett volna információt kérni, hová fordulhatna segítségért. De akadnak, akiket pszichológushoz, pszichiáterhez irányítanak, sőt, még elérhetőséggel is segítik a vonal túloldalán lévőket. Ugyanakkor vannak helyzetek, amikor a hívó fél azért jelentkezik, mert magányos, csupán szeretne valakivel beszélni. 

A pszichológus szerint nemcsak Hargita megyéből és Háromszékről érkeznek hívások, hanem Marosvásárhelyről, Nagyváradról is, de olyan is előfordult, hogy külföldről, például a skandináv országokból keresték meg őket. A tapasztalat az, hogy azokról a településekről érkezik a hívások zöme, ahol vannak stábjai a lelkisegély-szolgálatnak, talán azért, mert ott inkább bevésődött a köztudatba, hogy létezik ez a segítségkérési lehetőség. 

Az erdélyi lelkisegély-szolgálat 50 önkéntessel működik, közülük jelenleg mintegy 42-en aktívak. Az önkénteseik mind képzettek, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a segítő szakmában dolgoznak – habár vannak közöttük ilyenek is –, hanem hogy átfogó képzésen vesznek részt, amit pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, pszichiáterek tartanak számukra, és ami vizsgával zárul. 


Adományokat gyűjtenek a lelkisegély-szolgálatnak

Miklós Csongortól megtudtuk, hogy az Áradat Egyesület is benevezett a The House Egyesület kezdeményezéseként létrejött Fuss NEKI! sporteseményre, amely tulajdonképpen egy futásra épülő adománygyűjtő program, amely a civil szervezetek közösségi kezdeményezéseit karolja fel, és ezek megvalósulásához segít előteremteni a szükséges pénzalapot. Futónagyköveteket regisztráltak, akik vállalták, hogy május 22-én jelképesen szaladnak, és az ő szaladásukat lehet bizonyos összeggel támogatni. A lelkisegély-szolgálat egy multifunkcionális hívásátirányító rendszerre, valamint további önkéntesek képzésére fordítaná az ezúton összegyűlt adományokat. 

Illusztráció

Fotó: Nagy Tibor