2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Merjünk a legjobbak lenni – egy életen át!

Múlt hét végén zárult a Balavásárért Egyesület legújabb, gyerekeket célzó projektje: egy hónapon át a település tehetségeit keresték négy területen, majd a legtehetségesebbeket díjazták is.

Merj a legjobb lenni! – ezzel a címmel szerveztek Balavásáron tehetségkutató programot, amelynek fő támogatója a Communitas Alapítvány és az RMDSZ volt. A cél egyrészt a veleszületett tehetségek felfedezése volt, másrészt nem szeretnék figyelmen kívül hagyni a közepesen tehetséges gyerekeket sem, hiszen a velük való foglalkozás számukra az önkifejezés, mások szórakoztatása, az önkifejezés eszköze és az örömszerzés mozzanata. Nem utolsósorban a kulturális programok révén történő közösségépítést is szem előtt tartotta a projekt, ugyanis „ma a közösségek kálváriáját éljük”.

A település gyerekei négy területen mutathatták meg tehetségüket: a rajz, festészet eszközeivel a faluközösség életéből merített témát kellett bemutatni, az éneklés terén a népdalok, balladák, egyházi énekek előadására buzdították a gyerekeket, a kézművesség területén gyöngyfűzés, üveggolyók használata, különböző tárgyak díszítése szerepelt feladatként, és nem utolsósorban a versmondást bátorították, mert ma a gyerekek nem szeretnek egyedül kiállni szavalni, énekelni, mesélni, felolvasni – mondta el a Népújságnak az egyesület programfelelőse, Székely Ella. 

A programra jelentkezők számára két hétvégén előkészítő tevékenységek is folytak az egyesület székházában, múlt szombaton pedig a művelődési otthon és iskola közötti zöldövezetben, az úgynevezett Fóti parkban került sor a zárórendezvényre, ahol a kisebb-nagyobb gyerekek a szüleik és érdeklődők jelenlétében bemutatták mindazt, amiben a legjobbak: egyesek szavaltak, énekeltek, mások csodálatos rajzokat, vízfestményeket készítettek, megint mások ékszereket fűztek. Nem verseny volt, hanem tehetségkutató program, és nemcsak a legjobbakat díjazták, hanem mindenki kapott egy kis figyelmességet, édességet, emléklapot, és főként sok szép élményt. A Balavásárért Egyesület egyik legsikeresebb projektje volt – állapította meg Székely Ella. 

A programfelelős büszke a falu ügyes, csodálatos gyerekeire, akik különböző területeken mertek nagyok lenni. „És azok is voltak! Mosoly, derű, akarás, Istentől kapott talentumok – tükröződött arcukon a boldogság, öröm” – állapította meg, és arra biztatta a gyerekeket, hogy merjenek egy életen át legjobbak lenni, törekedjenek magukból a legjobbat, legszebbet nyújtani, örömet szerezni szüleiknek és a közösségnek. Az első lépések még kis feladatok, de az eredmény később, az életben mutatkozik meg – értékelte a programfelelős a kezdeményezést, egyúttal megköszönve az egyesületi bizottság tagjainak a hozzáállását is, a segítő jóakaratot, és nem utolsósorban Varga Adorján polgármesternek azt, hogy jelenlétével megtisztelte a záróeseményt, ezzel is bizonyítva, hogy számára is fontos a közösség minden gyermeke. 

Minden gyermek egy kincs, egy rejtett tehetség, az ő felfedezésük volt a program célja

Fotó: Székely Ella