2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megérkeztek az Apple új termékei

Március 8-án, a nemzetközi nőnapon tartotta tavaszi eseményét az Apple. A bejelentésekről már hetekkel korábban elkezdődtek a találgatások. Végül mindenre fény derült, voltak érdekes újítások is.

Azt tudni lehet, hogy az Apple ősszel – a szeptemberi eseményen – szokott előállni az új iPhone-okkal. Tavasszal esetleges új színek jelennek meg, vagy éppen az SE széria. Így volt ez az idén is. A rendezvényen bemutattak egy új zöld színt, az iPhone 13 és iPhone 13 Pro modellekét. Továbbá, ami érdekesebb, bemutatták az iPhone SE harmadik generációját, amelyet nemes egyszerűséggel SE 2022 névre kereszteltek.

Az új SE-n két nagy újítást hajtottak végre a 2020-ban bemutatott elődmodellhez képest. Ami figyelemreméltóbb, hogy megkapta az A15-ös bionikus processzort, vagyis azt a lapkát, amely az iPhone 13 széria teljesítményéért is felel. Ezzel ismételten egy olyan telefont tett le az asztalra az Apple, amely minden bizonnyal öt év múlva is megállja a helyét. Az már más kérdés, hogy a dizájn már most nagyon elavult, és egy fél évtized múlva kőkorszakinak fog hatni. Az SE 2022 is az iPhone 8 házát kapta meg, ami nem sokban tér el az iPhone 6-étól. Ez azt jelenti, hogy már majdnem 10 éves a kialakítása. Voltak pletykák azzal kapcsolatosan, hogy megkapja a FaceID funkciót, vagy legalább eltűnnek a kávák, de ezek nem valósultak meg. A teljesítmény, amit belepakoltak a házba, tényleg elképesztő, hiszen majdnem kétszer olyan gyors, mint az elődje, de a megjelenése régies. Továbbá nem lehet megkülönböztetni az SE 2020-tól, pedig erre az Apple mindig odafigyel, például az iPhone 13 kameráit azért helyezték el átlósan, hogy felismerhető legyen, hogy az a legújabb iPhone. Az SE 2020 annyiban tér el az iPhone 8-tól, hogy a telefon hátoldalán középre került az alma logó, míg az iPhone 8-nál valahol háromnegyed úton helyezkedik el felül. Az iPhone SE 2022 viszont semmilyen újítást nem hozott, még egy ilyen banális változtatást sem.

A másik nagy újítás, hogy a telefon megkapta az 5G támogatást. Ez jó hír lehet azok számára, akik hosszabb távra terveznek a készülékkel, hiszen Romániában az 5G-lefedettség még elég rosszul áll. Ezt és a processzort leszámítva maradt minden a régi, ugyanaz a kijelzőméret – 4,7 hüvelyk –, ugyanaz a mindössze 720p-s felbontás, ugyanaz a 12 megapixeles kamera, ami képes a portré módra és valóban jó képeket készít ahhoz képest, hogy csak egy lencséje van. Igaz, ebben nagy szerepet játszik az A15-ös csip, amely segíti a képfeldolgozást.

Ami még örömhír lehet, hogy az iPhone SE 2022 megkapta az IP67-es vízállósági tanúsítványt. Ez azt jelenti, hogy 30 percen keresztül egy méter mélységbe lemerülhetünk vele. Ez pozitív tényező, ahogyan az is, hogy a legkeményebb üveggel szerelték fel a telefon előlapját és hátoldalát. Az már viszont szomorúbb hír, hogy a kijelző továbbra is egy LCD panel, azaz nem kapta meg az AMOLED technológiát.

Van rossz hír is, mégpedig, hogy drágább. Az SE 2020 romániai indulóára 2600 lej körül van, az SE 2022 pedig 3000 lej körül. Korszerűsítették a telefont, viszont semmiféle nagy újítás nem került bele, ami indokolná az árnövekedést, és ebben az esetben nem (csak) az inflációs hatás játszik szerepet. Az első készülékeket március 18-án vehették át a vásárlók.

Nem kimondottan érdekes, de megjelent az új iPad Air is, amely megkapta az Apple saját fejlesztésű processzorát, az M1-et. Ebben a készülékben egy 8 magos processzor és egy szintén 8 magos GPU van, ami 60%-os teljesítménynövekedést eredményez az A14-es csiphez képest, amely az elődmodellben volt. Ezzel a konfigurációval minden konkurens laptopot a földbe tipor, például az azonos árú Windowsos laptopoknál kétszer gyorsabb.

Az új iPad Air-ben a kamerának van egy érdekes funkciója, a Center Stage, ennek a segítségével mindig a videókonferencia közepén maradhatunk, mivel a kamera követ minket, és úgy komponálja a képet.

A kijelző tekintetében nincs nagy változás. A méreteit tekintve marad a 10.9 hüvelykes LCD panel, ProMotion nélkül, 500 nites fényerővel. A készülék nem kapta meg a FaceID-t, de az oldalán továbbra is megtalálható a TouchID. Immáron képes eSIM fogadására, támogatja az 5G és a WiFi 6-ot is. Csatlakozók terén a tablet alján találunk egy USB C-t. Az eszköz támogatja a második generációs Apple Pencilt és számos külső billentyűzetopciót is.

Sokkal érdekesebb, hogy az Apple egyre inkább elkötelezi magát a környezetvédelem mellett. Ez az új iPad Air esetében is megmutatkozik, a készülék 100%-ban újrahasznosított alumíniumból készül, továbbá az összes földi fém, ami belekerült, újrahasznosított. Az új iPad Air indulóára 3700 lej körül alakul.

Az igazi érdekesség a Mac Studio. A fő különlegessége, hogy a gépet az Apple M1 Ultra processzor hajtja. Két éve érkezett meg az M1, tavaly ősszel az Apple bemutatta az M1 Prót és az M1 Maxot, most pedig itt az Ultra, amely két M1 Max összeragasztva. Maga a Mac Studio valahol a Mac Mini és a Mac Pro között helyezkedik el. Formavilágát tekintve téglatest, 20 centi széles és 7,6 centi magas. A Mac elején találunk egy SD-kártya-olvasót és két USB-C portot. Belül pedig két ventilátor van, amelyek alulról szívják be a hűtésre szánt levegőt, amit aztán a gép hátán fújnak ki, ahol további négy USB-C-t, egy 10 Gb-os Ethernet bemenetet, két USB-A-t, egy HDMI, illetve egy 3,5 mm-es jack portot találunk. Emellett a Mac Studi rendelkezik Wifi 6 és Bluetooth 5 támogatással is. Rengeteg konfigurációban kérhető a Mac Studio, és mindegyik drága, az alapváltozat 10.000 körül kezdődik, és a határ a csillagos ég. Igaz, már az alapváltozat teljesítményére is csak egy olyan személynek van szüksége, aki nagyon komoly számítógépes munkát végez.

A Mac Studióhoz készült egy kijelző, amely a Studio Display nevet kapta. Ez 27 hüvelykes, 5K felbontással, 60 nites fényerővel, Truetone-nal és tükröződésmentes bevonattal rendelkezik. A végeredménye egy gyengébb Pro Display XDR. A Studio Diplay-hez választhatunk dönthető és magasságállítós állványt, ez persze extra kiadást jelent. Olcsón semmiképpen nem oldhatjuk meg a vásárlást.

A Studio Display rendelkezik egy beépített kamerával is, ami, hasonlóan az iPhone-éhoz, 12MP-es, támogatja a Center Stage-et is, így követni tud minket, ha mozgunk, és mindig középre helyez a videóhívásban. Ha pedig nem lett volna elég az almás telefonos dolgokból, elmondjuk, hogy egy A13 Bionic processzort is kapott. Emellett hat hangszóróval is felszerelték, amiből négy mély-, kettő pedig magassugárzó. Kapott három stúdióminőségű mikrofont is. A hátlapon van még három USB-C port, illetve egy Thunderbolt, ami akár 96W-ot is képes leadni, így gyorstölthetjük például a MacBook Prónkat.

Van még egy jó hír azok számára, akik a fekete kiegészítőket kedvelik. Hamarosan lesz fekete variáns a Magic Keyboardból, Trackpadból és Magic Mouse-ból is.

Persze ez sem olcsó, a Studio Display indulóára 7000 lej környékén van, kiegészítők nélkül. Ha a legjobbat szeretnénk a Mac Studióból és a Studio Display-ből, összesen körülbelül 53.000 lejt kell fizessünk. A Mac Pro és a Pro Display XDR legjobb változatai összesen meghaladják a 60.000 dollárt.

iPhone SE 2022  

Forrás: Apple