2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vége az Apple-termékeknek Oroszországban

A háború kitörése óta számos ország és számos nagyvállalat ítélte el Oroszországot. Egyesek közülük a szankciók miatt nem értékesíthetik termékeiket vagy szolgáltatásaikat Oroszországban, mások szabad akaratukból döntöttek így, ezáltal is nemtetszésüket fejezve ki az agresszió ellen.

Utóbbi kategóriába tartozik az Apple is, amely leállította termékei értékesítését Oroszországban, sőt néhány szolgáltatás elérését is korlátozza. A BBC értesülései szerint azok, akik most szeretnének Apple-termékeket rendelni, egy üzenetet kapnak, amelyben az áll, hogy a kiválasztott termék szállítása az adott régióban nem érhető el. 

A Reuters értesülései szerint az almás vállalat a szolgáltatások hozzáférését is korlátozza Oroszországban. Például az Apple Pay és az Apple saját térképszolgáltatásában elérhető élő forgalmi adatokét. Továbbá egyes orosz propaganda-sajtóorgánumok alkalmazásait (Sputnik és RT News) eltávolították az App Store-ból, így azokat már csak Oroszországban lehet letölteni, a világ más országaiban nem. Természetesen, akinek az eszközére már fel van telepítve valamelyik a két alkalmazás közül, az továbbra is használhatja, viszont letölteni már nem lehet.

Az Apple azt követően hozta meg a döntését, hogy a vállalat vezérigazgatója, Tim Cook levelet kapott Mihajlo Fedrovtól, az ukrán miniszterelnök-helyettestől, aki arra kérte, állítsa le termékei értékesítését Oroszországban. Az Apple vezetője pedig – hogy kifejezze szolidaritását az ukrán nép irányában – teljesítette a kérést. 


Új fülhallgatót mutatott be a Honor

Minden kütyü tekintetében egyre nagyobb a harc a vásárlókért, azonban egyre kevesebb forradalmi újítást tudnak bevezetni. Ígéretek természetesen vannak minden irányból, viszont csak kevesen váltjak be azokat. Például az Apple már rég mondja, hogy testhőmérséklet megfigyelésére alkalmas szenzort fog szerelni a fülhallgatóiba, azonban ezt eddig nem tette meg, ellentétben a Honorral, amely az Earbuds 3 Pro-ba beszerelte a szenzort, ezzel egy új funkciót adva a fülhallgatónak.

Elmondható, hogy a Honor számos meglepő és egyedülálló újdonságot leplezett le a barcelonai MWC nyitónapján. Egyebek mellett bemutatta legújabb okostelefonját, a Magic4-et, ami már 100 W-os vezeték nélküli töltést is támogat, mindössze 15 perc alatt nulláról ötven százalékra tudja tölteni az akkumulátort. De nem ez volt az egyetlen újdonság, amivel előrukkolt a kínai gyártó.

A barcelonai eseményen megmutatták a világnak az Earbuds 3 Pro-t is. Ennek az a különlegessége, hogy képes mérni a testhőmérsékletet. A funkciónak most különösen nagy haszna lehet, hiszen a fülhallgató figyelmezteti a felhasználót, ha lázas. Viszont nem csak járvány idején hasznos ez a tudás. Máskor is sok kellemetlenségtől meg tud kímélni, ha a fülhallgató figyelmeztet, hogy lázasak vagyunk. Valljuk be, testhőmérsékletet kevesen mérnek naponta, és sokszor nem is érzékeljük a kisebb hőemelkedést.

Meg kell hagyni, a fejlesztés érdekes és hasznos is. A The Verge arról számol be, hogy ezzel a funkcióval az Apple is kacérkodott az Airpods fejlesztésekor, végül mégsem építette be. Természetesen nincs kizárva, hogy egy későbbi generációban megjelenjen ez a funkció, de azzal már nem ő lesz az első a piacon. Hasonló a helyzet az Apple Watch hetedik generációjával. Még a megjelenés előtt a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az óra megkaphatja a testhőmérséklet méréséhez szükség szenzorokat. Ez sem történt meg.

A Honor a bemutatón elmondta, hogy a felhasználóknak háromszor kell megérinteniük a fülhallgatót ahhoz, hogy bekapcsolják a testhőmérséklet megfigyelését. Ezt követően a fülhallgató értesítést küld a telefonnak, ha a mért érték nincs a normális határok között. A cég nyomatékosította, hogy nem hivatalos egészségügyi funkcióról van szó. Ez azt jelenti, hogy az így kapott információ csak tájékoztató jellegű, ha a fülhallgató jelzi, hogy hőemelkedésünk vagy lázunk van, az még korántsem biztos, de érdemes megmérni, hogy meggyőződjünk róla.

Emellett a vezeték nélküli Earbudps 3 Pro adaptív zajszűrő technológiával érkezik, azaz a környezethez igazodva tompítja a külső zajokat. Egy feltöltéssel 24 óra zenehallgatásra képes, legalábbis ezt állítja a Honor. Az ára 199 euró, ami nem kevés, viszont ha figyelembe vesszük, hogy az Apple Airpods Pro vagy az Apple Airpods 3 is hasonló árban van – amelyek nem rendelkeznek testhőmérséklet-méréshez szükséges szenzorokkal –, akkor talán nem is annyira túlzó az ár.

Honor Earbuds 3 Pro

Forrás: Honor


Kilenc perc alatt nulláról százszázalékig tölthető akkumulátor

Az előbb beszámoltunk arról, hogy a Honor olyan telefont mutatott be, amely vezeték nélkül 15 perc alatt nulláról ötven százalékig tölthető. De ez semmi ahhoz képest, hogy az Oppo új akkumulátorát 9 perc alatt nulláról teljesen fel lehet tölteni. Hozzá kell tenni, hogy előbbi már megvásárolható, utóbbi még nem. 

Ez tehát lényegében nem egy késztermék, hanem egy kísérlet. Az Oppo elméleti fejlesztése 240 wattos, és laboratóriumi körülmények között szédítő tempóval tölti fel 100%-ra egy okostelefon akkumulátorát. Az Oppo terve az volt, hogy az idei barcelonai MWC-n mindenkire rálicitáljon a kápráztató töltőtechnológiájával. A rövidfilmben az látszik, ahogy a 240 wattos töltő 9 perc alatt teljesen feltölt egy 4500 mAh-s akkumulátort. Ebben az esetben nem vezeték nélküli, hanem vezetékes töltőről van szó.

Természetesen mindez csak kísérleti megoldás, azaz még nem tudni, hogy a technológia mikor jelenhet meg a kereskedelemben, persze ha egyáltalán megjelenik. Az Oppo a kísérletek alapján azt állítja, hogy a töltés nem teszi tönkre a telefonok akkumulátorait, köszönhetően annak a csipnek, amit a gyártó Battery Health Engine néven – azaz akkumulátor egészség motor – emleget.

Az Ars Technika szaklap szerint a csipnek köszönhetően akár 1600 töltési ciklus után is 80% fölött lehet az akkumulátor állapota. Amennyiben ez az állítás igaz, jó a teljesítménye, hiszen 1600 ciklus után egy lassú töltővel táplált akkumulátor is jobban degradálódik. Arról nem is beszélve, hogy az 1600 töltési ciklus – ha naponta töltjük a telefonunkat – négy évet jelent. A legtöbb felhasználó ennyi idő alatt már lecseréli a készüléket.

Az Oppo SuperVOOC technológiának nevezi a 240 wattos töltést, de ennek van egy 150 wattos alternatívája is. Ez ugyan – ahogy a számokból is kitűnik – sokkal lassúbb, de így is nagyon jó eredményeket produkál. Egy 4500 mAh-s akkumulátort vezetéken keresztül nulláról ötven százalékra öt perc alatt képes feltornázni. A 100%-os kapacitás 15 perc alatt van meg. Ez pedig már nem csak laboratóriumi kísérlet. A 150 wattos technológiát a OnePlus hamarosan megjelenő új telefonjába be is szerelik. Kíváncsian várjuk, hogy a gyakorlatban működni fog-e, illetve hogy valójában mennyire károsítja az akkumulátort.