2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

A felmelegedéssel egyidejűleg nő a kullancs okozta fertőzésveszély, mivel ember és állat egyre több időt tölt a szabadban. Maros megyében is előfordultak babéziózisos esetek, a szakemberek a megelőzés fontosságára intik a házi kedvencek tulajdonosait. 


Fotó: Halmi KrisztinaMárciusban már megjelentek a kullancsok, áprilisban és májusban erőteljesebben támadnak, július–augusztusban a száraz, forró időjárást nem kedvelik, de azt követően késő őszig igencsak aktívak, a magas páratartalom pedig kedvez az aktivitásuknak. Az erdő melletti területek, üres, bokros telkek, kaszálatlan, gondozatlan parkok a szabadon kószáló kutyák és macskák számára tavasztól késő őszig kullancsveszélyt jelenthetnek. Több mint egy hónapja már kifejlett élősködőket távolítottak el egy kutyából, a fotókat velünk is megosztották a Noé Bárkája kisállatklinika munkatársai.

Amint dr. Pálosi Csaba, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetője hangsúlyozta, a legújabb kutatások szerint a legeredményesebb, ha két órán belül eltávolítják a kullancsot az állatból. Ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a lenyelt kullancs is okozhat megbetegedést, mivel a kutya sok esetben kinyalja, kiszedi testéből és lenyeli az élősködőt. A viscerális leishmaniasis nevű betegség terjedését eddig a homoki légyre fogták, de az újabb kutatások szerint a kullancs is terjesztheti, így megsokszorozódik a kullancsok által terjesztett fertőzések köre. A leishmaniasis környékünkön importbetegségként és csak elvétve fordul elő, a délkeleti országrészre – Tulcea környékén – jellemző. A Leishmania-fertőzés lappangási ideje több nap, de akár több hét is lehet, bőrfekélyek kialakulásával jár, amelyekből kimutatható a kórokozó. A betegséget egy ostoros egysejtű protozoon okozza. Az egysejtű különböző fajai többféleképpen hatnak a szervezetre: bőrelváltozásokat, fekélyeket okozhatnak a szájban és az orrnyálkahártyán, illetve megtámadhatják a belső szerveket (lép, máj), a csontvelőt és a nyirokcsomókat is. A felelősségteljes állattartás egyik elvárása, hogy a gazdiban tudatosuljon az élősködők, így a kullancs által okozott fertőzés veszélye, ami többnyire megelőzhető. 

Megelőzésre sampon, cseppoldat, tabletta, nyakörv…

A megelőzés érdekében kutyák számára kullancsellenes samponok, csöpögtetőoldatok, tabletták, speciális nyakörvek ajánlottak. A kertben tartott vagy kirándulásra vitt társállatot rendszeresen, lehetőleg naponta át kell vizsgálni. A legfontosabb időben észrevenni az élősködőt az állat szőrzetén, kirándulás alkalmával érdemes óránként átvizsgálni a kutyát, és a kullancsot a lehető leggyorsabban el kell távolítani. A művelet egyszerűsége miatt nem mindig szükséges állatorvoshoz menni. Speciálisan kialakított eltávolító csipesz és kanál állatorvosi rendelőkben és gyógyszertárakban is beszerezhető. A kullancsot a bőrhöz a lehető legközelebb kell megfogni, majd óvatos, de határozott, csavaró és kissé kifele húzó mozdulattal kell eltávolítani. A csavarás iránya pedig teljesen mindegy. Különösen ügyelni kell, hogy a potroha ne nyomódjon meg vagy szét, mert eközben kórokozókat öklendezhet a sebbe. Ha a feje beszakad, azt egy injekcióstűvel ki lehet piszkálni. A sebet és az eltávolító eszközt le kell fertőtleníteni, majd alaposan kezet kell mosni. 

A Kárpát-medencében a leggyakoribb a közönséges kullancs, amely a vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket terjeszthet kutyán és emberen egyaránt. A megelőzés érdekében figyelembe kell venni, hogy nem csupán azok vannak kullancscsípésnek kitéve, akik sokat tartózkodnak a szabadban, ugyanis a kullancs városi környezetben is előfordul kertekben, parkokban, fás-bokros zöldterületeken, strandokon, játszótereken, kutyafuttatókban. 

Maros megyében is előfordulnak babéziózisos esetek 

Amint a Noé Bárkája kisállatklinika szakorvosa kifejtette, a kullancs egykor nem számított sürgősségi esetnek, három nap múltán is el lehetett távolítani az élősködőt. Az újabb tanulmányok azonban kimutatták, hogy az élősködő már az első három órában bejuttathatja a kórokozókat az állat szervezetébe, ezért sorolják a sürgős esetek közé. A kullancs által okozott egyik legveszélyesebb betegség a kutyáknál a babéziózis (vörösvérsejt-parazita). A lappangási idő általában néhány nap, de lehet két-három hét, vagy akár hónap is. Legtöbb esetben a csípés után egy héten belül a kutya hirtelen, nagyon belázasodik. Elesett és kedvetlen lesz, idegrendszeri problémák jelentkeznek. Rövid időn belül a vizelete sötét színűvé válik, az állat besárgul. Késlekedés nélküli, azonnali orvosi kezelés mellett jó eséllyel gyógyítható, anélkül azonban néhány napon belül végzetes lehet a kialakult veseelégtelenség következtében. 

Maros megyére egyelőre nem jellemző a kórokozó-hordozó kullancs elterjedése (valószínűleg az éghajlatnak köszönhetően még nem szaporodtak el a fertőzött élősködők), évente azonban előfordulnak babéziózisos esetek is – hangsúlyozta a szakember.