2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Visszavonul a nemzeti együttesből a román labdarúgó-válogatott első számú kapusa és csapatkapitánya, Ciprian Tătărușanu. A 34 éves futballista a sportági szövetség honlapján közzétett levélben jelentette be döntését, és búcsúzott el a szurkolóktól, az Észak-Írország elleni 1-1-es döntetlen után.

„Már az év eleje óta foglalkoztatott a visszavonulásom időpontja. Több mint egy évtizeden át játszottam Romániáért, becsülettel és büszkén, minden alkalommal hálával a meghívásért és a lehetőségért, hogy magamra ölthetem a legfontosabb mezt, amelyről gyerekkorom óta álmodtam” – idézte Ciprian Tătărușanu gondolatait az NSO. A kapus szerint most, a Nemzetek Ligája-sorozat végén jött el az ideje, hogy átadja a helyét az új generációnak.  

A bukaresti születésű Tătărușanu 2006-ban, a Besztercei Gloria csapatában mutatkozott be a román élvonalban, 2008-ban szerződött a FCSB-hez, 2014 óta pedig az egyetlen rendszeresen topligában szereplő román futballista volt, a Fiorentina, a Nantes, a Lyon, majd nyártól a Milan játékosaként. Utóbbi két csapatában ugyan csak Anthony Lopes, majd Gianluigi Donnarumma tartalékja volt, de a válogatottban, amelyben 2010-ben mutatkozott be, továbbra sem forgott veszélyben a helye, akárki is volt a szövetségi kapitány. Ő védett a 2016-os Európa-bajnokságon is, 73 válogatottsága a negyedik legtöbb a román kapusok között, Bogdan Stelea (91), Bogdan Lobonț (85) és Silviu Lung (77) után.


Jegyzőkönyv

Labdarúgó Nemzetek Ligája, B divízió, 1. csoport, 6. forduló: Észak-Írország – Románia 1-1 (0-0)

Belfast, Windsor Park, 1060 néző. Vezette: Schärer (svájci).

Gólszerzők: Boyce (56.), illetve Bicfalvi (81.).

Észak-Írország: Peacock-Farrell – Ballard, Evans, Cathcart – Dallas, McNair, Smith (79. Galbraith), McCann, Kennedy (67. Lewis) – Magennis (79. McLaughlin), Boyce (66. Washington).

Románia: Tătăruşanu – Nedelcearu, Cristea, Toşca (74. Bicfalvi) – Creţu (64. Mogoş), Nistor, Marin, Camora – Man (64. Maxim), Alibec (87. Băluţă), Tănase (87. Ganea). 

Fotó: NSO